Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Predčasne narodené deti a ich sila

reklama:
Predčasne narodené deti a ich sila

Predčasný pôrod je taký, ktorý prebehne medzi 24. a 37. týždňom. Aj napriek všetkej starostlivosti nastávajúcej mamičky a lekárov sa môže stať, že z rôznych dôvodov dôjde k skráteniu optimálnej dĺžky tehotenstva a dieťa „chce“ na svet skôr. Dôvodov je celý rad, medzi tie najčastejšie patria najmä:

  • infekcia placenty alebo samotného plodu
  • pomalší vývoj plodu
  • vysoký krvný tlak mamičky
  • tehotenská cukrovka

Je však neuveriteľné, aké pokroky medicína aj v tejto oblasti robí. Napríklad ešte v pomerne nedávnych 80. rokoch minulého storočia bola hraničnou hmotnosťou dieťaťa, určujúcou jeho šancu na život, hmotnosť 1 kg, zatiaľ čo dnes si medicína poradí aj s prípadmi, keď deti majú len niečo málo cez pol kilogramu pôrodnej váhy. Doteraz najnižšia pôrodná váha dieťaťa, ktoré sa podarilo zachrániť, bola neuveriteľných 245 g, jednalo sa o dievčatko narodené v Kalifornii.

Ako je možné v danej situácii pomôcť

Pokiaľ je to možné, mamička dostane ešte pred samotným pôrodom injekčne aplikované lieky, ktoré sú schopné urýchliť najmä vývoj vnútornej štruktúry pľúc dieťaťa a uľahčí mu tak jeho vývoj v čase po pôrode.

Predčasne narodené dieťa býva umiestnené do inkubátora, ktorý preňho predstavuje optimálne prostredie a najmä mu umožní udržať správnu teplotu, ktorú jeho telo ešte nedokáže regulovať.

Tieto deti môžu síce na prvý pohľad pôsobiť veľmi zraniteľne, na druhú stranu si ich však možno na ich príklade uvedomiť, ako sa človek vie prispôsobiť náročnejším podmienkam a vybojovať si život. Predčasne narodené deti nebojujú totiž len s nízkou popôrodnou váhou, neschopnosťou regulovať teplotu a tiež nepomerom medzi veľkosťou jednotlivých častí tela, ale napríklad aj s novorodeneckou žltačkou, poruchami dýchania a rôznymi infekciami. Napriek tomu má však starostlivosť o ne mimoriadne výsledky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 18. mája 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.