Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Hry, ktoré sme sa časom akosi prestali hrať, ale rozhodne stoja za to

reklama:
Hry, ktoré sme sa časom akosi prestali hrať, ale rozhodne stoja za to

Pamätáte si, čo ste sa hrávali, keď ste boli malí? Čo ste sa hrávali so súrodencami, bratrancami, rodičmi? Také skvelé hry to boli a akoby sme na ne úplne zabudli! Pripomeňte ich svojim deťom, naučte ich skvelo sa zahrať vonku, bez mobilov a tabletov.. Stačí tak málo! Guma, lopta, kriedy….poďme si spoločne zaspomínať.

Skákanie gumy

Legendárna, nezabudnuteľná hra. Obnovte ju, spomeňte si na jej pravidla! Nájdite gumu, zoberte svoje deti von a ukážte im ako sa to robí. Ak ste zabudli, zapnite si youtube. Malá inšpirácia:

https://youtube.com/watch?v=ITncAVKcZ8g

Opac, opac

Spomínate si na túto naháňačko- skrývačku? Jeden žmúri, ostatní sa zatiaľ skryjú. Keď doráta, ide ich hľadať, ale ešte predtým si určite jedno miesto, kde sa bude „opacovať.“ Ak ten, kto žmúri, niekoho zbadá, musí rýchlo utekať na to miesto a urobiť , napríklad: „Opac, opac, Maťko!“ Ak ho však predbehne niekto, kto sa skrýval, ten zase musí opacovať toho, kto žmúri. A takto to ide až kým sa nenájdu všetci hráči. Koho ten, čo žmúri, ako prvého opacuje, ten ide žmúriť namiesto neho. Možno to znie zložito, ale už ste si na túto hru isto spomenuli:)

Kreslite si s kriedami

Kúpte si kriedy a zoberte deti von, keď bude pekne. Hrejivé slniečko nám už predsa vykúka, jar sa blíži. Pokreslite s deťmi chodník. Zahrajte sa na maliarov. Chodník bude vaše plátno. Keď zaprší, kriedy sa zmyjú, takže sa nemusíte báť, že by to tam ostalo a bol by s tým nejaký problém. A navyše: keď zaprší, môžte kresliť znova.

Záchod z kariet

Toto je najjednoduchšia kartová hra. Dáte si na stôl kopu kariet. Na tu kopu kariet o seba opriete dve karty tak, aby sa navzájom podopierali- to bude záchod. Postupne budete vyťahovať karty „spod záchoda“. Kto záchod zhodí, prehral, pretože do neho spadol. Deti sa na tom zvyknú skutočne pobaviť.

Vybíjaná

Ak máte väčšie deti a sú u Vás doma aj ich kamaráti, vezmite ich na dvor a zahrajte sa zjednodušenú verziu vybíjanej: jedno dieťa ide do kruhu, ostatné sa ho snažia „vybiť“. Dohodnite si pravidlo, že sa môžu triafať napríklad len do nôh. Ostatné deti v kruhu si raz nabijú medzi sebou a môžu vybíjať. Kto sa trafí, ide do stredu.

Švihadlo

Kúpte deťom švihadlo a naučte ich cez neho skákať. Malá inšpirácia od zlatého dievčatka:

Škôlka

Opäť budete potrebovať kriedu. Nakreslite svojim deťom na zem škôlku a naučte ich ju skákať. Tak čo? Ide Vám to?

Bunker

Postavte deťom bunker. Na záhrade, na poschodovej posteli, pod stolom… urobte im tajný úkryt. Deti to milujú.

Mikádo

Túto paličkovú hru zoženiete ešte aj dnes, prípadne si ju môžete vyrobiť zo špajdli. Mikádo rozhodíte a potom vyťahujete paličky postupne tak, aby ste sa nedotkli tých druhých. Kto sa dotkne, musí svoj ťah prenechať druhému hráčovi. Vyhráva ten, kto má na konci najviac Mikádo paličiek. Princíp je veľmi podobný Záchodu:)

Tiež sa môžete hrať rôzne skrývačky, Sardinky, zvieraciu naháňačku…čo ste robili v detstve najradšej Vy? Naučte to svoje deti, naučte ich hrať sa, lebo technológie to dnes už robia za nich a nie je to škoda?

Tak hor sa hrať!:)

Autor článku: Michaela K.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 11. februára 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.