Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Materská dovolenka a rodičovský príspevok v roku 2019

reklama:
Materská dovolenka a rodičovský príspevok v roku 2019

Materská dovolenka a iné dávky štátu majú svoje pravidlá aj v roku 2019. Porástli rodičovský príspevok, zdvojnásobil sa daňový bonus a pribudnú aj iné finančné zvýhodnenia, ktorými sa vláda rozhodla odbremeniť rodiny s deťmi.

Rodičovský príspevok v roku 2019

Jedna z mnohých zmien, ktoré sa rodičom určite budú páčiť, je zvýšenie rodičovského prídavku na deti. Ten sa zdvihol z pôvodných 23,68 na 24,34 eura. Podmienka jeho poberania zostáva nezmenená. Rodič môže prídavok na svoje dieťa poberať, kým zostáva nezaopatrené, teda do 25. roku života.

Zvýšil sa aj príplatok k prídavku na dieťa, ktorý od nového roka predstavuje sumu 11,41 eura. Na príplatok má právo rodič vtedy, ak si na dieťa z rôznych dôvodov nemôže uplatniť daňový bonus (napríklad nezamestnanosť). O nároku na príplatok sa rodič musí informovať na Úrade sociálnych vecí a rodiny.

Mnoho slovenských mamičiek bolo zvedavých na to, ako porastie rodičovský príspevok. Ten sa oproti minulému roku zvýši z 214,70 na 220,70 eura. Zvyšovanie rodičovského príspevku, ktoré avizovala vláda už dávnejšie, tak predstavuje rovných 6 eur k rodinnému rozpočtu.

Nárok na rodičovský príspevok má žena po narodení dieťaťa, ktoré jej štát vypláca mesačne až do tretieho roku života dieťaťa. Na rodičovský príspevok zároveň prechádza žena po ukončení poberania materskej.

Jednorazové príspevky sa nemenia

Nie všetky príspevky pre rodiny však od nového roka porastú ďalej. Nezmenený zostáva príspevok po narodení dieťaťa, ktorý predstavuje 829,86 eura. Podmienkou vyplatenia je, aby sa novorodenec dožil 28. dňa života. Na tento príspevok majú nárok rodičia aj po narodení druhého a tretieho dieťaťa.

Oveľa nižší príspevok – 151,37 eura dostanú rodičia po narodení štvrtého a každého ďalšieho dieťaťa, ale aj tí rodičia ktorých dieťa sa nedožilo 28. dňa života.

Pomerne vysoký príspevok po narodení má slúžiť ako odbremenenie od výdavkov, ktoré sú súčasťou príchodu nového člena do rodiny. Zaujímavosťou je, že príspevok sa vypláca matke, otcovi len v prípade, že matka dieťaťa zomrela, alebo je dieťa zverené do jeho starostlivosti. Podmienkou je, aby mal poberateľ trvalý pobyt na území Slovenska. Príspevok sa poskytuje jednorazovo.

Príspevok na dvojičky

Čo ak sa vám narodí viac detí súčasne, napríklad momentálne populárne dvojičky?

Štát vám vyplatí príspevok na každé dieťa zvlášť.

Rodičia trojčiat a viacerých narodených detí si môžu jedenkrát ročne uplatniť nárok na vyplatenie jednorazovej sociálnej dávky vo výške 110,36 eura. Na tento príspevok majú nárok aj rodičia, ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojičky. Tento príspevok sa vypláca dovtedy, kým deti nedosiahnu vek 15 rokov. Zaujímavosťou je, že na príspevok si môže uplatniť nárok aj obec, a to v prípade, že si rodičia neplnia výchovné povinnosti.

Zmeny v otázke materskej

V roku 2018 predstavovalo maximálne materské 1 400 eur. To sa zmenilo a od nového roku to bude suma 1460 eur za jeden mesiac. Materská by mala predstavovať 75% z pôvodnej výšky platu.

Materskú môže matka poberať 34, v niektorých prípadoch 37 až 43. týždňov.

Veľkú zmenu predstavuje možnosť súbežného poberania materskej dovolenky. Tú si môžu uplatniť nielen mamy, ale aj otcovia, a to naraz. Podmienkou je, aby sa každý z rodičov staral o iné dieťa.

Zaujímavej zmeny sa dočkajú aj pracujúci rodičia. Tí majú od nového roka nárok na dvojnásobní daňoví bonus. Ten však platí len v prípade, že ich deti ešte nepresiahli vek šesť rokov. Daňový bonus predstavuje úľavu na dani pre zamestnaného rodiča a je to forma daňového zvýhodnenia. Bonus pre staršie ako šesťročné deti bude 22,15 eura. Oproti minulému roku porastie teda len o pár centov.

Obedy zdarma

Veľký rozruch vyvolala novela zákona, ktorú tento rok presadila vláda. Od januára 2019 majú predškoláci nárok na príspevok od štátu, ktorý predstavuje 1,20 na každé dieťa v dni, keď bolo v predškolskom zariadení. Od septembra takto štát prispeje aj na školopovinné deti na základnej škole. Na príspevok nebudú mať nárok rodičia, ktorých deti nenavštevujú škôlku ani tí, ktorých deti sa stravujú doma.

Celková investovaná suma by tak mala predstavovať 80 až 120 miliónov eur. Proti rozhodnutiu vlády sa ohradili viaceré školské zariadenia, ktoré upozorňujú na nedostatok potrebných priestorov aj personálu. Rovnako nespokojní sú rodičia zdravotne znevýhodnených rodičov, ktorých deti z rôznych zdravotných dôvodov (lekárom nariadená diéta) navštevovať školskú jedáleň nemôžu.

Sumarizácia príspevkov

Rodičovský príspevok na jedno dieťa 220,70 €
Materská dovolenka 75% z pôvodnej výšky platu
Príspevok po narodení dieťaťa je 829,86
Rodičovské prídavky na deti sú 24,34 na jedno dieťa

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 22. januára 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.