Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Po vysadení antikoncepcie vás čaká niekoľko nepríjemných zmien. Počítajte s nepravidelným cyklom a náladou ako na hojdačke

Po vysadení antikoncepcie vás čaká niekoľko nepríjemných zmien. Počítajte s nepravidelným cyklom a náladou ako na hojdačke

reklama:
Po vysadení antikoncepcie vás čaká niekoľko nepríjemných zmien. Počítajte s nepravidelným cyklom a náladou ako na hojdačke

K vysadeniu hormonálnej antikoncepcie ženu vedie hneď niekoľko dôvodov. Vo väčšine prípadov sa k tomuto kroku uchyľuje vtedy, keď si praje otehotnieť alebo nechce svoje telo naďalej dopovať umelými hormónmi. Na vysadenie antikoncepcie však ženské telo reaguje množstvom nepríjemných zmien, ktoré väčšinou po pár týždňoch zase samé odznejú. Na čo sa teda pripraviť?

Váš menštruačný cyklus bude veľmi nepravidelný

Pokiaľ ste antikoncepciu užívali dlhé roky, pripravte sa na to, že váš menštruačný cyklus bude po jej vysadení veľmi nepravidelný. Môže trvať niekoľko mesiacov, kým bude vo vašom tele nastolená prirodzená hormonálna rovnováha. Pokiaľ sa však váš cyklus do troch mesiacov nevráti do normálu, navštívte radšej svojho ošetrujúceho gynekológa.

Kedy je najlepšie antikoncepciu vysadiť? V prípade, že beriete hormonálnu antikoncepciu vo forme tabletiek, je dôležité, aby ste dobrali celé balenie a až potom antikoncepciu vysadili. Vaše telo sa vďaka tomu lepšie vráti do normálu. Pokiaľ antikoncepčné tabletky prestanete brať uprostred balenia (tj. uprostred cyklu), svoj menštruačný cyklus si týmto prístupom rozhodíte ešte viac.

Budete trpieť častejšími kŕčmi

Hormonálna antikoncepcia znižuje pravdepodobnosť vzniku kŕčov v podbrušku. Akonáhle tieto hormóny vysadíte, môžu vás trápiť bolestivé kŕče v podbrušku, aj keď práve nemáte menštruáciu. Tento stav je však dočasný.

Vaša nálada bude ako na hojdačke

Hormonálna nerovnováha spojená s vysadením antikoncepcie spôsobí, že budete trpieť častejšími zmenami nálad. Nálady, ktoré sa u vás budú striedať ako na hojdačke, budú navyše prebiehať veľmi intenzívne. Dajte svojmu telu čas, najneskôr za mesiac až dva budete opäť emočne vyrovnaná.

Mierne sa vám zvýši hmotnosť

Po prvých týždňoch od vysadenia sa vám môže mierne zvýšiť aj vaša telesná hmotnosť. A to často kvôli tomu, že máte väčšiu chuť na jedlo. Ako sa z tohto problému dostať? Kľúčom je pravidelný pohyb a ľahký a vyvážený jedálniček.

Zobrazia sa akné aj chĺpky na nežiaducich miestach

Po vysadení antikoncepcie môžete očakávať, že sa vám na tvári objavia pupienky, zvlášť keď máte sklony k akné. V dôsledku hormonálnej nerovnováhy vám môžu tiež začať rásť chĺpky na nežiaducich miestach, ako je napríklad brada. Často môže dôjsť aj k výraznému vypadávaniu vlasov.

Ktoré zmeny po vysadení hormonálnej antikoncepcie naopak uvítate?

  • zvýši sa vám sexuálne libido
  • hormonálna antikoncepcia môže spôsobovať vaginálnu suchosť, po vysadení sa tohto problému zbavíte
  • pokiaľ ste pri užívaní hormonálnej antikoncepcie trpela bolesťami hlavy, tieto problémy môžu po jej vysadení úplne vymiznúť
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 18. mája 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.