Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Menopauza. Slovo, ktoré desí všetky ženy. Aké sú jej príznaky a ako ich zmierniť?

reklama:
Menopauza. Slovo, ktoré desí všetky ženy. Aké sú jej príznaky a ako ich zmierniť?

Menopauza čiže prechod či klimaktérium je úplne prirodzený a nie vždy príjemný stav všetkých žien vo veku okolo päťdesiatky. V tomto období ustáva menštruačný cyklus, telo produkuje menej hormónov progesterónu a estrogénu, čo má za následok, že žena už nemôže otehotnieť. U každej ženy sa ale tento stav prejavuje úplne individuálne.

Aké sú príznaky?

Najprv dochádza k poruchám menštruačného cyklu, ktorý býva nepravidelný a aj jeho intenzita je rozdielna. Postupom času menštruácia úplne ustane a nastáva menopauza. V tomto období sú najčastejšími príznakmi návaly tepla, pocity napätia a slabosti. To spôsobuje práve kolísanie hladiny hormónov v tele, mení sa krvný tlak a môžu sa vyskytnúť silné bolesti hlavy sprevádzané značnou únavou. Ženy sú v tomto období značne psychicky nevyrovnané, často sa u nich prejavuje podráždenosť, nepokoj, poruchy spánku a zmeny nálad.

V dôsledku toho, že telo produkuje menej pohlavných hormónov, sú ženy často postihnuté cievnymi a srdcovými ochoreniami. Je teda veľmi vysoké riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody. Pri menopauze tiež častejšie môže dôjsť k bakteriálnej infekcii a zápalom prevažne gynekologického rázu, pretože nepracujú reprodukčné orgány. Ďalšou nepríjemnou skutočnosťou je u niektorých žien únik moču, bolestivé močenie a taktiež strata pevnosti prsníkov a ich následné zmenšovanie.

Zvlášť nepríjemný proces počas menopauzy je nekontrolovateľné ukladanie tuku na neobvyklých miestach a priberanie na váhe. Zvyšuje sa aj hladina cholesterolu a tukov v krvi, mení sa kvalita kostí, čo môže viesť k ich rednutiu, úbytok kostnej hmoty môže vyvolať aj bolesti chrbta a kĺbov.

Ako tieto príznaky zmierniť?

Existuje tzv substitučná terapia, čo je zvyšovanie hladiny hormónov. Táto liečba má ale svoje riziká a musí o nej rozhodnúť gynekológ, ktorý najprv vykoná vyšetrenie a vyhodnotí výsledky z mamografu. Príznaky môžete tiež zmierniť užívaním rôznych prírodných potravinových doplnkov, ktoré sú voľne na predaj v lekárňach (napr. fytoestrogény, ktoré ale nájdete napríklad aj v sóje).

Veľmi dôležité sú aj rôzne opatrenia, ku ktorým patrí okrem iného fyzická aktivita, dodržiavanie pitného režimu, vyvážená strava, vyhýbanie sa nadmernému konzumovaniu tučných, ostrých a sladkých pokrmov. Nezabudnite jesť veľa zeleniny a ovocia. Vyvarujte sa alkoholu, fajčeniu a obmedzte pitie kávy. Neuškodí brať všetko s nadhľadom a zbytočne sa nerozčuľovať, veď aj toto obdobie patrí k našej ženskosti.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. apríla 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.