Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nosíte každý deň zlaté šperky? Európska komisia vás upozorňuje na toto nebezpečenstvo

reklama:
Nosíte každý deň zlaté šperky? Európska komisia vás upozorňuje na toto nebezpečenstvo

Odborníci z Európskej komisie tvrdia, že kadmium, ktoré sa často používa v zliatinách zlatých šperkov, má negatívny vplyv na funkciu obličiek, pľúc a pečene.

Kadmium je zrnitý, svetlo šedý, mäkký, roztiahnuteľný ťažký kov. Najnebezpečnejšie sú pri vdychovaní výparov alebo prachu zo zvárania alebo tavenia kovu obsahujúceho kadmium. Fajčenie zvyšuje expozíciu kadmia. Kadmium a väčšina jeho zlúčenín sú klasifikované ako karcinogény všetkými medzinárodnými organizáciami. Je toxický pre obličky, pečeň, kosti a semenníky a narušuje hormonálny a imunitný systém aj kardiovaskulárny systém.

Kadmium objavil chemik nemeckého pôvodu Friedrich Stroymeyer v roku 1871 počas experimentu, v ktorom študoval zlúčeniny zinku za účelom získania zdravého uhličitanu zinočnatého. Keď videl príliš nažltlý materiál, najprv si myslel, že má na starosti kontamináciu železom alebo arzénom, a neskôr si uvedomil, že narazil na úplne nový, doteraz neznámy prvok. Používanie kadmia je v Európskej únii zakázané a od roku 2011 je na zozname nebezpečných a karcinogénnych látok.

Väčšina profesionálov v priamom kontakte s kadmiom je v najzraniteľnejšej pozícii, ale je tiež veľmi škodlivé nosiť kadmium v ​​kontakte s pokožkou nosením určitých šperkov. Jednou z najhorších vlastností kadmia je to, že sa nevylučuje z tela, ale tiež sa hromadí a poškodzuje obličky, pečeň, kosti a pľúca. Odborníci preto upozorňujú na obmedzené nosenie zlatých šperkov, pretože v niekoľkých prípadoch boli aj tie najkrajšie šperky vyrobené zo zliatiny zlata a kadmia. Než si kúpite šperk, mali by ste si od neho vždy vyžiadať certifikát kvality.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 4. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.