Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Syndróm špinavého lakťa: Čo môže povedať stmavená koža lakťa?

reklama:
Syndróm špinavého lakťa: Čo môže povedať stmavená koža lakťa?

Dôvody príliš tmavej kože na lakťových kĺboch môžu súvisieť s kozmetickými chybami. Napríklad tmavé oblasti sa objavujú, keď sú silne trené o oblečenie alebo sú neustále v kontakte so stolom, nedodržiavanie hygienických pravidiel. Ak sa bez objektívnych dôvodov vytvoria tmavé oblasti, mali by ste navštíviť dermatológa, pretože to môže naznačovať, že v tele existujú poruchy.

Koža lakťa ako indikátor zdravia

Príčinou vzhľadu tmavých oblastí môžu byť choroby:

Hypovitaminóza

Nedostatok základných vitamínov A a E, nevyhnutných pre zdravie pokožky, vedie k dehydratácii tkanív. Následne sa pokožka stenší, obschne, popraská a na lakťoch sa pokožka zmatnie a získa šedivý odtieň.

Dysbakterióza

V tomto stave dochádza k poruchám črevnej mikroflóry, je ťažké asimilovať živiny, vitamíny a mikroelementy nevyhnutné pre zdravie celého organizmu, vrátane stavu kožných tkanív. V prípade intestinálnej dysbiózy dochádza k zvýšenej suchosti a zmene farby oblastí kože na lakťových kĺboch.

Psoriáza

Na povrchoch lakťových a kolenných ohybov sa tvoria skupiny škvŕn vyvýšených nad povrchom kože. Sú nadmerne suché, často popraskané, červenej alebo tmavej farby. Zvyčajne sa objavujú na miestach, ktoré sú často vystavené treniu alebo tlaku.

Hypotyreóza

Býva prípade ochorenia štítnej žľazy, kedy klesá produkcia hormónov štítnej žľazy. Niekedy sa tomu hovorí syndróm špinavého lakťa.

Diabetes mellitus

Metabolické poruchy v ľudskom tele. Môžu nastať: zníženie glukózy, hyperglykémia, vysoká hladina cukru v krvi, poruchy metabolizmu bielkovín, tukov alebo minerálov. Všetky tieto ochorenia môžu vyvolať zmenu farby lakťov, drsnú kožu na lakťových kĺboch.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 15. júna 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.