Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nezanedbávajte detský chrup

reklama:
Nezanedbávajte detský chrup

úvodné foto gettyimages

Asi v šiestich mesiacoch veku sa deťom prerezávajú dočasné, teda mliečne zúbky.
Okolo troch rokov sa ich prereže celkom dvadsať, tzv. zuby múdrosti rastú mnohokrát až v období puberty, často však nevyrastú vôbec.

Prečo venovať detskému chrupu toľko pozornosti, keď budú mliečne zuby čoskoro nahradené stálymi?

Vaša starostlivosť o detské zuby sa na stálych zuboch prejaví. Deťom preto musíme u čistenia zubov asistovať, najlepšie zhruba do 10-12 rokov veku, a dohliadať, aby ústna hygiena skutočne prebiehala efektívne. Zlozvyk nedbalého či nepravidelného čistenie zubov si zo sebou vaše dieťa môže odniesť aj do dospelosti.

Ako, kedy a čím čistiť detské zuby

Prvé zúbky začíname čistiť ihneď po ich prerezaní, zubný plak sa začína tvoriť rýchlejšie ako by sa mohlo zdať. Dieťa si tiež vďaka tomu lepšie a rýchlejšie zvykne na rutinu každodenného čistenia, aj keď zatiaľ pôjde napríklad len o jemné otieranie zúbkov gázou alebo o vlhkú vreckovku. Po prerezaní prvej stoličky začneme s použitím kefky. Najprv to môže byť tzv. "Prstiačik", kefka zo silikónu alebo jemného plastu, ktorý sa navlieka na prst a ľahšie sa ním v citlivých ústach dieťaťa pohybuje a manipuluje. Preferujte kefku s malou hlavičkou a jemnými, rovnými a hustými štetinami.

úvodné foto gettyimages

Nebojte sa zubára

Ak sa bojíte zubára, tak nevedomky vštiepite rovnaké pocity aj svojmu dieťaťu. Snažte sa u neho preto zbytočne nebudiť strach či dokonca paniku. Počas prerezávania mliečnych zubov sú nutné pravidelné prehliadky minimálne po šiestich mesiacoch, pretože prípadné poruchy či nepravidelnosti budú jedine takto zistené včas a môžu byť tiež včas a úspešne vyriešené. Pokiaľ zostávajú abnormality detského chrupu neliečené, môžu spôsobiť funkčné aj estetické problémy a negatívne ovplyvniť funkčnosť a vzhľad stálych zubov.

Viac o strachu zo zubárov si prečítate v článku: Návšteva ambulancie bez stresu

úvodné foto gettyimages

Ako prekonať strach zo zubára?

Farebné indikátory zubného plaku alebo čistenie zubov môže byť aj zábava.

Dieťaťu, ktoré si nerado a zle čistí zuby, môžu túto činnosť spríjemniť farebné tablety a roztoky (farebné indikátory plaku), ktoré nafarbia plak prilepený na zuboch. Po dôkladnom vypláchnutí úst zostanú zuby nafarbené v miestach, ktoré neboli riadne vyčistené a kde je ešte nutné zbaviť sa zvyšnej nečistoty. Špinu a plak, ktoré dieťa na zuboch pomocou farby lepšie uvidí, bude ľahšie čistiť formou hry..

Čo si o starostlivosti o detské zuby myslí odborník?

Je to smutné, ale nie je výnimkou, že sa do detskej zubnej ordinácie dostane dieťa až s pusou plnou čiernych zubov. Nemusí ísť pritom vôbec o dieťa sociálne slabých alebo inak znevýhodnených rodičov. Stav prvých zubov pritom podľa zubárov vôbec neradno podceňovať.

Mliečne zuby priamo ovplyvňujú zdravie a podobu stáleho chrupu. Ďalším dôvodom je návyk dieťaťa na pravidelnú zubnú hygienu a starostlivosť stomatológa. Spravovať dieťaťu hneď niekoľko kazov naraz nie je podľa odborníkov ani dosť dobre možné. Mliečne zuby sú malé a vyjdú len kúsok nad ďasno, horšie sa čistia a kazy tak môžu postupovať veľmi rýchlo, väčšie je aj riziko, že zasiahnu zubnú dreň. Pravidelné prehliadky u zubára zachytia drobné kazy na zuboch včas a ich odstránenie je jednoduché, dieťaťu tak tieto zákroky nepôsobia žiadnu traumu ani stres. Ak musí však okamžite dôjsť k vytrhnutiu zuba, ide už aj pri znecitlivení o nepríjemnú záležitosť, ktorá môže mať negatívny vplyv na neskoršie vnímanie zubnej ordinácie, ktoré pretrvá ďaleko do dospelosti.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 1. augusta 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.