Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rady pre jednotlivé týždne vášho tehotenstva

reklama:
Rady pre jednotlivé týždne vášho tehotenstva

Zistili ste, že ste tehotná? Ak je to prvýkrát, potom možno neviete, ako bude prebiehať vaše tehotenstvo po týždňoch. Tehotenstvo sa rozdeľuje do troch trimestrov – prvý trvá prvých 12 týždňov, druhý končí 28. týždňom a tretí 40. týždňom, teda pôrodom.

1. trimester (0. – 12. týždeň)

Tehotenstvo na vás nebude vidieť, ale vy sa budete cítiť asi unavenejšie a budete pravdepodobne pociťovať nevoľnosť (hlavne ráno). V prvých týždňoch tehotenstva sa vaše telo prispôsobuje gravidite, spočiatku nebudete nič cítiť, ale hormóny vás začnú čoskoro ovplyvňovať. Budete asi hladnejšia, budú sa vám meniť vaše chute alebo vám začne chutiť niečo úplne iné. V prvom trimestri priberiete okolo 1-2 kg (ale nemusí to byť pravidlom, každý organizmus reaguje inak), ale plod váži len 48 gramov.

Tipy:

Jedzte pravidelne, kvalitnú, pestrú stravu a nehladujte, ale zasa sa veľmi neprejedajte. Veľa pite a vyhýbajte sa alkoholu a nadmernému množstvu kávy.
Užívajte kyselinu listovú, najmä v tomto období je to dôležité pre správny vývoj mozgu bábätka.
Medzi 6. – 8. týždňom absolvujete prvé ultrazvukové vyšetrenie, od 8. týždňa by ste mala zvládnuť krvné testy.
Medzi 11. a 13. týždňom sa robí ultrazvukové vyšetrenie.

2. trimester (13. – 28. týždeň)

Začína obdobie, kedy sa zväčšuje bruško a už to na vás je trochu vidieť. Maternica tlačí na panvové orgány, takže sa vám bude chcieť chodiť neustále na WC. Riziko samovoľného potratu je nižšie a strácajú sa aj ranné nevoľnosti. Pokračuje rast plodu a dozrievajú vnútorné orgány bábätka. Placenta preberá funkciu výživy plodu. Môže vás začať bolieť chrbát, ale vďaka tehotenským hormónom budete vyzerať lepšie (zhustnú vám vlasy, budú lesklé a pleť bude čistá). V druhom trimestri priberiete v priemere 6 kilogramov. Môžete trpieť pálením záhy alebo zápchou.

Čitajte aj: Predčasný pôrod

Tipy:

Mala by ste si zaobstarať voľné tehotenské oblečenie.
Dbajte na správne držanie tela, nezakláňajte sa príliš, inak vás bude bolieť chrbát! Nedvíhajte nič ťažké a pravidelne navštevujte kontroly v tehotenskej poradni.
Pravidelne sa hýbte, chodievajte na prechádzky do prírody, ak vám gynekológ nezakáže cvičenie, navštívte cvičenie pre tehotné, kde vás naučia správnemu držaniu tela, posilnia vhodným spôsobom svaly okolo chrbtice, aby vás chrbát tak nebolel.
V tejto dobe vám môže gynekológ na základe krvných testov navrhnúť amniocentézu (vyšetrenie z plodovej vody na vylúčenie vrodených vývojových chýb, najmä Downovho syndrómu). Týka sa to hlavne starších tehotných žien.
Koncom druhého trimestra by ste už mala zariaďovať praktické záležitosti, nakúpiť výbavičku pre dieťa a podobne.

3. trimester (29. – 40. týždeň)

V tomto období ste už obmedzenejšia v pohybe, bruško vám môže prinášať nepohodlie. Omnoho častejšie budete močiť a častejšie budete pociťovať pohyby bábätka, ktoré môžu spôsobiť bolesti rebier. Bábätko je stále viac šikovnejšie, hýbe rukami, kope nožičkami, máva štikútku a zatína prsty. Z pŕs vám začne vytekať tzv. kolostrum, môžu sa objaviť kontrakcie (tzv. poslíčkovia). Niektoré ženy majú vysoký krvný tlak a opuchnuté končatiny, ale nebojte sa, lekár vás bude kontrolovať. Bojíte sa, že nerozoznáte samotný pôrod? Nehanbite sa zavolať svojmu lekárovi alebo do pôrodnice a opýtať sa.

Tipy:

Pred pôrodom absolvujte kurz pre rodičky (zvyčajne organizujú pôrodnice), nezabudnite si aj niekoľko týždňov pred pôrodom zabaliť tašku do nemocnice, v ktorej by ste mala mať hygienické potreby, základnú výbavičku pre bábätko, mastičku na bradavky, dojčenskú podprsenku a podobne.
Veľa odpočívajte, relaxujte a spite.
Doprajte si tehotenskú masáž a konzumujte dostatok ovocia a zeleniny.
Šesť týždňov pred pôrodom nastúpite na materskú dovolenku (nárok ale na ňu máte, ak ste platila aspoň 270 dní pred nástupom zdravotné a sociálne poistenie).
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. augusta 2013

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.