Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Spíte s mobilom blízkosti vášho tela? Ihneď prestaňte!

reklama:
Spíte s mobilom blízkosti vášho tela? Ihneď prestaňte!

Však to všetci poznáme, aj keď sa nám vždy hovorilo, že minimálne dve hodiny pred spaním by sa oči nemali sústrediť na nejakú obrazovku, koľkokrát si správy kontrolujeme tesne pred zaspaním. Nie je to zdravé, ale niekedy si jednoducho nemôžeme pomôcť. Dnešná generácia a spôsob života sú na to tak nastavený. Kedysi boli deti rady, keď sa mohli večer pozrieť na rozprávku alebo si zavolať cez pevnú linku. Dnes však skoro každé druhé dieťa, ktoré vidíme ísť po ulici, očami priamo visí na displeji mobilného telefónu. A že sa nejedná o len tak hocijaký mobil. Koľkokrát to je model, ktorý si naši rodičia dopriali až vo svojich neskorých rokoch.

A môžete si byť istí, že tie deti sú schopné svoj prístroj plne ovládať, čo koľkokrát nezvládnu ani tí starší a skúsenejší z nás. Tí s tým však nevyrastali. V dnešnej dobe je čím ďalej väčší problém od displeja nezbedné ratolesti odtrhnúť. Väčšina rodičov rieši neposednosť a nepokoj svojich mladých tým, že im mobil strčia do ruky, pretože nemajú nervy na to sa s nimi otravovať. Jedná sa však o veľkú chybu.

Riziká, ktoré so sebou nadmerné užívanie prístroja prináša

Je ich viac, než sa zdá. Síce nám to umožňuje pohodlnú a jednoduchú komunikáciu, možnosť zistenia si prakticky čohokoľvek a veľa ďalšieho, ale zároveň to je aj obrovské riziko. Tým, že je náš miláčik pomaly múdrejší ako my, nás dokáže čas od času pekne zmanipulovať. A to sa vôbec nebavíme o závislostiach, ktoré si už toľko ľudí na mobile vypestovali. Ale vôbec najhoršie sú tie riziká, o ktorých nevieme. A je ich oveľa viac, než si vôbec dokážete predstaviť.

Istá americká organizácia vydala varovanie, aby ľudia nespali v dosahu svojho mobilného telefónu a ustrážili si od neho vzdialenosť minimálne 60 až 90 cm od hlavy. Teda ak chcú zredukovať jeho radiáciu a ochrániť svoje zdravie.

Mobily a smartfóny sú dosť možno spojené s vysokým rizikom vzniku rakoviny, mentálnych problémov a reprodukčných orgánov. Mobily využívajú k prenosu informácie nízkofrekvenčných rádiosignálov, čo nás môže vystavovať nezdravej radiácii. Výskumníci zatiaľ neboli schopní problémy s ľudským zdravím priamo doložiť, ale je tu na túto tému toľko štúdií, že niektoré budia určite mimoriadnu pozornosť a to platí hlavne pri deťoch. Názor viacerých ľudí je taký, že rádiofrekvencia používaná mobilmy a smartfónmi je na spodnej fáze spektra,ale človek sa jeho vplyvu vystavuje dnes pravidele, zblízka i dlhodobo. A všetci doktori a vedci sa zdohujú, že držať si mobil pri tele neustále, nie je dobrý nápad.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 4. júna 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.