Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Narodilo sa vám dieťa v zime? Aj to vypovedá o jeho zdraví a povahe

reklama:
Narodilo sa vám dieťa v zime? Aj to vypovedá o jeho zdraví a povahe

Vedeli ste, že našu povahu aj zdravotný stav ovplyvňuje ročné obdobie, v ktorom sme sa narodili? Nejde ale o obyčajné špekulácie, ale o vedecky podložené tvrdenia. A ako sú na tom deti, ktoré sa narodili práve v zime? Podľa vedcov sú pokojnejšie ako letné deti. Sú však náchylnejšie k alergiám a v dospelosti sa častejšie stretávajú s depresiami.

Ročné obdobie, v ktorom sme sa narodili, ovplyvňuje našu povahu aj zdravie

V povahe a celkovom zdraví dieťaťa sa podľa vedcov odráža ročné obdobie, v ktorom bola žena tehotná a v ktorom priviedla svoje dieťa na svet. V priebehu zimných mesiacov má teda tehotná žena s ohľadom na dostupné potraviny veľmi špecifický jedálniček. Vzhľadom k tomu, že v zime menej často svieti slniečko a jeho lúče nemajú takú intenzitu ako v lete, dostáva telo tehotnej ženy aj nižšiu dávku vitamínu D. Nastávajúca mamička musí tiež chtiac nechtiac bojovať s nadmerným množstvom najrôznejších baktérií a vírusov, ktoré sú pre zimné obdobie typické.

Práve tieto skutočnosti podľa vedcov ovplyvňujú celkové zdravie detí narodených v zime. Veľký vplyv majú aj na ich temperament, správanie a inteligenciu. Ako na tom teda zimné deti sú?

Zimné deti sú väčšie ako ich letné náprotivky

Vedci z Harvardskej univerzity a z univerzity v Queenslande došli nezávisle na sebe k záveru, že deti narodené v zime sú pri narodení ťažšie a dlhšie ako ich letní rovesníci. Až zimné deti dosiahnu siedem rokov, budú podľa vedcov vyššie, budú viac vážiť a mať aj väčší obvod hlavy ako rovnako staré deti narodené v lete.

Deti narodené v zime dosahujú lepšie výsledky v škole

Výskum univerzity v austrálskom Queenslande poukazuje aj na to, že zimné deti dosahujú lepšie výsledky v škole. Nie je to z toho dôvodu, že by boli inteligentnejší ako ich letní rovesníci. Je to tým, že deti narodené v zime majú rozvinutejšie sociálne a emocionálne schopnosti a tiež sa vedia lepšie vyjadrovať. Zimné deti sú pokojnejšie, majú však sklony k melanchólii i depresívnym stavom. Sú naopak veľmi pokojné a rozhodne u nich nepočítajte s náladovosťou. Na druhej strane majú väčší sklon k melanchólii, ktorá môže v dospelosti prerásť až do depresívnych stavov.

Na vyššie riziko vzniku neurologických porúch má u zimných detí vplyv predovšetkým nedostatok slnečného svitu v čase ich narodenia a počas ich prvých týždňov života. Tento nedostatok svetla sa odráža nielen v možných depresívnych stavoch. U ľudí narodených v zime je tu aj vyššie riziko vzniku schizofrénie či bipolárnej poruchy osobnosti.

U zimných detí sa častejšie objavuje alergia

Podľa odborného článku vo vedeckom časopise Annals of Allergy, Astma a Immunology sa u detí narodených v zime objavuje vyššie riziko vzniku alergie a astmy. Podľa vedcov je to tým, že vzhľadom na mrazivé zimné mesiace, počas ktorých sa dieťa narodí, je novorodenec viac doma ako vonku. Čerstvo novorodené dieťa je tak vo väčšej miere vystavené alergénom, ku ktorým patrí napríklad prach, zvieracia srsť alebo roztoče.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 29. apríla 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.