Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Je káva pre Vaše zdravie škodlivá? Spýtala som sa doktorky a tá mi vyvrátila 3 bežné mýty, ktoré o kofeíne kolujú!

Je káva pre Vaše zdravie škodlivá? Spýtala som sa doktorky a tá mi vyvrátila 3 bežné mýty, ktoré o kofeíne kolujú!

reklama:
Je káva pre Vaše zdravie škodlivá? Spýtala som sa doktorky a tá mi vyvrátila 3 bežné mýty, ktoré o kofeíne kolujú!

"Ako lekárka som často spájala kofeín s radom príznakov," hovorí Jennifer Caudle, lekárka s certifikátom pre rodinnú medicínu a asistentka na univerzitnej škole "Napríklad, ak je niekto nervózny, či nepokojný, budeme chcieť vedieť, či daný človek požil kofeín. Ak má niekto abnormálne zvýšený tep, chceme vedieť, či konzumoval kofeín. Boli sme tak učení – to sme si mysleli, po všetky tie roky. "

Kým Dr. Caudle sa domnieva, že ďalší výskum v tejto oblasti je nevyhnutný, všeobecne povedané teraz ustupuje od tvrdých úsudkov voči kofeínu. "Možno nie je tak zlý, ako sme si mysleli, a možno nerobí to, čo sme si mysleli, že robí," hovorí.

Tu sú 3 najčastejšie mýty, ktoré počujete o kofeínu!

1. Kofeín sa zahráva s Vašim srdcom.

Podľa výskumu v časopise Journal of the American Heart Association pravidelná konzumácia kofeínu nevedie k extrémnej srdcovej činnosti.

Výskumníci sa pýtali takmer 1400 dospelých o ich príjme kávy, čaju a čokolády. Ďalej vedci sledovali srdcovú funkciu účastníkov po celý rok pomocou 24 hodinového ambulantného monitorovania elektrokardiografie.

Nie je prekvapením, že 61% účastníkov spotrebovalo denne viac ako jeden kofeinovaný prípravok. Druhý nález však bol trochu šokujúci! Vedci nezaznamenali žiadne zmeny srdcových funkcií u účastníkov, ktorí konzumovali kofeín.

"Klinické odporúčania, ktoré upozorňujú na pravidelnú konzumáciu kofeinovaných prípravkov s cieľom zabrániť poruchám srdcového rytmu srdca, by sme mali znovu zvážiť, pretože by sme sa mohli zbytočne odradiť od spotreby predmetov, ako je čokoláda, káva a čaj, ktoré by mohli skutočne mať kardiovaskulárne prínosy," povedal vedúci autor Gregory Marcus, vo svojom vyhlásení.

2. Kofeín dehydruje Vaše telo.

Štúdia ukázala aj to , že mierna konzumácia kofeínu nespôsobuje dehydratáciu. V skutočnosti poskytuje podobné hydratačné vlastnosti ako samotná voda.

V dvoch drobných experimentoch vedci z Veľkej Británie požiadali 50 mužov, aby konzumovali buď štyri šálky kávy, alebo štyri šálky vody denne po dobu troch dní. Výskumníci zistili, že muži, ktorí pili kávu, nezaznamenali žiadne významné zmeny v celkovej hydratácii tela, meranie telesnej hmotnosti a objemu moču.

Takže aj keď je voda ten najlepší spôsob, ako uhasiť Váš smäd, popíjanie latte by Vám ho malo uhasiť tiež.

3. Kofeín má vplyv na nenarodené deti.

Výskum v Americkom časopise Epidemiológia zistil že ženy, ktoré konzumujú mierne množstvo kofeínu počas tehotenstva, neovplyvňuje inteligenciu dieťaťa ani jeho budúcu váhu.

V jednej z prvých štúdií svojho druhu vyšetrovatelia skúmali množstvo paraxanthinu – zlúčeniny v kofeíne – v krvi približne 2 200 nastávajúcich matiek ktoré pili počas tehotenstva častejšie kávu. Výskumníci porovnávali úrovne počas tehotenstva s detským IQ a správaním detí vo veku 4 a 7 rokov.

Výsledok! Medzi konzumáciou kofeínu a vývojom detí sa nenašli "žiadne vzorce"

A to nie je všetko! Starší výskum (ktorý sa týkal tých istých autorov štúdie a skupiny žien) zistil, že konzumácia kofeínu počas tehotenstva nie je spojená s vyšším rizikom detskej obezity.

"Celkovo považujeme naše výsledky za upokojujúce pre tehotné ženy, ktoré konzumujú priemerné množstvo kofeínu (1 až 2 šálky kávy denne)," hovorí dr. Sarah Keimová, vo svojom vyhlásení.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. marca 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.