Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rakovina sa hlási nenápadne, ale včas. Ak si všimnete týchto príznakov, mali by ste spozornieť

reklama:
Rakovina sa hlási nenápadne, ale včas. Ak si všimnete týchto príznakov, mali by ste spozornieť

Rakovina je strašiakom tejto civilizácie. Táto zákerná choroba zatiaľ nemá žiadnu spoľahlivú liečbu a postihuje bohužiaľ čím ďalej viac ľudí. Jednotlivé typy rakoviny sa líšia svojím vzhľadom, rizikovými faktormi, priebehom a šancí na uzdravenie. Bohužiaľ ale všetky druhy rakoviny môžu tvoriť metastázy, ktoré zvyčajne mávajú fatálne následky.

Možno zabrániť 30-50% rakoviny

Podľa WHO je možné veľmi vysokému počtu rakovín, takmer polovici, zabrániť, ak sa vyhneme niektorým rizikovým faktorom životného štýlu. Jedná sa predovšetkým o fajčenie, pitie alkoholu, nezdravé stravovanie alebo sedavý životný štýl. Včasná diagnóza tiež hrá kľúčovú úlohu v nádeji na uzdravenie. V tomto prípade sa nielen významne zvyšuje šanca pacienta na prežitie, ale aj použitá liečba nie je pre pacientov tak stresujúca.

Je veľmi dôležité, aby si ľudia boli vedomí základných príznakov, prostredníctvom ktorých telo naznačuje, že niečo nie je v poriadku. Ich včasné rozpoznanie je základnou súčasťou úspešnej diagnostiky a liečby.

Všímajte si reči vášho tela

Existuje hneď niekoľko príznakov, ktoré sú s rakovinou často spojené. Mali by ste ich poznať aj vy:

  • pretrvávajúci kašeľ a chrapot
  • nevysvetliteľná bolesť
  • zmena stolice
  • zmena návykov pri močení
  • strata hmotnosti bez zjavného dôvodu
  • sťažené prehĺtanie
  • nezvyčajné hrudky alebo hrboly na tele
  • nevysvetliteľné krvácanie

Nepodceňujte aj drobné príznaky

Aj drobné ťažkosti môžu viesť k závažným zdravotným komplikáciám. Ak sa vás týkajú niektoré z vyššie uvedených problémov, radšej nepodceňte prevenciu a konzultujte situáciu s odborníkom. Predovšetkým neignorujte dlhodobú nevysvetliteľnú bolesť, nadmernú únavu bez príčiny, pocity dýchavičnosti, krvácanie bez dôvodu alebo ďalšie ťažkosti, pre ktoré nemáte žiadne vysvetlenie alebo opodstatnenie. Radšej absolvujte pár nadbytočných vyšetrení, ktoré vás upokoja a potvrdia, že ste v poriadku ako neskôr zúfať nad tým, že je na efektívnu liečbu už neskoro.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 29. júla 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.