Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dievča dostala toxický šok z tampónu, liečila sa dva roky

reklama:
Dievča dostala toxický šok z tampónu, liečila sa dva roky

Niekedy nevedome robíme chyby, ktoré nás stoja čas, peniaze a niekedy bohužiaľ aj zdravie. Tento článok rozpráva príbeh mladého dievčaťa, ktoré jedného dňa nečakane a bez predchádzajúcich príznakov omdlelo doma v kúpeľni. Následne sa jej začali lámať nechty a vypadávali jej vlasy. Lekári jej vtedy diagnostikovali syndróm toxického šoku, ktorý spôsobujú toxíny produkované baktériami.

Strávila osem dní v kóme

Nechty dievčaťa boli vo veľmi zlom stave, a dokonca aj koža sa jej začala silne lúpať. Osem dní musela byť udržiavaná v umelom spánku. Po prebudení nemohla poriadne chodiť ani hovoriť. Jej zotavenie bolo veľmi ťažké a trvalo dlhé dva roky. S rovnakým ochorením sa vtedy liečili aj tri ďalšie dievčatá. Vinníkom bol prekvapivo tampón.

Odborníci varujú všetky ženy a dievčatá, aby boli pri používaní tampónov počas menštruácie veľmi opatrné. Zavedenie môže byť riskantné a pokiaľ sa nepoužíva správne, teda pokiaľ je v tele dlhšie ako osem hodín, môže spôsobiť silnú bakteriálnu infekciu. Krv, teplo a vlhkosť sú dokonalou živnou pôdou pre baktérie.

Aké sú príznaky syndrómu toxického šoku?

Prvým príznakom syndrómu toxického šoku býva náhle a nečakané zvýšenie telesnej teploty až na 39 °C. Môžu sa objaviť rôzne vyrážky alebo červeno sfarbená koža, postihnutí spravidla mávajú nižší krvný tlak a často sa u nich vyskytujú črevné problémy. Olupovanie pokožky na nohách, tvári a trupe sa obvykle dostaví po jednom až dvoch týždňoch.

Ak je na vine syndrómu toxického šoku tampón, príznaky sú podobné chrípke. Okrem horúčky sa objavuje pocit zmätku, tras, závraty a bolesti svalov. Môžu zlyhávať pečeň a obličky alebo sa objaví bolesť v krku. Ak niektorý z týchto príznakov pocítite, čo najrýchlejšie vyberte tampón a zamierte k lekárovi, ktorý vás vyšetrí. Syndróm toxického šoku sa môže prejaviť kedykoľvek počas menštruácie alebo v krátkom čase po nej. Toto ochorenie je pomerne vzácne, pri zanedbaní včasnej liečby môžu byť ale následky fatálne.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 30. novembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.