Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Svalová pamäť

reklama:
Svalová pamäť

Svalová pamäť je typ procedurálnej pamäte nachádzajúcej sa v mozgu. Jej úlohou je pomôcť nám zapamätať si určitý typ pohybu, prípadne súbor po sebe nasledúcich pohybov. Pravidelným opakovaním sa schopnosť zapamätať a zopakovať pohyb zlepšuje, a po určitom čase sa zautomatizuje. Svalová pamäť umožňuje vykonávať pohyb plynule a bez zaváhania.

Svalová pamäť urýchľuje učenie

Svalovú pamäť využívajú napríklad športovci, hudobníci ale aj prváčikovia, ktorí sa učia čítať (predstavte si dieťa, ktoré nahlas číta a zároveň prechádza prstom po texte- tento jednoduchý pohyb mu pomáha využívať práve svalovú pamäť). Zapájaním sluchu, zraku a pohybu, teda svalovej pamäte sa čítanie zrýchľuje, je čoraz jednoduchšie, až sa stáva samozrejmou súčasťou schopností dieťaťa.

Ako ju uplatniť v učení cudzieho jazyka? Pri najmenších deťoch vyskúšajte kreslenie. Namaľujte spoločne psíka, auto, balón či jablko, pričom mu niekoľkokrát zopakujte pomenovanie v angličtine. Nechajte aj dieťa vysloviť anglický názov, hoci aj nie dokonale, a nech si popri tom vyfarbuje či prekresľuje zvieratko.

Ďalšou osvedčenou hrou, tentoraz z montessori praxe, je učenie farieb. Nasypte rôznofarebné guľôčky do misky. Dieťa vyťahuje po jednej guľôčke a vy vždy vyslovte názov farby v angličtine.

Pravidelným opakovaním sa dieťaťu názov zafixuje tak, že už nebude potrebovať hľadať v pamäti slovenský ekvivalent slova.

Foto: pixabay

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 28. februára 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.