Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dôležité fajty o sekcii. Ženy, toto by ste mali vedieť

reklama:
Dôležité fajty o sekcii. Ženy, toto by ste mali vedieť

Príchod nového života na svet je pre matku nádherný a zároveň veľmi ťažký zážitok, na ktorý nikdy nezabudne. Všetko začína v ten moment, keď sa nastávajúca mamička dozvie, že vo svojom bruchu nosí bábätko a končí to pôrodom. Lenže niektoré ženy si bohužiaľ nemôžu vybrať spôsob, akým svoje dieťa privedú na svet.

Aj napriek tomu, že by si priali prirodzený pôrod, musí, napríklad zo zdravotných dôvodov, prekonať tzv. cisársky rez. Tak sa poďme pozrieť na to, čomu všetkému ženy musia počas tohto zákroku čeliť.

Je to chirurgický zákrok

Cisársky rez je najčastejšia pôrodnícka operácia a je všeobecne braná ako veľký a náročný chirurgický zákrok. Zároveň je však v ohrození nielen matka, ale aj dieťa. Aj napriek tomu, že by si rodičia priali, aby pri pôrode boli obaja, to v tomto prípade nie je vždy možné. Žena je teda na sále vo väčšine prípadov sama a musí byť naozaj veľmi silná a statočná. Navyše musí vziať aj do úvahy, že jej po zákroku zostane jazva na bruchu.

Nevedomosť lekárov

Keď žena rodí klasickým spôsobom, všetky riziká zmiznú, teda vo väčšine prípadov, hneď ako sa bábätko narodí. Lenže v prípade cisárskeho rezu si sú lekári stopercentne istí, že je všetko v poriadku, až keď sa žena prebudí z anestézie.

Pre niektoré ženy môže byť aj traumatický zážitok, že pri cisárskom reze necítia žiadnu bolesť, iba pohyby, ku ktorým pri tomto zákroku dochádza. Preto by s tým mala byť žena ešte pred pôrodom oboznámená.

Rekonvalescencia je náročná

Nielen samotný cisársky rez je náročný, ale aj celkové zotavovanie je pre ženu veľkým trápením. Ale určite každá mamička potvrdí, že nech ju bolí čokoľvek a akokoľvek, pre svoje bábätko je schopná urobiť všetko na svete. Preto tieto mamičky zvládajú starostlivosť o seba i svojich malých na jedničku – dokonca niekedy zabúdajú odpočívať a aj na to, že ich vlastne vôbec niečo bolí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 28. novembra 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.