- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Moja matka pravidelne jedla ľanové semienko a potom sa jej jedného dňa stalo toto
Moja matka pravidelne jedla ľanové semienko a potom sa jej jedného dňa stalo toto
Čo robí ľanové semienko tak populárnym a prečo by ste si ho mali zaobstarať do kuchyne, ak ste tak ešte neurobili? O tom si povieme nižšie.
Ľanové semienko je malé hnedé alebo zlaté svetlé semienko, v ktorom je koncentrovaných mnoho užitočných látok. Dôrazne sa odporúča konzumovať ho v mletej forme, pretože tak môže najlepšie uplatniť svoj účinok, pretože celé ľanové semienko opúšťa telo prakticky bezo zmeny.
Obsahuje veľa vlákniny
Obsahuje tiež vo vode rozpustné a nerozpustné vlákna. Prvú tvoria v tráviacom systéme akýsi gél, ktorý vytvára pocit plnosti, pomáha pri chudnutí, vstrebávaní ďalších živín, zatiaľ čo oba typy vlákniny stimulujú črevnú motilitu, a tým podporujú trávenie.
Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín
Ľanové semeno obsahuje rastlinnú omega-3 mastnú kyselinu, kyselinu alfa-linolénovú, v niekoľkých štúdiách je dokázané, že znižuje riziko ischemickej choroby srdca, vysokého krvného tlaku, znižuje zápal a podporuje zdravie ciev a srdcové funkcie.
Zdravá koža a vlasy
Má však tiež dobrý účinok na zdravie vlasov a pokožky, pretože poskytuje telu esenciálne mastné kyseliny. Môže tiež znížiť suchosť a zápal kože a odporúča sa aj pri problémoch, ako je akné, ekzém alebo ružienka.
Znižuje hladinu cholesterolu
Pokiaľ do svojich potravín pridáte ľanové semienko, budete prirodzene schopní znížiť hladinu cholesterolu v tele. Je to preto, že vláknina v ľanovom semene viaže cholesterol a zabraňuje jeho vstrebávaniu z čriev.
Vysoký obsah antioxidantov
Ľanové semienko má silné antioxidačné vlastnosti vďaka obsahu lignanov, ktorý bojuje proti voľným radikálom, neutralizuje ich, spomaľuje predčasné starnutie, podporuje hormonálnu rovnováhu a regeneráciu buniek.
Ako konzumovať?
Dá sa kúpiť v mletej forme a pridať do svojej kaše, jogurtu, ale môžete ich dokonca zmiešať do masla a syrového krému. Môžete si upiecť muffin alebo domáci chlieb, a vmiešate do cesta. Môžete si ju tiež posypať na šalát a urobiť z neho čokoľvek, čo si dokážete predstaviť. Užívajte z toho 1-2 lyžice denne. Odporúča sa tiež použiť olej.