Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jedna známka mŕtvice, o ktorej ste možno nepočuli

reklama:
Jedna známka mŕtvice, o ktorej ste možno nepočuli

Cievne mozgové príhody sa môžu objaviť u žien aj u mužov a bohužiaľ príznaky sú príliš neskoro na to, aby boli rozpoznané, takže sú často smrteľné. U oboch pohlaví sa však môžu objaviť rôzne príznaky. Napríklad u žien existuje symptóm, ktorý by takmer nikto nepoznal.

To, čo je často zamieňané s mŕtvicou, je "prechodný ischemický záchvat" (TIA), pri ktorom sa zastaví prietok krvi do určitej oblasti mozgu. Tie dva sú veľmi podobné, ale u TIA príznaky trvajú menej ako 24 hodín, zvyčajne 1-2 hodiny.

Hoci TIA nespôsobuje trvalé poškodenie, môže byť aj neskôr varovným signálom mŕtvica. Väčšina pacientov s TIA tiež dostane mŕtvicu veľmi skoro v priebehu niekoľkých dní po útoku.

Medzi príznaky náhleho nástupu patria poruchy videnia, ťažkosti s rečou, zmätenosť, problémy s rovnováhou, necitlivosť, slabosť, ochrnutie končatín a tvárových svalov, najmä na jednej strane.

Ženy majú tiež ďalšie príznaky. Patrí sem dýchavičnosť, bolesť a tlak na hrudi, rýchly a nepravidelný srdcový tep, náhle čkanie, nevoľnosť a únava. Tým je potrebné venovať osobitnú pozornosť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 28. septembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.