Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Spať s partnerom spolu, alebo každý sám? Nie sú to oddelené spálne, ktoré ničia vzťahy

reklama:
Spať s partnerom spolu, alebo každý sám? Nie sú to oddelené spálne, ktoré ničia vzťahy

Na začiatku vzťahu sa milenci, ktorí sú na sebe závislí, nechcú ani na chvíľu od seba odlúčiť. Spia spolu spletenie, nasávajúc teplo, vôňu a dych svojho milovaného. Šialenstvo vášne medzi partnermi časom pominie a vyhľadávajú priestor pre vlastný kvalitný spánok. Niektoré páry chcú mať oddelené postele.

Intimita by mala byť zachovaná aj keď sa vášeň zo vzťahu vytráca.

Než sa dostaneme k praxi, ponúkneme vám trochu zaujímavé teórie. Profesor Bogdan Wojciszke vo svojej knihe Psychológia lásky pomáha nazerať na lásku z objektívneho pohľadu bádateľa. Uvádza šesť fáz vzťahu: zamilovanosť, romantické začiatky, úplný vzťah, priateľský vzťah, prázdny vzťah a jeho rozpad (uisťujeme vás, že nie je povinnosťou prejsť do piatej alebo šiestej fázy – môžete urobiť veľa pre to, aby sa vzťah nikdy nestal prázdnym).

Druhou dôležitou súčasťou vzťahu sú takzvané prvky lásky, tri základné faktory: intimita, vášeň a oddanosť. Zamilovanosť pozostáva výlučne z vášne, v romantických začiatkoch sa k nej pridáva intimita a úplný vzťah je dokonalou kombináciou týchto troch zložiek. V priateľskom vzťahu vášeň upadá, pretože – ako píše profesor „ vášeň nemôže rásť donekonečna, tak ako ani tá najväčšia lavína nemôže neustále padať“. Intimita a oddanosť sú vo vzťahu dôležité – páry, ktoré ich pociťujú, môžu žiť šťastne mnoho rokov. Ale keď sa zo vzťahu vytratí intimita, dostávame sa do fázy prázdneho vzťahu a jediné, čo nás drží pri sebe je záväzok (napr. spoločné bývanie, úver, deti, pohodlie, tlak rodiny). A keď sa aj to vytratí, nastáva posledná fáza – rozpad vzťahu.

Spôsob, akým pristupujeme k spoločnému spaniu, je do veľkej miery výsledkom toho, čo sme sami odpozorovali v detstve alebo čo nám najviac chýbalo.

Ide o to, že intimita sa môže realizovať rôznymi spôsobmi a ľudia spia oddelene z rôznych dôvodov. Štúdie napríklad ukazujú, že u párov s krátkym vzťahom má spoločné spanie pozitívny vplyv na kvalitu spánku, pretože partneri často nevedome prispôsobujú svoje pohyby pohybu toho druhého a nerušia sa navzájom v spánku. U párov v strednom veku sa však situácia komplikuje. Ženy sa budia, keď ich partneri chrápu, vstávajú na toaletu alebo sa v spánku otáčajú, čo negatívne ovplyvňuje kvalitu ich spánku. Na druhej strane, ak manžel svoju ženu zámerne budí, aby sa s ňou porozprával, navrhol jej sex, pomaznal sa s ňou, kvalita spánku sa podľa názoru žien neznižuje.

Mnohé štúdie ukazujú, že spánok s milovanou osobou znižuje stres a poskytuje pocit bezpečia (najmä u žien). Pri podrobnejšom pohľade na túto problematiku sa to však mení. Pre kvalitu spánku žien je napríklad dôležité, aký bol deň pred predchádzajúcou nocou. Pokiaľ počas dňa nezažíva príliš veľa stresu a napätia, žena spí dobre (s manželom). Na druhej strane, pokiaľ sa manžel po boku svojej ženy dobre vyspí, má nasledujúci deň oveľa menej stresu a napätia.

Ženy spia horšie, pokiaľ majú spoločnú posteľ s manželom trpiacim depresiou alebo úzkosťou. A ak sami bojujú s opakujúcimi sa depresiami, spia lepšie po boku partnera ako keby spali sami. Príklady výskumu a toho, ako rozdielne reagujeme na prítomnosť partnera v posteli, by sa dali rozoberať donekonečna, v závislosti od toho, akého sme pohlavia, aký je náš životný štýl, aké sú naše biologické hodiny. Je potrebné zdôrazniť, že neexistuje jednotný recept, ktorý by platil pre všetkých, či je dobré spať spolu alebo oddelene.

Nerozpadajú sa vzťahy ľudí, ktorí spia oddelene. Ale tie, v ktorých chýba rozhovor, empatia, rešpektovanie hraníc.

Každý pár by mal prehodnotiť aký druh spolužitia im vyhovuje a či je to pre nich dobrá voľba. Život nám priniesol výzvu a my ju prijímame – s ohľadom na emócie a potreby oboch strán. Nerozpadajú sa vzťahy ľudí, ktorí spia oddelene, ale tie, v ktorých chýba rozhovor, empatia, rešpektovanie hraníc. To, čo funguje u iných, nemusí byť dobré pre nás. Než sa začneme báť, že náš manžel niekedy radšej spí na pohovke, zamyslime sa nad tým, čo je za tým a čo z toho vyplýva. Žiadne hodnotenia ani nároky. „Chceš spať na pohovke? V poriadku. A ja ti poviem, čo chcem a čo mi najviac vyhovuje. A potom si premyslíme, čo je pre nás dvoch najlepšie.” Aby sme žili spolu, blízko seba, čo najdlhšie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 28. novembra 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.