Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Káva zabíja a ničí vaše zdravie. Pozrite sa na rad vecí. Prekvapí vás, že v mnohom je šálka kávy dokonca aj prospešná. V čom?

Káva zabíja a ničí vaše zdravie. Pozrite sa na rad vecí. Prekvapí vás, že v mnohom je šálka kávy dokonca aj prospešná. V čom?

reklama:
Káva zabíja a ničí vaše zdravie.  Pozrite sa na rad vecí. Prekvapí vás, že v mnohom je šálka kávy dokonca aj prospešná. V čom?

Nepite kávu, pretože vám môže spôsobiť mnoho zdravotných problémov a dokonca vás môže napríklad aj zabiť. Počuli ste tieto informácie? Treba povedať, že vo väčšine prípadov sa jedná o časté mýty, ktoré sa tohto nápoja týkajú. Nepopierame, že niektoré negatívne vlastnosti skutočne mať môže. Zároveň ale nemožno zabúdať na to, že ich má aj rad pozitívnych. A akých konkrétne?

Znižuje riziko vzniku Parkinsonovej choroby a Alzheimerovej choroby

Obe tieto choroby sú veľkým postrachom predovšetkým starších ľudí. To preto, že lieky vedia následky iba tlmiť, ale liečiť tento problém nevedia. Preto môže prísť na rad práve káva. Podľa niekoľkých výskumov, ktoré prebehli v Tampe, sa zistilo, že obsah kofeínu v káve môže pôsobiť na ľudské zdravie tak, že zníži riziko u oboch ochorení. A to skutočne veľmi výrazne, pretože tu hovoríme o tom, že sa riziko zníži až o celých 65 percent. A to už je naozaj veľmi zaujímavé číslo. Stačí si dať jednu šálku denne.

Znižuje riziko vzniku cirhózy

Pečeň je akýmsi stredom ľudského tela, pretože filtruje všetko zlé. Čo v ľudskom organizme nemá byť, to pečeň zachytí. Čo tu naopak môže zostať, to púšťa ďalej. V súvislosti s tým je treba povedať, že pečeň môže byť veľmi zaťažovaná. Hlavne alkoholom, kde hrozí riziko cirhózy pečene. Ak nechcete riskovať, tak samozrejme prestaňte toľko piť alkoholické nápoje a naopak začnite s pitím kávy. Pravdepodobnosť tohto problému klesne až o polovicu.

Posilňuje kardiovaskulárny systém

Možno ste si čítali, ako kofeín škodí srdcu. Ak je ho naozaj veľké množstvo, môže k tomu dochádzať. Keď je jeho množstvo optimálne, tak môže naopak pomáhať. A to tak, že posilňuje kardiovaskulárny systém. Vedci z Národnej univerzity v Singapure totiž zistili, že kto pije kávu pravidelne, ten môže riziko srdcových problémov znížiť až o 33 percent.

Znižuje riziko vzniku rakoviny

Jedna z najobávanejších chorôb je v dnešnej dobe strašiakom v podstate každého. A rozhodne sa nie je čomu diviť, pretože dobrý liek na ňu zatiaľ neexistuje. Aj preto je vhodné radšej myslieť na prevenciu, ktorú môže prinášať práve káva. Stačí ju piť pravidelne a riziko sa zníži. Odborníci z Univerzity Maria Negri tvrdí, že najviac káva pomáha pri rizikách rakoviny prsníka u žien a rakoviny prostaty u mužov.

Zmenšuje riziko cukrovky 2. typu

Aj cukrovka je obávanou chorobou, pretože ju môžeme zaradiť medzi takzvané choroby civilizačné. Kto chce držať svoj krvný cukor na uzde, ten by sa nemal báť kávových nápojov. To preto, že vďaka kofeínu sú stimulované aj vnútorné orgány, a to vrátane pankreasu, ktorý má na diabetes veľký vplyv. Samozrejmosťou by však malo byť to, že je potrebné piť kávu úplne bez cukru.

Chráni kĺby

Bolesti pohybového aparátu sa môžu objaviť v každom veku. Čo je pomerne veľkým problémom, to sú určite bolesti kĺbov. Ako sa im vyvarovať? Stačí sa o ne starať napríklad aj tým, že budete piť kávu. Niektoré štúdie totiž hovoria, že kofeín dokáže podporiť vylučovanie kyseliny močovej, ktorá sa tak nedostáva do kĺbov a tým ich logicky ani nemôže nijako poškodzovať.

Eliminuje vznik žlčových kameňov

Ideme na ďalší pomerne dôležitý vnútorný orgán, ktorým je žlčník. Ak je problém, ktorý sa u neho môže objaviť, tak sa jedná primárne o žlčové kamene. Eliminovať ich vznik sa dá správnou životosprávou, tak i správnym nápojom, ktorým je káva. U niektorých jedincov sa môže riziko znížiť až o 45 percent.

Podporuje vaše svalstvo

Kofeín súvisí aj s vašimi svalmi. Ani nie tak spôsobom, že by im nejako priamo prospieval, ale skôr tým, že vás pred cvičením doslova nakopne. Vy tak môžete makať intenzívnejšie a výsledkom je samozrejme to, že ste silnejší.

Eliminuje vrásky a omladzuje

Tento fakt zaručene poteší každú ženu. Pravidelné pitie kávy totiž vedie k tomu, že môže omladiť. A to tak, že sú vyhladené jej vrásky. Je to predovšetkým vďaka antioxidantom, ktoré pomáhajú znižovať celkové prejavy starnutia.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.