Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Naučte sa včas odhaliť príznaky rakoviny krčka maternice!

reklama:
Naučte sa včas odhaliť príznaky rakoviny krčka maternice!

Rakovina krčka maternice je zákernou chorobou, ktorú je pomerne zložité odhaliť. V prvých fázach nemá žiadne výrazné prejavy a kľúčovou prevenciou je tak predovšetkým preventívny odber v rámci prehliadky na gynekológii, ktorá sa odporúča minimálne raz ročne. Aj to však nemusí stačiť a pri zanedbaní sa môže choroba rozbehnúť tak, že následná liečba bude značne komplikovaná. Ak však pozorujete niektoré z nižšie uvedených príznakov, na nič nečakajte a vypravte sa za doktorom čo možno najskôr.

Príznaky rakoviny krčka maternice

Prvé obdobie, v ktorom sa choroba vyvíja, zvyčajne nemá žiadne príznaky, a preto je veľmi nebezpečná. Akonáhle sa však začnú objavovať prvé bežné príznaky, nemusíte si toho vôbec všimnúť. Z toho dôvodu je dobré vedieť, čo vlastne sledovať.

Vaginálne krvácanie

Vaginálne krvácanie nie je nič výnimočné a môže sa objavovať po styku alebo aj v rámci silnejšej ovulácie. Objavuje sa ale tiež pri menopauze. V každom prípade je vhodné vo chvíli, keď sa jedná o krvácanie bez zjavnej príčiny, vyraziť za doktorom na diagnostiku. Krvácanie navyše patrí medzi veľmi častý príznak aj iných ochorení pohlavných orgánov, takže si skutočne zaslúži maximálnu opatrnosť a obozretnosť.

Vaginálny výtok

Druhým variantom problému, ktorý sa môže objavovať, je vaginálny výtok. Toto je jeden z najčastejších príznakov, ale bohužiaľ sa často zamieňa s inými chorobami. Mnoho žien tak tento príznak ignoruje a skúša najrôznejšie metódy domácej liečby pre odstránenie obyčajnej infekcie. Lenže problém môže byť oveľa horší a týmto odďaľovaním sa celá situácia len zhoršuje.

Bolesti v podbrušku

Už skutočne alarmujúcim signálom, sú nepríjemné bolesti v podbrušku. Konkrétne ide o oblasť, kde sa nachádza krčok maternice. Bolesti však môžu prestupovať až do spodnej časti chrbta, takže sa môže zdať, že ide o problém s chrbtom či podobne. Bolesť ale rozhodne nie je v poriadku. Ak sa navyše pridá niektorý z ďalších príznakov, môže ísť už o pokročilejšiu fáze ochorenia.

Strata chuti do jedla

Pomerne častým, ale zároveň nevýrazným a ľahko zameniteľným príznakom, je výrazná strata chuti do jedla. Strata chuti do jedla síce môže na prvý pohľad pôsobiť dobre, pretože budete chudnúť viacmenej bez snahy, ale zároveň je nutné uvedomiť si, že niečo nie je v poriadku. Okrem rakoviny krčka maternice však môže ísť aj o hormonálne zmeny, problémy so štítnou žľazou alebo iné ochorenie, takže je na mieste dôkladná diagnostika a snaha o vyriešenie problému.

Zväčšené močové a črevné cesty

Ďalší príznak spoznáte po hmate, keď prejdete rukou po bruchu a nahmatáte zväčšené močové či črevné cesty v okolí krčka maternice. Výsledkom môžu byť problémy s močením i vyprázdňovaním, kvôli zväčšenej oblasti v maternici spôsobené rakovinovým bujnením.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 22. júla 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.