Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Moja matka pravidelne jedla ľanové semienko a potom sa jej jedného dňa stalo toto

reklama:
Moja matka pravidelne jedla ľanové semienko a potom sa jej jedného dňa stalo toto

Čo robí ľanové semienko tak populárnym a prečo by ste si ho mali zaobstarať do kuchyne, ak ste tak ešte neurobili? O tom si povieme nižšie.

Ľanové semienko je malé hnedé alebo zlaté svetlé semienko, v ktorom je koncentrovaných mnoho užitočných látok. Dôrazne sa odporúča konzumovať ho v mletej forme, pretože tak môže najlepšie uplatniť svoj účinok, pretože celé ľanové semienko opúšťa telo prakticky bezo zmeny.

Obsahuje veľa vlákniny

Obsahuje tiež vo vode rozpustné a nerozpustné vlákna. Prvú tvoria v tráviacom systéme akýsi gél, ktorý vytvára pocit plnosti, pomáha pri chudnutí, vstrebávaní ďalších živín, zatiaľ čo oba typy vlákniny stimulujú črevnú motilitu, a tým podporujú trávenie.

Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín

Ľanové semeno obsahuje rastlinnú omega-3 mastnú kyselinu, kyselinu alfa-linolénovú, v niekoľkých štúdiách je dokázané, že znižuje riziko ischemickej choroby srdca, vysokého krvného tlaku, znižuje zápal a podporuje zdravie ciev a srdcové funkcie.

Zdravá koža a vlasy

Má však tiež dobrý účinok na zdravie vlasov a pokožky, pretože poskytuje telu esenciálne mastné kyseliny. Môže tiež znížiť suchosť a zápal kože a odporúča sa aj pri problémoch, ako je akné, ekzém alebo ružienka.

Znižuje hladinu cholesterolu

Pokiaľ do svojich potravín pridáte ľanové semienko, budete prirodzene schopní znížiť hladinu cholesterolu v tele. Je to preto, že vláknina v ľanovom semene viaže cholesterol a zabraňuje jeho vstrebávaniu z čriev.

Vysoký obsah antioxidantov

Ľanové semienko má silné antioxidačné vlastnosti vďaka obsahu lignanov, ktorý bojuje proti voľným radikálom, neutralizuje ich, spomaľuje predčasné starnutie, podporuje hormonálnu rovnováhu a regeneráciu buniek.

Ako konzumovať?

Dá sa kúpiť v mletej forme a pridať do svojej kaše, jogurtu, ale môžete ich dokonca zmiešať do masla a syrového krému. Môžete si upiecť muffin alebo domáci chlieb, a vmiešate do cesta. Môžete si ju tiež posypať na šalát a urobiť z neho čokoľvek, čo si dokážete predstaviť. Užívajte z toho 1-2 lyžice denne. Odporúča sa tiež použiť olej.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. septembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.