Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Popôrodné cvičenie-ako zhodiť nadbytočné kilá a byť zasa fit?

reklama:
Popôrodné cvičenie ako zhodiť nadbytočné kilá a byť zasa fit?

Popôrodné kilá nejdú dole tak, ako by ste si predstavovali? Je síce pravda, že okolo dieťatka sa vždy mamy veľa nabehajú, no napriek tomu to niektorým z nás nestačí na chudnutie. Skúste to cvičením a stravou, tak znejú rady odborníkov vždy, keď sa jedná o chudnutie.

Nemusí teda ísť len o to popôrodné. Avšak cvičenie sa v určitých smeroch líši od toho klasického. Vaše telo je ešte po pôrode vyčerpané, stále je treba sa šetriť. Aké je vhodné cvičenie, aby ste sa nemuseli obávať zdravotných komplikácií?

V prvom rade je potrebné splniť časovú podmienku. Po klasickom pôrode môžete začať cvičiť už po dvojmesačnej rekonvalescencii, samozrejme vám to musí schváliť váš gynekológ a aj vy sa musíte cítiť fit, keď s cvičením začínate. Určite nerobte nič nasilu. Po cisárskom reze je to komplikovanejšie. Doba rekonvalescencie sa môže pohybovať od 4 mesiacov až do pol roka.

Joga aj pilates

Špeciálne cvičenia pre novopečené mamičky sú rôzne. Dokonca existujú špeciálne cvičebné centrá poskytujúce tieto služby. Ide o hromadné cvičenia v skupine, kde sa určite zabavíte, schudnete a nabijete sa potrebnou energiou. Niektoré z nich dokonca poskytujú servis stráženia dieťatka počas vášho cvičenia. Najčastejšie sa stretneme s popôrodnou jogou. Joga sa cvičí dokonca aj keď ste tehotná. Prispôsobená stavu v akom sa nachádza váš organizmus by mala joga spevniť vaše svaly, najmä panvové dno ale aj ďalšie. Takisto zlepšuje dýchanie a spevňuje chrbát.

Podobne sa často stretnete aj s pilatesom. Ten by mal dopomôcť napríklad správnemu držaniu tela a takisto rovnomerne zaťažuje svaly celého tela.

Lektorky sú väčšinou zdravotné sestry, pôrodné asistentky a ak aj nie, mali by byť špeciálne vyškolené na tento typ cvičenia a mať dostatočné skúsenosti.

A čo strava?

Ruka v ruke ide s cvičením aj vyvážená strava a pitný režim. Asi viete, že za dobrý pitný režim sa považujú dva až tri litre tekutín denne, najlepšie čistej vody, prípadne jemný čaj. Väčšina byliniek a čajov sa však pri kojení neodporúča, preto sa treba poradiť s lekárom. Piť sa môže aj kojenecká voda, ktorá je neperlivá a vhodná aj na prípravu kojeneckých pokrmov. Ak pripravujete deťom z tejto vody jedlo a chcete si byť istá prospešnosťou, môžete ju nechať krátko prevariť.

Doprajte si každý deň na tanieri porciu zeleniny a ovocia ako prísun zdravých vitamínov. Strava by mala byť ľahšie stáviteľná. Pre istotu sa vyhnite alebo obmedzte konzumáciu rizikových alergénov ako rôzne druhy orechov, sója či citrusy.

O popôrodnej strave a o vhodnom čase na začiatok cvičenia sa poraďte s lekárom.

Foto: Pixabay.com

Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 24. marca 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.