Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lekári radia: 5 jednoduchých pravidiel ako ustrážiť zdravie detí

reklama:
Lekári radia: 5 jednoduchých pravidiel ako ustrážiť zdravie detí

Každý rodič chce pre svoje ratolesti len to najlepšie, a s týmto cieľom občas dochádza k potlačeniu všetkého naokolo. Najmä z obáv o zdravie našich najmenších veľakrát panikárime predčasne a stresujeme všetkých naokolo. Detskí lekári majú na to vlastný názor. Čo radia?

Nepredpisujte si lieky sami

Hoci sa nazdávate, že viete, čo je pre vaše dieťa najlepšie, nenechajte sa zbytočne uniesť. Tým, kto by mal zhodnotiť zdravotný stav drobca a naordinovať adekvátnu liečbu, je pediater. Ak je situácia kritická, neváhajte volať sanitku.

Myslite na to, že lieky by mal predpisovať zásadne len doktor. To, že nejaká pilulka zázračne pomohla kamarátkinmu synovi, alebo vám ju všetkými desiatimi odporúčala babička, neznamená, že pomôže aj vášmu dieťaťu. Každý organizmus je iný a vy sa v diagnóze veľmi ľahko môžete zmýliť. Hrozí tak riziko, že narobíte viac škody ako osohu.

Posilnite imunitný systém

Dobrá imunita je pre zdravý vývoj dieťaťa nesmierne dôležitá. Pomáha organizmu bojovať proti baktériám a vírusom, ktoré na vašu ratolesť číhajú všade naokolo. Pre rozvoj imunitného systému by ste tak mali vynaložiť maximum síl. Môžete ho podporiť viacerými opatreniami:

  • pokúste sa dojčiť vaše bábätko aspoň 6 mesiacov

  • vyberte sa poprechádzať na vzduch každý deň

  • nezanedbávajte fyzickú aktivitu

  • uistite sa, že dieťa má dostatok kvalitného spánku

  • pravidelne doma vetrajte

Buďte trpezliví

Niektoré zdravotné ťažkosti prídu a odídu samé, dieťa z nich jednoducho “vyrastie”. Napríklad taká dojčenská kolika či potravinové intolerancie sa zvyknú postupne upraviť, či úplne vymiznúť. Všetko je však veľmi individuálne, preto doprajte vášmu potomkovi dostatok času a vy sa vyzbrojte trpezlivosťou.

Neignorujte očkovania

V posledných rokoch sa téma očkovania stala medzi rodičmi veľmi diskutovanou a rozdelila ich na dva tábory. Faktom však ostáva, že ešte pred niekoľkými desaťročiami choroby ako tetanus či záškrt zabíjali. Preto aj keď si mnohokrát myslíme, že máme dostatok informácií, treba si uvedomiť, že internet z nás nerobí odborníkov na všetko.

Pamätajte na symptómy

Niektorí drobci sú často chorľaví. Je to pomerne bežné a ak sa navyše pohybujú v detských kolektívoch, ani nič nezvyčajné. Netreba hneď panikáriť z každého soplíka či zakašlania. Všetci rodičia by si však mali byť vedomí symptómov niektorých chorôb.

Pneumónia: ťažkosti s dýchaním, zmena farby kože, nechuť do jedla, úzkosť, horúčka (môže sa objaviť veľmi neskoro).

Infekcia spôsobená rotavírusom: strata chuti do jedla, únava, úzkosť, horúčka, vracanie, hnačka, výtok z nosa, kašeľ.

Bronchitída: horúčka, ťažkosti s dýchaním, kašeľ, slabosť, strata chuti do jedla, bolesť hlavy, potenie, zmena farby kože.

Foto: pixabay.com

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 26. januára 2019Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.