Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prvý trimester tehotenstva

reklama:
Prvý trimester tehotenstva

Ak ste sa práve dozvedeli, že ste v sladkom očakávaní, blahoželáme. Čaká vás 9 úžasných mesiacov, plných zmien a nových pocitov. Prvý trimester je kľúčovým štádiom tehotenstva. Prezradíme vám, čo vás počas neho čaká a neminie, ako sa bude vyvíjať vaše bábätko, i čo sa bude diať s vami ako budúcou mamičkou.

Klasické tehotenstvo trvá 280 dní a začína sa počítať od prvého dňa poslednej menštruácie. Od tohto dátumu si viete vždy vyrátať, v akom štádiu gravidity sa práve nachádzate. Ak vás zaujíma, ako sa v ktorom období vyvíja vaše bábätko, všetky dôležité informácie nájdete v sekcii Tehotenstvo týždeň po týždni. Tých je v ideálnom prípade 40 a delia sa do troch základných období:

Každý trimester prichádza s vlastnými špecifickými hormonálnymi a fyziologickými zmenami. V týchto kontextoch je užitočné vedieť aj o potenciálnych rizikových faktoroch.

Prvý z troch trimestrov predstavuje obdobie od 1. do 12. týždňa gravidity. Pre drobčeka vyvíjajúceho sa pod vašim srdcom ide o životne dôležitý čas. Vaše telo je zaneprázdnené stavbou jeho telíčka, budovaním dôležitých orgánov. Počas tejto etapy sa z embrya stane plod, ktorý bude mať pred začiatkom ďalšieho trimestra vzhľad malého človiečika.

Začiatok nového života

V čase, keď začínate mať istotu, že čakáte bábätko, môžete byť tehotná už päť alebo šesť týždňov. Je to dané tým, že štádiá gravidity sa začínajú počítať od prvého dňa poslednej menštruácie. To znamená, že do okamihu sladkého odhalenia sa vo vašom brušku toho už mnoho udialo.

V prípade, že ste mali nechránený pohlavný styk počas ovulácie, urobili ste prvý krok počatiu dieťaťa. Všetko sa začína stretnutím spermie a dozretého vajíčka. Ich splynutím vo vajíčkovode ženy dochádza k vzniku zárodku. Tento zhluk buniek sa nazýva zygota a ďalej putuje k maternici, až sa približne po týždni zachytí v jej stene.

Po tom, ako sa oplodnené vajíčko uhniezdni, možno už hovoriť o tehotenstve. Často sa stáva, že v tomto období dochádza ku jemnému krvácaniu. Nejde pri tom o menštruáciu, ale o špinenie spôsobené narušením steny maternice. Nádejné mamičky to však môže zmiasť a to, že sa v ich brušku už vyvíja nový život, niekedy preto ani netušia.

Neprehliadnuteľné príznaky

Aj keď ešte nemusíte vyzerať tehotne, už teraz vaše telo prechádza obrovskými zmenami. Prvé podozrenie, že sa niečo s vami deje, zvyčajne prichádza s vynechaním menštruácie. Či sa o slovo hlási vytúžené bábätko, vám môže potvrdiť tehotenský test alebo gynekológ. Ak však stále otáľate, veľa vám napovedia aj varovné signály vášho tela.

Kvôli nepríjemným prvým symptómom tehotenstva býva úvodný trimester zaťažkávajúcou skúškou a mnohé budúce mamičky ho hodnotia ako najnáročnejší zo všetkých troch. Príčinou ťažkých začiatkov sú zbláznené hormóny, ktorých hladiny sa krátko po počatí výrazne menia. Nemusíte mať však strach, uplynutím prvých 12 týždňov sa zvyčajne nepríjemné stavy vytrácajú.

Nevoľnosť

Ide o jeden z prvých príznakov tehotenstva a prejavuje sa nechutenstvom k jedlu, pocitmi na zvracanie či samotným zvracaním. Hoci sa najčastejšie objavuje ráno, nemusí to byť pravidlom. Ťažoba na žalúdku vás môže zastihnúť počas ktorejkoľvek hodiny.

Únava

Útlm elánu nie je v prvom trimestri ničím výnimočný. Citeľný pokles energie a neprekonateľná ospalosť patria k počiatočným signálom toho, že pod vašim srdcom rastie nový život.

Zvláštne chute či vône

Poznajú ich mnohé mamičky v radostnom očakávaní. Zmysly sa menia na omnoho citlivejšie ako obyčajne. A tak sa stáva, že s prvými týždňami tehotenstva dochádza k odporu k obľúbeným jedlám a vôňam a miesto nich ženy lákajú pochúťky, nad ktorými by za normálnych okolností ani nerozmýšľali.

Zápcha a nadúvanie

Tieto stavy sú počas tehotenstva bežnými javmi. Vplyvom hormónov dochádza k spomaleniu činnosti čriev a komplikovanú situáciu s vyprázdňovaním môže mať na svedomí aj rastúca maternica. Nadúvanie často úzko súvisí práve s pretrvávajúcou zápchou. Nepríjemných kŕčov v bruchu sa možno zbaviť vďaka zmene životosprávy. Zaraďte do vášho jedálničku veľa vlákniny, dbajte na dodržiavanie pitného režimu a ak nemáte žiadne komplikácie, pokojne si trošku aj zacvičte.

Častejšie močenie

Neprestajné nutkanie ísť na záchod trápi mnohé budúce mamičky v úvodnom trimestri. V tomto štádiu tehotenstva je to zvyčajne spôsobené zvýšeným prekrvením malej panvy. Príčinou tiež môže byť zrýchlená činnosť obličiek, ktoré sa snažia telo očistiť od nečistôt. V druhom trimestri nutkanie utekať každú chvíľu na toaletu ustupuje a opäť sa vracia až v posledných mesiacoch tehotenstva, kedy je bábätko natoľko veľké, že tlačí na močový mechúr.

Pozor na tieto symptómy

K prvotným signálom tehotenstva patria okrem vyššie spomenutých aj mnohé ďalšie. Okrem iného môžete na nohavičkách spozorovať špinenie či zmenu hlienu krčka maternice. Potrápiť vás tiež môže nechutenstvo, či boľavé a napäté prsia. Každá žena je však iná a úvod tehotenstva pociťuje rozlične. Niektoré budúce mamičky bojujú s väčšinou menovaných príznakov, iné ani nevedia, že čakajú dieťa.

Majte sa však na pozore pred symptómami hovoriacimi o tom, že niečo nie je v poriadku. Ak zaznamenáte niektorý z nasledujúcich príznakov, mali by ste bezodkladne vyhľadať lekára. Môžu byť totiž znamením, že vaše dieťatko sa nemá dobre.

  • krvácanie z pošvy

  • bolestivé močenie

  • náhle, ostré alebo neprestávajúce bolesti brucha, kŕče

  • silná bolesť hlavy, ktorá pretrváva

  • opuch tváre, rúk alebo nôh

  • rozmazané videnie, škvrny pred očami

  • nevysvetliteľné svrbenie, najmä na rukách a nohách

  • nadmerný, alebo páchnucí vaginálny výtok

Na odborníka by ste sa mali obrátiť aj vtedy, ak máte jednoducho len zlý pocit, že s vami, alebo dieťatkom nie je niečo v poriadku. A to aj v prípade, že neviete presne definovať, čo by to malo byť. V tehotenstve je veľmi dôležité dôverovať svojim inštinktom a nehádzať ich len tak za hlavu.

Ako sa vyvíja bábätko

Počas prvého trimestra rastie váš maličký poklad rýchlejšie, ako kedykoľvek inokedy. Do 6 týždňov sa zvyčajne ozve tep srdiečka a koncom 12. týždňa bude mať bábätko vytvorené kosti, svaly aj všetky dôležité orgány. Aj vzhľadom už bude pripomínať malú ľudskú bytosť. Lekári ho prestanú nazývať embryom a začnú mu hovoriť “plod”.

Ktorá budúca mamička by nechcela pre svoje bábo to najlepšie? Lenže dobre mienené rady sa na vás hrnú z každej strany a vy začínate mať z toho mierny chaos… Čo robiť v tehotenstve a čomu sa radšej vyhnúť? Tieto základné odporúčania vám ukážu správny smer.

ČO ÁNO:

  • užívajte tehotenské vitamíny (obzvlášť kyselinu listovú a vitamín D)

  • rozmýšľajte o tom, čo jete

  • ostaňte aktívna a hľadajte si športy vhodné aj pre tehotné ženy

  • doprajte si dostatok spánku

  • cestujte, avšak maximálne do 37. týždňa tehotenstva

  • majte pod kontrolou svoje psychické zdravie

ČO NIE:

  • nefajčite

  • dajte zbohom alkoholu

  • neberte drogy

  • neriešte diéty, ale ani nejedzte za dvoch

  • nekonzumujte príliš veľa kofeínu

  • vyhnite sa hrubým a fyzicky náročným športom

Aké vyšetrenia vás čakajú

Vaše prvé stretnutie s lekárom by sa malo uskutočniť 6 až 8 týždňov po poslednej menštruácii, najneskôr však v 12. týždni gravidity. Gynekológ vám tehotenstvo potvrdí vyšetrením moču, alebo krvným testom.

Ak sa skutočne preukáže, že nosíte pod srdcom bábätko, lekár pristúpi k ďalším krokom. Zaeviduje vašu počiatočnú hmotnosť, odmeria tlak, zoberie vzorku moču i krvi pre nadväzujúce vyšetrenia. Môže vám tiež nariadiť testy na kontrolu vašej imunity.

Nasleduje sonografické vyšetrenie. Odbrník ultrazvukom skontroluje bábätko a jeho uloženie v maternici, aby zároveň mohol vylúčiť mimomaternicové tehotenstvo. Taktiež venuje pozornosť srdiečku a jeho odozvám, ktoré zvyčajne možno zaznamenať už od 6. týždňa tehotenstva.

Koncom prvého trimestra môžete zistiť viac o zdraví vášho dieťaťa prostredníctvom genetických testov. V 12. – 13. týždni tehotenstva vám lekár môže navrhnúť tzv. prvotrimestrálny skríning zameraný na určenie rizika vzniku vrodených chýb, alebo iných problémov. Nejde o bolestivé vyšetrenie, je zložené z odberu vzorky krvi a ultrazvuku. Hoci nejde o test hradený z verejného zdravotného poistenia, gynekológovia ho odporúčajú. Je totiž omnoho presnejší, ako vyšetrenie kryté poisťovňou. Riziko Downového syndrómu či iných ochorení dokáže odhaliť s 80 až 90 % presnosťou.

Do konca 3. mesiaca by ste mali obdržať tehotenskú knižku, v ktorej budete mať zaznamenané všetky informácie o vašom zdravotnom stave i vyšetreniach. Tento dôležitý dokument vás bude sprevádzať počas celého obdobia radostného očakávania. Odovzdáte ho až v pôrodnici, keď sa bábätko vypýta na svet.

Riziko potratu je v prvom trimestri najvyššie. Preto, aj keď mnohé vyšetrenia nie sú povinné, majte na mysli, že ide o zdravie vás i vášho drobčeka. Navyše, ak si neskôr budete chcieť uplatniť nárok na Príspevok pri narodení dieťaťa, ktorý vypláca Úrad práce sociálnych vecí a rodiny, gynekológ vám bude musieť potvrdiť, že ste sa od začiatku 4. mesiaca pravidelne zúčastňovali kontrol v jeho ambulancii.

Foto: Pixabay

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 6. júna 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.