Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Je cisársky rez naozaj dobrý tak ako si myslíte? Toto o ňom určite neviete.

reklama:
Je cisársky rez naozaj dobrý tak ako si myslíte? Toto o ňom určite neviete.

Snáď každá žena sa pripravuje na to, že sa raz stane matkou. A každá žena počíta s tým, že na to, aby mohla mať vlastné dieťa, bude potrebné toto dieťa porodiť. Každá z takýchto žien sa dobrovoľne rozhodne podstupovať muky, ktoré pôrod prináša. Jednoducho im to stojí za to. Keď ale pôrod nejde vykonať klasickou cestou, lekári sa môžu uchýliť k cisárskemu rezu. Akokoľvek to znie kráľovsky, jedná sa chirurgickú operáciu.

Tu sú tri pravdy, ktorým museli čeliť všetky ženy, ktoré podstúpili cisársky rez, a o ktorých sa nehovorí.

1) Chirurgický zákrok bez možnosti podpory

Dnes sa na cisársky rez pozerá ako na bežnú operáciu, ktorá by snáď aj mohla ušetriť úsilie všetkým rodičkám. Nejde ale o bežnú operáciu. Cisársky rez je náročný chirurgický zákrok, pri ktorom môže ísť o život ako ženy, tak i dieťaťa. Každá žena si odnesie jazvu v oblasti podbruška. Ďalšia smutná skutočnosť je to, že žena je na pôrod sama – nemá možnosť podpory zo strany partnera.

2) Ženy sú v strese, do poslednej chvíle nevedia, či všetko prebehlo tak, ako malo

Pôrod cisárskym rezom je síce vykonávaný pomocou lokálnej anestézie – to znamená, že matka je pri tomto zákroku pri vedomí, ale aj tak nemá istotu, že všetko prebieha v poriadku. Každá operácia so sebou nesie riziká, ktoré sa môžu vyvrátiť až po odznení anestézie. To je rozdiel oproti klasickému pôrodu, keď riziko končí narodením dieťaťa.

Navyše, aj keď matka pri vykonávaní cisárskeho rezu necíti bolesť, cíti pohyby, ktoré sa vnútri nej dejú. Tie môžu byť častokrát traumatizujúce. Preto môže byť pôrod prostredníctvom cisárskeho rezu častokrát viac stresujúcim, než klasický pôrod.

3) Na úplné zotavenie po cisárskom reze nie je tak úplne čas …

Každá operácia je náročná a obnovy sú sprevádzané bolesťami. Každý pohyb bolí, a napriek tomu sa tieto ženy musia ešte zvládnuť postarať o svoje bábätko. Svet matky je ale zameraný hlavne na zdravie jej dieťaťa, a preto všetky ženy tieto muky zvládajú hrdinsky. Blaho dieťaťa je dôležitejšie, než ich vlastné nepohodlie a aj napriek neustálej bolesti dávajú do starostlivosti o dieťa všetku svoju lásku.

Zmenili ste názor na cisársky rez?

Toto všetko bolo nutné povedať, pretože veľa ľudí si myslí, že pôrod cisárskym rezom môže byť menej náročný, než klasický pôrod. Bohužiaľ to tak nie je a ani moderná medicína doteraz nedošla na spôsob, ako rodiť deti bez bolestí. Či už ste pôrod prekonala (a je jedno, či klasický, alebo cisárskym rezom), alebo Vás ešte len čaká – ste všetky hrdinky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 19. júna 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.