Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo ľudia v spánku vystrkujú jednu nohu z periny? Má to zaujímavé vysvetlenie

reklama:
Prečo ľudia v spánku vystrkujú jednu nohu z periny? Má to zaujímavé vysvetlenie

Pohodlný spánok je kľúčom k veselému ranu a celkovému zdraviu. Lekári a vedci sa neunavujú opakovaním toho, aký dôležitý je kvalitný a primerane dlhý spánok. Ukazuje sa, že to, že vystrčíme nohy spod pokrývky, s tým má priamu súvislosť.

Pohodlný spánok

Pravdou je, že ideálna izbová teplota na spanie je 18,3 stupňa. A práve nízka teplota je jedným z najdôležitejších faktorov zaisťujúcich kvalitný spánok.

Ako je vidieť, vo väčšine bytov to tak zďaleka nie je. Vetranie spální jednoducho nie je v mnohých rodinách zvykom. Preto aj v zime mnohí spia v dusne, pretože sa boja vydať cenné teplo. Aké ironické, že v tejto situácii nám nadmerné horúco len ubližuje.

V noci sa naše telá prirodzene ochladzujú a o 4:00 je najnižšia. Pokiaľ teplota prostredia pod prikrývkou prekročí 18,3 stupňa, podvedome sa snažíme ochladiť.

Preto tá neodolateľná túžba vystrčiť nohu spod deky do mrazu. Teplo teda vydávame intenzívnejšie, aby sme dosiahli komfort. A niekedy dokonca musíte vystrčiť obe nohy. V tejto časti tela je veľké množstvo arteriovenóznych skratov, v ktorých sa môže ukladať krv. Keď je vám veľmi teplo, tieto cievy sa rozšíria a dostane sa do nich viac krvi.

Deku a ľahké prestieradlo naozaj potrebujeme aj v lete. Keď si pri spánku zakryjeme telo, cítime sa bezpečnejšie. Úzkosť sa znižuje a to nám pomáha lepšie spať. Potrebujeme sa niečím prikryť natoľko, že niekedy aj pri správnej teplote v miestnosti je nám stále horúco. Zabalíme sa teda do príjemnej látky, ale dáme nohu von, aby sme dosiahli dokonalú rovnováhu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 25. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.