Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mať na účte slušný balík nemusí byť nemožné. Aké triky používajú na úsporu boháči?

reklama:
Mať na účte slušný balík nemusí byť nemožné. Aké triky používajú na úsporu boháči?

Kto by nechcel mať na konte balík peňazí? Môcť si kúpiť čokoľvek, po čom nám srdce zapiští, je snom mnohých z nás. Hoci dovoliť si to môžu len tí šťastnejší, výraznejšie si prilepšiť môžete aj vy. Verte tomu alebo nie, existuje niekoľko praktických trikov, ktoré robia bohatí ľudia, aby ušetrili.

Pravidlo 24 hodín

Ak nakupujete impulzívne, robíte zásadnú chybu. Ani milionári nerobia veľké transakcie bez rozmyslu. Pred tým, než urobia definitívne rozhodnutie o kúpe, dajú si aspoň deň na zváženie. Vyhnú sa tak často zbytočnému vyhadzovaniu peňazí. Aby ste ani vy nemíňali nadarmo skúste vydržať 24 hodín a položiť si otázku, či tovar naozaj potrebujete, alebo iba chcete.

Urobte si rozpočet

Môže to vyznievať ako klišé, ale nastavenie si rozpočtu a jeho dodržiavanie, môže výrazne prospieť vašej finančnej situácii. Vytvorte si tabuľku, do ktorej si budete zapisovať všetky príjmy aj útraty. Budete tak mať perfektne pod kontrolou, koľko peňazí ste minuli a na čo. Zároveň budete vidieť, ktoré výdavky boli len rozmarom a môžete ich tak v budúcnosti škrtnúť.

Míňajte na veci, ktoré vám pomôžu zarobiť

Ak už potrebujete utrácať peniaze, investujte ich do niečoho, čo vám pomôže priniesť nejaký zisk. Nakupujte veci, ktoré budú užitočné pre výkon vašej práce, alebo ich budete vedieť zúročiť. Dlhodobou investíciou môže byť napríklad spoľahlivé auto, kvalitný notebook či pracovné odevy na úrovni.

Investujte do služieb, ktoré šetria čas

Bohatí ľudia si radi zaplatia za služby, ktoré im ušetria čas. Nákup potravín, upratanie domácnosti, prechádzka so psom… to všetko môže za nás urobiť niekto druhý. Hoci si za extra pomoc priplatíme, dá nám to dostatok času, ktorý možno využiť efektívnejšie. Vytvorí sa tak priestor na robenie veci, ktoré prinesú ešte viac peňazí, alebo nás len urobia šťastnými.

Na výpredaje sa vyberte s nákupným zoznamom

Kto by nemiloval výpredaje? Nakupovanie zlacneného tovaru však nemusí nevyhnutne znamenať úsporu peňazí. Častokrát nás totiž zláka aj to, čo vôbec nepotrebujeme. Ľudia, ktorí vedia dobre narábať s financiami, odporúčajú vopred si vytvoriť nákupný zoznam, aby bola kúpa prostredníctvom výpredaju naozaj dobrou investíciou.

Skúsenosti sú neoceniteľné

Milionári často žijú okázalým životným štýlom a medzi svoje plány nezabúdajú pridávať ani rôzne zážitky. Vedia totiž, že skúsenosti sú tým, čo ich duševne obohatí a posilní aj ich zdravie. Členstvo v posilňovni, parašutizmus, výlety za exotikou…to je len niekoľko tipov, ktorými možno začať.

Najprv účty a až potom oddych

Aby ste boli úspešní, mali by ste najprv dokonale pochopiť fungovanie vašich fixných výdavkov. Mať ich pod kontrolou znamená, že si dokážete vhodne naplánovať aj to, ako čo najefektívnejšie naložiť so zvyškom svojich peňazí.

Opravte veci pred tým, než sa ich zbavíte

Žijeme v konzumnej dobe, ktorá nám umožňuje starý tovar okamžite vymeniť za novší, krajší. Mnohí boháči však propagujú myšlienku, že netreba hneď všetko, čo je pokazené, odsúdiť na cestu do smetiaka. Oprava vecí šetrí peniaze aj planétu.

Odkladajte si mince

Odkladáte výdavok z nákupu len tak ledabolo do vrecka? Nerobte to! Akonáhle totiž vložíte mincu do vašich nohavíc, rýchlo na ňu zabudnete. Myslite na to, že každý ušetrený cent, je zarobený cent. Odkladajte si preto mince do šporkasy, alebo ich miňte pri najbližšej príležitosti bez toho, aby ste rozmieňali ďalšie bankovky.

Určite si “dni bez míňania”

Ľudia, ktorí sú dobrí v šetrení peňazí, majú zvyčajne dokonale pod kontrolou svoje nutkanie utrácať. Skúste si každý týždeň stanoviť deň, alebo aj celý víkend, v ktorý nebudete zbytočne míňať.

Foto: pixabay.com

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 10. júna 2023Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.