Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo sa až do 20. storočia malí chlapci obliekali do ružovej a dievčatá do modrej? Vysvetlenie je prekvapivé

reklama:
Prečo sa až do 20. storočia malí chlapci obliekali do ružovej a dievčatá do modrej? Vysvetlenie je prekvapivé

Všeobecne sa uznáva, že k dievčatám sa hodí ružová, chlapcom modrá. Móda sa ale neustále mení a od 17. storočia do 20. storočia platili zvláštne pravidlá. Bolo zvykom, že bábätká boli oblečené do bielych šiat a chlapci aj dievčatá nosili iba šatôčky. S čím to súviselo? Čo sa týka bielych vecí, bolo jednoduchšie ich prať a bieliť bez poškodenia odtieňa a štruktúry látky (na farebných materiáloch mohli zostať škvrny). A šaty boli považované za najpraktickejšie oblečenie pre deti prvých rokov života, bolo ľahké ich vyzliecť a tiež ich zdvihnúť, aby sa prezliekli a išli na záchod.

Zaujímavý fakt! V jednom z komerčných médií sa v 18. roku minulého storočia objavil článok, že platí všeobecne uznávané módne pravidlo, podľa ktorého sa ružová hodí skôr chlapcom a modrá dievčatám. Zhruba do 5 až 6 rokov nosili všetci chlapci a dievčatá prevažne biele šaty. Ale šesťroční chlapci v západných krajinách prešli určitým druhom zasvätenia, konečne im bolo dovolené nosiť skrátené nohavice. Od tohto dôležitého okamihu bol chlapec už považovaný za malého muža a viac komunikoval s otcom, nie s matkou. Prečo sa ale od 5 a 6 rokov malé dievčatká obliekali do modrej a chlapci naopak do ružovej?

Chlapci nosili ružovú

Ružová, ako jeden z odtieňov červenej, bola považovaná za symbol mužstva, bojovnosť, odvaha, vôľa zvíťaziť, nezištnosť v boji. Ale modrá bola považovaná za odtieň cudnosti, ženskosti. Panna Mária na ikonách bola zobrazená v modrých rúchach, takže boli vybrané pre všetky dievčatá. Také farebné štandardy platili až do minulého storočia, až do samotnej druhej svetovej vojny. Po promócii sa jej pohľad na život a módu zmenil. Ženy sa začali usilovať o eleganciu. Vyberali krásne, atraktívne a svetlé outfity, vrátane tých ružových.

Podľa niektorých správ sa vo francúzskych rodinách koncom 19. storočia uväzovali dievčatám ružové stuhy, chlapcom modré. V 60. rokoch sa začalo rozvíjať feministické hnutie, ktoré nútilo ženy zmeniť názory a prestali prejavovať ženskosť, údajne spojenú so slabosťou. Až do 80. rokov nebola ružová taká populárna, ale potom sa vrátila do módy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. marca 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.