Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nezadržujte pocit na malú! Zadržiavanie moču môže priniesť mnoho zdravotných komplikácií

reklama:
Nezadržujte pocit na malú! Zadržiavanie moču môže priniesť mnoho zdravotných komplikácií

Určite poznáte tú chvíľu, kedy sa vám chce nutne na malú, zrovna ale nemáte možnosť alebo ste vonku a domov je to ešte pekný kus cesty. Zadržiavanie moču je v mnohých ohľadoch veľmi nezdravou záležitosťou. Môže vám priniesť veľké zdravotné komplikácie, dotýkajú sa predovšetkým obličiek alebo močových ciest.

Keď nie je v blízkosti toaleta

Určite sa môže stať, že nemáte zrovna v blízkosti toaletu alebo ste zrovna na ceste domov, ale nutkanie na malú je stále väčšie a väčšie. Tento stav môže stretnúť každého z nás a vášmu zdraviu neuškodí, ak sa neopakuje často. Pokiaľ sa ale z takého stavu stáva rutina, môže veľmi škodiť vášmu zdraviu. Pravidelné potláčanie močenia vedie k veľkým problémom v oblasti močových ciest, mechúra alebo obličiek.

Urológovia na základe štúdií jasne ukazujú, že zdravý dospelý človek dokáže zadržať asi pol litra vody. Po prekročení takého objemu človek pocíti nutkanie na močenie. Pokiaľ vo vašej blízkosti v tejto chvíli nie je žiadna toaleta, telo automaticky zatne svaly v oblasti panvy a zadržia moč do doby, než bude možné vyprázdnenie. Časté potláčanie nutkania na malú môže pomôcť k niekoľkým komplikáciám:

  • inkontinencia a povolenie zvierača
  • tvorba obličkových kameňov
  • prasknutie močového mechúra
  • infekcie v močových cestách

Najčastejším problémom je infekcia močových ciest

Infekcia v močových cestách je veľmi nepríjemnou zdravotnou komplikáciou. Vďaka infekcii môžete pocítiť nepríjemné rezanie, pálenie alebo pichanie v oblasti podbruška. Bolesť je cítiť po celú dobu infekcie, najviac bolestivé je však každé vylučovanie moču. Preto každý pacient odkladá ďalšie chodenie na malú, čím si ešte viac komplikuje svoj zdravotný stav.

Vedľa inkontinencie a obličkových kameňov vám môže zadržiavanie moču priniesť aj veľkú komplikáciu v podobe prasknutia močového mechúra. Častým zadržiavaním moču vo veľkom objeme môže totiž dôjsť až k samotnému prasknutiu, čo je veľmi nepríjemný a tiež závažný zdravotný problém. V takom prípade je nutný okamžitý zásah lekárov, bez operácie sa rozhodne nezaobídete, navyše hrozí veľká infekcia v celej oblasti okolo mechúra.

Ak si uvedomíte možné riziká, ktoré vznikajú vplyvom zadržiavania moču, určite si čoskoro rozmyslíte, či si dôjdete na toaletu hneď alebo ešte chvíľu vydržíte.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. mája 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.