Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Druhý trimester tehotenstva

reklama:
Druhý trimester tehotenstva

Je to priam neuveriteľné – len nedávno ste s nadšením zistili, že nosíte pod srdcom bábätko a už aj uplynulo 12 úvodných týždňov. Pred vami je druhý trimester tehotenstva. Obdobie, ktoré väčšina budúcich mamičiek popisuje ako to najpríjemnejšie.

Zdravé tehotenstvo by malo v ideálnom prípade trvať 280 dní, a teda 9 kalendárnych mesiacov. Druhý trimester predstavujú tri prostredné z nich – mesiace 4, 5 a 6. Ak to rozmeníme ešte na drobnejšie, pôjde o 13.27. týždeň.

Ak vás zaujíma, ako sa v ktorom období vyvíja vaše bábätko, všetky dôležité informácie nájdete v sekcii Tehotenstvo týždeň po týždni.

Čakajú vás pozitívne zmeny

Druhý trimester predstavuje čas, kedy sa väčšina žien začína cítiť skutočne tehotne. Bruško sa roztomilo zaguľacuje, no zároveň nie je ešte natoľko veľké, aby vás priveľmi obmedzovalo v pohybe či bežných činnostiach. Ideálne by ste mali pribrať 3,5 až 6 kilogramov. Dobrou správou je aj fakt, že nepríjemné prvotné symptómy tehotenstva postupne ustupujú do úzadia.

Zbohom, ranná nevoľnosť

Teraz, keď ste už prekročili pomyselnú hranicu prvého trimestra, mali by ste sa cítiť omnoho lepšie, ako doposiaľ. Hladiny zbláznených hormónov začínajú byť ustálenejšie, a tak aj ťažkosti, medzi ktorými v nepopulárnosti jednoznačne vedú nevoľnosti, vo väčšine prípadov miznú.

Podobne ako pocit pokazeného žalúdka, vytráca sa i bolesť hlavy, neovládateľná únava, či nutkanie vykonať malú potrebu každých päť sekúnd. Ak u vás k zlepšeniu stále nedochádza, netrápte sa zbytočnými obavami. Každá žena je iná a aj jej tehotenstvo môže mať rozličné podoby. Kým niektoré budúce mamičky ani poriadne nevedia, že sú v sladkom očakávaní, iné dokážu prvé príznaky tehotenstva poriadne vytrápiť. V prípade, že vás predsa len sužuje pocit neistoty, neváhajte sa obrátiť na vášho lekára, ktorý vás vyšetrí a reálne zhodnotí situáciu.

Nové symptómy

Radosť z končiacich ranných nevoľností vám môže pokaziť informácia o tom, že aj druhý trimester má svoje temné stránky. Hoci sú prvotné príznaky tehotenstva fuč, o slovo sa hlásia nové symptómy, ktorými ženské telo reaguje na druhý stav. Medzi také patria:

  • Nepríjemné pocity v nohách – kŕče, opuchy, kŕčové žily

  • Tráviace ťažkosti – zápcha, nafúknutie, plynatosť

  • Hemeroidy

  • Pichanie v brušku

  • Bolesti chrbta

  • Pálenie záhy

  • Strie

  • Únava, alebo, naopak, nespavosť a problémy so spánkom

  • Bolestivosť prsníkov

  • Krvácanie z nosa

  • Nezvyčajné a často nekontrolovateľné chute

  • Pigmentové škvrny

Nepríjemné pocity v nohách

Mnoho budúcich mamičiek sa stretáva s nepríjemnými kŕčmi, ktoré vystreľujú do nôh. Ich príčinou môže byť nedostatok horčíka a jeho nerovnováha s vápnikom. Tieto látky a ich správny pomer je veľmi dôležitý pre rast bábätka. Bolesťami môžu trpieť aj ženy so sklonom ku kŕčovým žilám.

Zápcha a nafúknutie

So zažívacími ťažkosťami sa počas tehotenstva stretáva veľké percento žien. Tieto problémy majú zvyčajne na svedomí hormóny, ktoré spôsobujú veľký zmätok vo vašom tráviacom systéme. Zápcha či nadúvanie sú toho neželaným výsledkom.

Hemeroidy

Nabehnuté žily v oblasti konečníka sú následkom obmedzenej priechodnosti čriev. V prvom rade by ste mali zmeniť životosprávu a zaradiť do vášho jedálničku viac potravín bohatých na vlákninu. Vyskúšať môžete aj chladivé vrecúška, sedacie kúpele či hrabové obklady. Nechajte si lekárom odporučiť vhodný regulátor stolice alebo preháňavé čapíky.

Pichanie v oblasti bruška

V druhom trimestri tehotenstva ženy často pociťujú ostrú, bodavú bolesť na jednej, alebo aj obidvoch stranách brucha. Tento stav býva spôsobený naťahovaním svalov a väzov, ktoré sa prispôsobujú rastúcemu dieťatku. Zvyčajne preto nie je dôvod na paniku. Ak však máte akékoľvek obavy, určite sa poraďte s doktorom.

Bolesti chrbta

Bolesť v spodnej časti chrbta je jednou z najčastejších ťažkostí, ktoré trápia tehuľky. Prejavuje sa najmä od 16.17. týždňa, nakoľko bruško už rastie. Je dobré mať nejaké stratégie, ktoré vám pomôžu eliminovať toto nepohodlie. Dajte si teplú sprchu, pravidelne sa ponaťahujte, majte pod kontrolou držanie tela a noste radšej topánky s nízkym podpätkom. Odvrátiť bolesti môže i vhodne vybrané cvičenie.

Pálenie záhy

Ku koncu druhého trimestra sa môže váš tráviaci trakt ocitnúť v ohni. Pálenie záhy je bežným sprievodným javom tehotenstva a touto skúsenosťou si prejde väčšina žien v radostnom očakávaní. Vinníkom sú prevažne hormonálne zmeny spomaľujúcimi trávenie. Nemajte však strach, pôrodom pálenia na hrudi zvykne ustúpiť.

Čas vykričať novinky do sveta

Nastáva príhodná chvíľa podeliť sa o sladké tajomstvo aj so svojím okolím. Zatiaľ čo prvý trimester tehotenstva je tým najkritickejším a väčšina žien otáľa s rozširovaním radostnej noviny, aby niečo nezakríkla, s príchodom druhého trimestra sa situácia rapídne mení.

Ukončením 12. týždňa tehotenstva výrazne klesá riziko spontánneho potratu. Hovorí sa, že táto hrozba sa uplynutím prvého trimestra znižuje až o 65%. Mnohým budúcim mamičkám tak zvykne padnúť veľký kameň zo srdca a nevedia sa dočkať, kedy radostnú správu zvestujú najbližším.

Ako sa darí bábätku

Druhý trimester je veľmi rušným obdobím pre človiečika vyvíjajúceho sa pod vašim srdcom. Bábätko, ktorého sa už určite neviete dočkať, bude rýchlo rásť, rozvíjať sa a naberať na sile. S každým týždňom sa viac a viac začína podobať na reálneho novorodenca a približuje sa dĺžkou i hmotnosťou k pôrodným rozmerom. V 27. týždni meria drobček približne 37 centimetrov a váži okolo 900 gramov.

V brušku je poriadne živo. S pribúdajúcimi týždňami sa budú pohyby vášho dieťatka zintenzívňovať, saltá a kotrmelce budú na dennom poriadku. Medzi 16. a 24. týždňom tehotenstva by ste dokonca mali ucítiť jeho prvé kopnutie. Približne od 28. týždňa by ste si mali jeho pohyby zaznamenávať a v prípade, že ustanú, okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

V priebehu druhotrimestrálnych mesiacov sa mnohé, už vyvinuté orgány bábätka zdokonaľujú, rozvíjajú sa i reflexy. Malý zázrak pod vašim srdcom sa začína pripravovať na život “tam vonku”, a tak trénuje dôležité zručnosti ako je napríklad sanie či prehĺtanie, ktoré bude potrebovať bezprostredne po príchode na svet.

Komunikujte s dieťatkom

Aj keď máte pocit, že bábätko je ešte príliš malé, je už dokonalejšie ako by ste sa mohli nazdávať. Váš anjelik počuje a vníma! Registruje dych svojej mamičky, tlkot jej srdca, trávenie, a ako rastie, počuje čoraz lepšie aj zvuky, ktoré prichádzajú z vonka. Nehanbite sa preto, a prihovárajte sa svojmu drobčekovi. Okrem toho, že sa s ním budete rozprávať, môžete mu púšťať aj hudbu. Ak bude často počúvať tú istú pieseň, je pravdepodobné, že ju bude vedieť rozoznať aj po narodení a upokojí ho.

Komunikovať so svojim bábätkom môžete aj pomocou haptonómie, teda prostredníctvom dotykov. Podľa teórie holandského odborníka Fransa Veldmana ruky, ktoré sa s láskou dotýkajú bruška, vytvárajú dôverný vzťah medzi rodičom a nenarodeným dieťatkom. To môže vycítiť láskyplné hladkanie a na stimuláciu neraz reaguje pohybom.

Aké vyšetrenia vás čakajú

V druhom trimestri by ste mali poradňu u lekára absolvovať každé 4 týždne, v treťom trimestri sa potom interval skráti na 2 týždne. V ambulancii sa vás zakaždým popýtajú ako sa aktuálne cítite, odmerajú vám krvný tlak, skontrolujú vzorku moču, aby sa uistili, že hladiny cukru či bielkovín máte v norme. Taktiež vás odvážia a všetky údaje zapíšu do tehotenského preukazu.

Vaše bábätko rastie ako z vody, a tak by mal lekár podrobne skontrolovať, ako sa mu v brušku vodí. Od 20. týždňa je súčasťou pravidelných tehotenských poradní monitoring srdiečka a jeho odoziev.

Niekedy medzi 18. a 22. týždňom tehotenstva vás čaká aj druhý veľký ultrazvuk. Kompletne sa skúma anatómia bábätka, aby sa vylúčili prípadné genetické či vývojové chyby. Lekár tiež posúdi, či je rast vášho drobčeka primeraný jeho veku a zároveň môže, ale aj nemusí, spresniť termín pôrodu. Vyšetrením sa kontroluje aj placenta a množstvo plodovej vody.

Medzi 24. a 28. týždňom tehotenstva je čas abslovovať takzvaný glukózový tolerančný test. Cieľom tohoto vyšetrenia je overiť, či máte v norme hladiny cukru v krvi. Ak hodnoty vyskakujú príliš vysoko, môže ísť o tehotenskú cukrovku. Tento stav je síce dočasný, no pre bezpečie bábätka ho treba mať predsa len pod kontrolou.

Pozor na predčasný pôrod

Váš lekár by mal tiež na každej poradni urobiť aj gynekologické vyšetrenie, prostredníctvom ktorého dokáže posúdiť pevnosť a aktuálny stav krčka maternice. Je to dôležité, pretože s pribúdajúcimi týždňami sa zvyšuje aj riziko predčasného pôrodu. Od 24. týždňa by ste mali byť obzvlášť ostražitá a dávať na seba pozor.

Venujte pozornosť svojmu telu a ak pretrvávajú podozrivé ťažkosti, okamžite vyhľadajte svojho lekára.

Najbežnejšie symptómy

  • menštruačné kŕče,

  • zmena vaginálneho výtoku,

  • bolesť v dolnej časti chrbta, kontrakcie,

  • tlak na panvu (ako keby dieťa tlačilo odspodu),

  • únik tekutiny z vagíny.

Iná vec sú nepravidelné, bezbolestné sťahy v oblasti bruška. Môže ísť o takzvané Braxton Hicksonove kontrakcie, ktoré sú však iba akýmsi cvičením maternice pripravujúcej sa na pôrod. Môžu vás sprevádzať kedykoľvek po 20. týždni tehotenstva a čím viac sa bude približovať deň D, tým častejšie vás môžu prepadnúť.

Falošné kontrakcie nie sú nebezpečné, preto nie je dôvod na paniku. Na rozdiel od tých skutočných prichádzajú iba občas a vo veľmi nepravidelných intervaloch. Zvyčajne odznejú keď zmeníte polohu, čo pri reálnych kontrakciách neplatí.

Chlapček, alebo dievčatko?

Ak horíte nedočkavosťou zistiť, akého pohlavia je vaše bábätko, máme pre vás dobré správy. V druhom trimestri vám pravdepodobne lekár prezradí, či nosíte pod srdcom chlapčeka, alebo dievčatko. Z ultrazvukového vyšetrenia to bude vedieť vyčítať približne v polovici tehotenstva konkrétnejšie medzi 18.22. týždňom.

V prípade, že patríte medzi mamičky, ktoré jednoducho nechcú čakať, môžete si dať informáciu o pohlaví bábätka zistiť z vyšetrenia DNA. Tú odborníci skúmajú v rámci testovania abnormalít chromozómov. Vyšetrenie dokáže okrem pohlavia odhaliť aj, či plod netrpí Downovým syndrómom, alebo inou genetickou poruchou. Tento druh testu však nie je hradený z verejného poistenia.

Čo áno a čo nie

Ako sa hovorí, tehotenstvo nie je choroba, a tak pokiaľ nemáte žiadne komplikácie, neobmedzujte sa v bežných aktivitách. Odborníci sa, napríklad, zhodujú v tom, že zdravý pohyb je dobrý ako pre bábätko, tak i pre budúcu mamičku. Vyhnite sa však “drsným” a extrémne náročným športom, pri ktorých by ste sa mohli poraniť.

Dodržiavajte zdravú životosprávu, jedzte zdravo, ale rozhodne nie za dvoch. Myslite na to dupľovane, ak máte strach z priberania v tehotenstve. Na druhú stranu by ste však nemali držať ani žiadne diéty. Mohli by ste tým uškodiť dieťatku. Nezanedbávajte dostatok spánku a dodržiavajte pitný režim.

Cestovanie v tehotenstve nie je ničím nemožným. Pokiaľ nie ste rizikovou pacienkou a netrpíte žiadnymi ťažkosťami, pokojne si doprajte výlet do lesa, či dovolenku pri mori. Odborníci sa zhodujú, že ak dodržíte základné bezpečnostné opatrenia, nie je sa čoho báť.

Fajčenie a alkohol by mali byť počas tehotenstva automaticky tabu. Ak trpíte niektorým z týchto zlozvykov, je načase skoncovať s ním. Škodíte tým nielen sebe, ale výrazne ohrozujete zdravie a život vášho nenarodeného dieťatka. Ak nedokážete skoncovať s vašimi neresťami sama, vyhľadajte odbornú pomoc.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 30. júna 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.