Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dve čiarky, potom rýchle sklamanie. Biochemické tehotenstvo nemusí nič znamenať, niekedy je však varovným signálom

reklama:
Dve čiarky, potom rýchle sklamanie. Biochemické tehotenstvo nemusí nič znamenať, niekedy je však varovným signálom

K takzvanému biochemickému tehotenstvu dôjde, pokiaľ sa oplodnenému vajíčku nepodarí uhniezdiť v maternici a následne ho telo vylúči. Hoci sa o ňom príliš nehovorí, počas svojho reprodukčného života ho prekoná až päťdesiat percent žien. Veľmi často pritom skončí bez toho, aby o jeho vzniku vôbec vedeli.

Vo svojej podstate možno za biochemické spočiatku považovať každé tehotenstvo. Klinickým sa stáva až vo chvíli, keď lekár pomocou ultrazvuku detekuje srdcovú odozvu plodu. Pri bežnom priebehu tehotenstva sa ženské vajíčko spravidla do týždňa od oplodnenia uhniezdi v dutine maternice, kde sa potom ďalej vyvíja. V niektorých prípadoch sa mu však uhniezdenie nepodarí a je následne vypudené z tela matky. Práve v takejto situácii hovoríme o biochemickom tehotenstve.

Kedy byť ostražitá?

Najčastejším dôvodom vzniku biochemického tehotenstva je chromozomálna vada vo vývoji embrya. Telo takú abnormalitu dokáže rozpoznať a zo ženského organizmu embryo následne vylúči. Vo väčšine prípadov sa nejedná o udalosť, ktorá by napovedala, že má pár reprodukčné problémy. Dvojici sa spravidla v nasledujúcom období podarí bezproblémovo počať. Existujú však rizikové faktory, ktoré môžu biochemickú graviditu vyvolávať opakovane a cestu za bábätkom tak brzdiť.

Najviac náchylné na jeho vznik sú ženy trpiace neliečenými poruchami štítnej žľazy, zrážanlivosťou krvi, diabetom či syndrómom polycystických ovárií. Svoju úlohu potom môže v negatívnom zmysle zohrať aj vyšší vek. Všeobecne platí, že v prípadoch, keď si je žena vedomá akýchkoľvek indispozícií, ktoré by mohli brániť prirodzenému počatiu, je najrozumnejším postupom návšteva špecializovaného centra. Práve opakujúci sa vznik biochemického otehotnenia môže byť varovným signálom, že nie je všetko v poriadku.

Odhaliť ho môže test či oneskorená menštruácia

O fenoméne biochemickej gravidity sa predtým vo všeobecných kruhoch príliš nevedelo. Zmena prišla až so zlepšením dostupnosti a zvýšením spoľahlivosti diagnostických metód, ktoré ho umožňujú odhaliť v oveľa vyššej miere. Podľa niektorých odhadov prekoná biochemické tehotenstvo počas života tridsať až päťdesiat percent žien. Skutočné číslo však môže byť vyššie, pretože ho typicky nesprevádzajú nijako zvlášť nápadné príznaky. Často tak zostane úplne neodhalené.

Biochemické tehotenstvo je možné rozpoznať na základe pozitívneho tehotenského testu, po ktorom však nasleduje štandardná, niekedy o pár dní či týždňov oneskorená menštruácia. Tá býva často silnejšia a sprevádzajú ju kŕče v podbrušku. Ani to však nie je pravidlom. Veľmi jednoducho potom možno biochemickú graviditu identifikovať v priebehu cyklu umelého oplodnenia.

Problém je vždy vhodné riešiť včas.

V prípade akýchkoľvek pochýb a neštandardných príznakov je na mieste včasná návšteva odborníka. Čím skôr tak dvojica urobí, tým vyššia je pravdepodobnosť, že sa prípadné ťažkosti podarí úspešne prekonať. Dnešná medicína poskytuje celý rad možností, ako svoje reprodukčné zdravie preveriť. Vďaka moderným reprodukčným metódam končí v súčasnosti liečba väčšiny párov úspešne. Tie sa tak môžu radovať z vytúženého bábätka.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 21. apríla 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.