Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Máte 2 deti? Alebo je snáď plánujete? Potom sa pripravte na jeden veľmi dôležitý fakt, ktorý potvrdzujú aj vedci

reklama:
Máte 2 deti? Alebo je snáď plánujete? Potom sa pripravte na jeden veľmi dôležitý fakt, ktorý potvrdzujú aj vedci

Väčšina rodín v našej krajine je štvorčlenných. To znamená, že sú dvaja rodičia a tí majú dvoch potomkov. Ak sa rodičov spýtate, aké dieťa hnevá viac, odpovie úplne zhodne. Jasne povedia, že neposlušnejší je v tomto prípade mladší potomok. Už to jasne dokazuje, že na tom niečo pravdy bude. A ich skúsenosti potvrdzujú aj lekári. Druhé dieťa je skrátka neposlušnejšie. Prečo to tak je? Štúdia odhalila niekoľko faktov.

Nielen neposlušné, ale je tiež menej úspešné

Treba povedať, že to nie je iba zloba ako taká, ale je to aj menší úspech, ktorý je s druhorodeným dieťaťom spojený. Napríklad v škole, ale neskôr aj v zamestnaní. Tu ale musíme uviesť, že s tým sú spojené aj práve jeho vlastnosti, kedy nie je úplne najpokojnejšie a najposlušnejšie. To sú informácie a fakty, s ktorými prišla skupina vedcov z univerzít v Kalifornii a Los Angeles. Oba výskumy viedol uznávaný Dr. E. Black, ktorý následne publikoval veľmi zaujímavú a pre mnohých aj unikátnu štúdiu na túto tému.

Druhorodené deti sú k problémom náchylnejšie až o 40 percent

Pozrime sa spoločne na niekoľko štatistík, ktoré okrem iného hovoria aj to, že druhorodené deti sú podstatne viac náchylné na problémy so zákonom, než ich starší súrodenci. Toto riziko je zvýšené až o 40 percent. Tiež je s nimi spojený fakt, že sú horšie vychovateľné, ale aj to, že môžu mať nižšie vzdelanie a teda aj horšie uplatnenie na trhu práce. A aký je dôvod? Ten vás dosť možno prekvapí.

Pôvodcom problémov je starší súrodenec, aj rodič

Nejde o žiadnu genetickú vadu, alebo napríklad o vrodenú charakterovú vlastnosť. Problémom je výchova dieťaťa, kde má vplyv nielen starší súrodenec, ale aj rodičia. Ako je to možné? Dôvodom je to, že keď sa narodí prvé dieťa, je všetka pozornosť venovaná jemu. Musí sa deliť medzi neho aj staršieho súrodenca. To je dôvod číslo jedna.

Ďalej netreba zabúdať na to, že obe deti majú rozdielnu výchovu. Čím väčší je vekový rozdiel, tým výraznejšie môžu byť dopady. Zatiaľ čo staršiemu je veľa vecí dovolené, mladšiemu nie. A v tej chvíli vidia rozdiely a začne sa objavovať vzdorovité správanie a vynucovanie mnohých vecí.

Starší súrodenec ho učí zlé veci a chce, aby ich robil. Prvorodený sa šibalstvá nemá od koho naučiť. Dôjde k tomu až neskôr, v kolektíve. Druhorodené dieťa má však svojho súrodenca, ktorý ho k rade vecí takzvane navádza.

Ako problém riešiť?

Je zrejmé, že dôvodom je výchova. Je potrebné venovať sa mladšiemu dieťaťu čo možno najviac, nenechať ho pod vplyvom staršieho súrodenca. Rovnako tak je na mieste nerobiť mu úľavy a stále mať výchovu pevne v rukách. Jedine tak bude mať aj mladší potomok pevnejší režim, ktorý následne povedie k tomu, že práve jeho hnevanie a vzdor nemusí byť tak výrazné, ako ukazujú štatistiky. Toto potvrdilo aj rad odborníkov, ktorí na tomto projekte pracovali.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 9. júna 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.