Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pomalé spermie aj vyššie riziko potratu u partnerky. Ako fajčenie marihuany ovplyvňuje mužovu plodnosť?

reklama:
Pomalé spermie aj vyššie riziko potratu u partnerky. Ako fajčenie marihuany ovplyvňuje mužovu plodnosť?

Medzi najčastejších konzumentov marihuany patria predovšetkým muži v plodnom veku. Pozornosť vedcov sa tak často zameriava na to, ako veľmi takzvané „fajčenie trávy“ ovplyvňuje ich reprodukčné možnosti, od kvality spermií a ich schopnosti oplodniť ženské vajíčko až po prípadný vplyv na ženino tehotenstvo.

Konope je jednou z najstarších kultúrnych plodín, ktorú ľudstvo využíva prinajmenšom 12000 rokov. Vyvinula sa na juhozápadných svahoch v Himalájach, odkiaľ sa rozšírila prakticky do celého sveta. Marihuanu preukázateľne poznali už naši dávni predkovia, od pravekých zberačov a lovcov až po neolitických poľnohospodárov. Zmieňuje sa o nej dokonca Biblia aj staroindické védy.

Marihuana sa po tisícročia široko používala pre svoje liečebné a ‚spirituálne' účinky. V Európe už Gréci, severské i iné národy v historii používali konope na zmiernenie bolesti pri pôrode, zranení či pri bolestiach zubov. Nebezpečnú drogu z nej urobila až hystéria v postmodernej dobe. Až v posledných rokoch sa konečne lekárske použitie marihuany opäť objavuje pri najrôznejších diagnózach. Hoci jej používanie nie je úplne bez rizika, vieme, že je jej spoločenská škodlivosť v porovnaní s alkoholom neporovnateľne nižšia. Čo sa však týka ľudského reprodukčného zdravia, objavujú sa dôkazy o tom, že pre muža pravidelné užívanie marihuany môže mať závažné negatívne dôsledky.

Znepokojivé výsledky priniesol výskum univerzity v Bostone, ktorý ukázal, že konzumenti marihuany môžu mať s reprodukciou závažné problémy. Do štúdie sa zapojilo 1400 dvojíc, ktoré sa rozhodli počať dieťa. Bolo pritom zistené, že muži, ktorí si doprajú konzumáciu marihuany aspoň raz týždenne, vystavujú svoje partnerky až dvakrát vyššiemu riziku samovoľného potratu. Hlavným dôvodom týchto potratov bola pravdepodobne degenerácia spermií v dôsledku fajčenia konope. Poškodená spermia vajíčko síce dokáže oplodniť, jej vady ale zabránia správnemu vývoju plodu a príde k potratu.

Vedci z rímskej Univerzity Tor Vergata vydali štúdiu, ktorá popisuje pôsobenie kanabinoidov, látok obsiahnutých v rastlinách konope, na ľudský kanabinoidný systém, ktorý má kľúčový vplyv na celý rad životných funkcií vrátane príjmu potravy či rozmnožovania. Počas výskumu sa zistilo, že kanabinoidy zohrávajú zásadnú úlohu pri vzniku nových spermií a každé narušenie systému tvorby spermií vedie k poruche mužskej plodnosti.

U pravidelných užívateľov marihuany môže dochádzať k potratom. K početiu často ale vôbec nedôjde, pretože je znížená ako pohyblivosť spermií, tak aj ich schopnosť prežívania. Pravidelným fajčiarom preto odporúčame sa proti počatiu chrániť a snahu o dieťa začať až po určitej dobe abstinencie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 17. marca 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.