Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pokiaľ používate pred spaním mobilný telefón, mali by ste to okamžite nechať. Toto je dôvod

reklama:
Pokiaľ používate pred spaním mobilný telefón, mali by ste to okamžite nechať. Toto je dôvod

V dnešnej dobe je úplne normálne, že ľudia používajú pred spaním svoje tablety a telefóny. Premýšľali ste ale niekedy nad tým, čo robili ľudia v minulosti? Nemali žiadnu elektrinu, takže im neostávalo nič iné, než sa jednoducho uložiť do postele. Čo je úplne zdravý zvyk, ktorý zvyšuje kvalitu života. Technológia je samozrejme v dnešnej dobe pre mnoho ľudí dôležitá, ale treba podotknúť, že od vyvinutia počítačov a telefónov sa kvalita života jedincov značne zhoršila. Štúdie uvádzajú, že od sedemdesiatych rokov minulého storočia sa depresia, stres a nespavosť u ľudí strojnásobili.

Verte alebo nie, neustále používanie elektronických zariadení je hlavným dôvodom mnohých ochorení a porúch. Koľkokrát denne kontrolujete svoj e-mail alebo profil na facebooku? Koľko času trávite na telefóne pred spaním? 30 minút, hodinu? Vedecký výskum preukázal, že vystavenie modrému svetlu emitovaného elektronickými zariadeniami pred spaním zabraňuje tvorbe melatonínu, čo je hormón, ktorý riadi cyklus spánku-bdenia. Temnota stimuluje produkciu melatonínu a chráni bunky pred poškodením, avšak produkcia spomínaného hormónu môže byť narušená práve kvôli používaniu elektronických zariadení.

Bez dostatočného melatonínu v našom tele sme viac náchylní k diabetes typu 2, srdcovým ochoreniam, obezite, metabolickému syndrómu, slabému imunitnému systému a rakovine. Okrem toho, že pôsobí ako silný antioxidant, melatonín tiež spomaľuje proces starnutia. Čím viac cez noc spíme, tým väčšia je produkcia melatonínu. Preto je zlé narúšať spánkový cyklov pomocou a elektronických zariadení.

Ak ste v poslednej dobe náchylnejší na infekcie a choroby, skúste chodiť spať skôr a skúste aspoň pol hodiny predtým, než pôjdete do postele, nepoužívať svoj mobilný telefón. Skoré vypnutie telefónu vám spôsobí lepšiu produkciu melatonínu a pomôže vám s nespavosťou. Okrem nespavosti môže používanie smartfónu alebo tabletu pred spaním spôsobiť aj zrakové problémy. Modré svetlo vyžarované z týchto zariadení je škodlivé pre sietnicu a môže dokonca spôsobiť makulárnu degeneráciu. Nadmerné vystavenie tomuto svetlu môže tiež prispieť k rozvoju katarakty, a preto ich na čase používania telefónu pred spaním prehodnotiť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. novembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.