Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Materské mlieko inaktivuje vírus SARS-CoV-2, tvrdí štúdia

reklama:
Materské mlieko inaktivuje vírus SARS CoV 2, tvrdí štúdia

Vedci z jednej univerzity v Toronte zistili, že bežná technika pasterizácie materského mlieka môže pomôcť v boji proti novému typu koronavírusu, ktorý spôsobuje COVID-19. Môže to byť prvá dôležitá správa v odbornej literatúre a vplyvom pasterizácie ľudského mlieka na koronavírusy. Toto zistenie ubezpečilo rodičov a rodiny, ktoré používajú materské mlieko z mliečnych bánk na kŕmenie svojich dojčiat, že sa nemusia báť o bezpečnosť jeho použitia.

Ženy sa nemusia báť dojčiť, aj keď sú pozitívne na COVID-19

V Kanade napríklad dokrmujú novorodencov s veľmi nízkou pôrodnou váhou v nemocniciach pasterizovaným materským mliekom. Robia tak v prípade, že matka nie je schopná dieťaťu dať toľko mlieka, koľko potrebuje. Aj keď majú ženy potvrdený COVID-19, aj naďalej im je doporučované, aby pokračovali v dojčení svojich detí.

Štúdia, ktorá bola uverejnená v kanadskom časopise, potvrdzuje, že materské mlieko, ktoré je pasterizované, nemôže preniesť COVID-19 na dojčatá, ktorému je toto mlieko podávané. Žena, ktorá je pozitívna na COVID-19, môže darovať materské mlieko pomocou mliečnej žľazy alebo odsávačky a nádoby na mlieko.

Celkovo pôrodnice bojujú s nedostatkom materského mlieka, ktoré by mohli poskytnúť matkám, ktoré nemôžu z nejakého dôvodu dojčiť. Je treba tak v dnešnej dobe vyvinúť úsilie, aby ochránili prísun materského mlieka. Tvrdenie, že aj keď má žena COVID-19, tak môže mlieko darovať, je v tomto smere dôležité. Mliečne banky majú materského mlieka nedostatok a zásoby budú teraz veľmi dôležité. Naposledy tieto banky čelili výzvam z pandémie ohľadom HIV / AIDS.

Ani tehotné ženy sa nemusia ničoho obávať

Tehotné ženy môžu byť v súčasnej situácii vystrašené, najmä ak majú rodiť počas nasledujúcich niekoľko dní. Nie je však dôvod na obavy. Stačí, keď budú budúce mamičky dodržiavať niekoľko odporúčaní. Navyše aktuálne nie sú k dispozícii žiadne údaje, ktoré by mali tehotné ženy vystrašiť:

  • Žiadne údaje o zvýšenom riziku potratu
  • Žiadne údaje o zvýšenom riziku vrodených vád
  • Skúsenosti zdravotníkov a vedcov s inými typmi koronavírusu nepreukázali žiadne súvislosti s rizikom potratu

Tiež iné štúdie dokázali, že pasterizáciou mlieka sa vírus zničí

Vedci študovali niekoľko desiatok žien, ktoré prekonali COVID-19, aby zistili, či je možný prenos vírusu z materského mlieka na dojčatá. Do štúdie sa zapojilo 18 dojčiacich žien. 17 z nich prekonalo chorobu COVID-19 symptomaticky, čo znamená, že sa u nich objavili príznaky ochorenia. Matky posielali niekoľko vzoriek, celkom ich bolo skúmaných 64.

Vzorky boli testované molekulárno biologicky na prítomnosť RNA vírusu tejto choroby. Vedci našli prítomnosť tohto vírusu iba v jednej vzorke. V žiadnej zo vzoriek nezistili množenie vírusovej RNA. Množenie sa objavilo len u kontrolných vzoriek, kedy k materskému mlieku pridali vírusové kultúry COVID-19. Pasterizácia mlieka ale zabránila množeniu vírusu aj u týchto vzoriek. Pasterizácia môže zabrániť šíreniu vírusu, aj keď je materské mlieko silne vírusom nakazené.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 25. marca 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.