Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ovčie kiahne (Varicella)

reklama:
Ovčie kiahne (Varicella)

Ten, kto mal doma pekne vybodkované dieťa, vie, čo to všetko obnáša. Je to veľmi nákazlivá infekčná choroba. Postihuje najmä deti predškolského a školského veku. Novorodenec je pred touto chorobou chránený prvé tri mesiace života. Ak matka prekonala ochorenie, placentou dostalo dieťatko jej protilátky do tela. Ak matka ešte kiahne nemala, bábätko môže ochorieť hneď po infikovaní.

Prenášanie infekcie:

Infekcia sa prenáša chorým, nakazeným dieťaťom. Dieťa je nákazlivé 2 -3 dni pre výsypom a dovtedy, pokiaľ sa tvoria nové a nové ložiská. Inkubačná doba je 14 – 21 dní. Až 90% detí sa nakazí od chorého dieťaťa, preto sa toto infekčné ochorenie radí medzi vysoko nákazlivé. Neprenáša sa len dotykom, ale i vzduchom. Je to kvapôčková infekcia, takže sa šíri slinami a kýchaním. Dokonca, ak choré dieťa prejde po chodbe, je dosť pravdepodobné, že ak tadiaľ prejde v krátkej dobe zdravé dieťa, nakazí sa. Nemusí byť ani blízko chorého, infekcia sa šíri až do 10 metrovej vzdialenosti.

Takto sa vírus dostane do tela sliznicou, odtiaľ do pľúc, tam sa dostáva do krvného obehu, sleziny a pečene. Nakoniec sa krvou dostane cez kožu a objavia sa výražky.

Príznaky ochorenia:

Začiatok ochorenia nemusia sprevádzať takmer žiadne príznaky. Niektoré deti môžu byť viac unavené, môžu mať prejavy nachladnutia. Teplota môže byť len mierne zvýšená. Po pár dňoch sa začnú na koži vytvárať drobné, červené pupáčiky, ktoré časom praskajú a menia sa na chrasty.

Najprv sa objavia na trupe, potom nasledujú končatiny a tvár. Niektoré deti ich môžu mať aj na hlave, vo vlasoch. V horšom prípade sa dostanú do úst a do hrdla. Vtedy treba dieťa sledovať a ústa vyplachovať repíkom a potierať fialovou vodičkou.

Výsev trvá približne 5 dní. To, aký je výsyp veľký, záleží od samotného dieťaťa a je to individuálne. Niektoré má pár vyrážiek, iné zase pokryté celé telo. Toto štádium už sprevádzajú vysoké teploty a svrbenie. Dieťa je z toho nervózne a treba dať pozor, aby si vyrážky nerozškriabalo a tak neroznášalo infekciu ďalej.

Ako pomôcť zmierniť príznaky:

– proti svrbeniu je najlepšie podávať antihistaminiká (Fenistil, Dithiaden)
– pri vysokej teplote treba podávať lieky a sirupy na zníženie
– kedysi sa vyrážky potierali tekutým púdrom, dnes však lekári odporúčajú Fenistil gél, alebo roztok hypermangánu

– obmedziť kúpanie a sprchovanie, len zľahka očistiť kožu mokrou handričkou

Dieťa musí byť v teple, izolované od ostatných detí . Ak už má na tele len zaschnuté chrasty a nevytvárajú sa nové ložiská, nie je infekčné a môže sa zaradiť do kolektívu.

Toto ochorenie prebieha zvyčajne bez komplikácií. Ak je však dieťa oslabené, môže sa to skomplikovať zápalom pľúc, alebo mozgu.

Čím je nakazený starší, tým je riziko komplikácií vyššie. Preto je najlepšie, ak ochorenie prekonajú menšie deti.

Po prekonaní ochorenia už jedinec zostáva imúnny. Vírus sa usadí v mieche a tam pretrváva po celý život. Po oslabení imunity však môže vyjsť von a objaviť sa najčastejšie ako herpes v okolí pásu a brucha.

Najväčšie nebezpečenstvo predstavujú tehotné ženy. Hlavne v prvých troch mesiacoch je riziko pre plod najvyššie. Môže nastať poškodenie mozgu, zmyslových orgánov. Aj ochorenie malého bábätka môže byť veľmi rizikové. Hrozia mu viaceré poškodenia, najmä vnútorných orgánov.

Prevencia:

Prevencia proti tomuto ochoreniu je ťažká, pretože i napohľad zdravé dieťa môže v sebe nosiť vírus a tak nakaziť všetko okolo seba. Jedinou zbraňou voči tomuto vírusu je zaočkovanie. Nie je hradené poisťovňou, preto si ju musí rodič uhradiť v plnej výške.

Ak už vaše dieťa kiahne dostane, mali by ste svojho detského lekára oboznámiť o tomto ochorení telefonicky, aby ste v čakárni zbytočne neroznášali vírus, nakoľko tam čakajú detičky s oslabenou imunitou, náchylné chytať všetky možné choroby. Dieťatko treba izolovať a nevodiť medzi ľudí. I keď niektoré matky, ktoré chcú mať kiahne čo najskôr za sebou, usporadúvajú „detské kiahňové párty“ a jeden malý „nakazenec“ roznesie svoj darček ostatným kamarátom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 4. decembra 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.