Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tajomné správy zo snov. Prečo vás navštevujú mŕtvi, kto vás prenasleduje a čo znamenajú hady

reklama:
Tajomné správy zo snov. Prečo vás navštevujú mŕtvi, kto vás prenasleduje a čo znamenajú hady

Americká psychologička vysvetľuje 10 najčastejších nočných morí, po ktorých sa budíte spotení a vystrašení.

Rôzne snáre a vykladači snov sa vás snažia presvedčiť, že desivé príbehy, ktoré vo svojich spálňach, obvykle v stave REM prežívate, naznačujú, čo vás v budúcnosti čaká. Do istej miery majú pravdu. Aj podľa odborníkov majú sny hlbší význam a v spánku sa podľa nich skutočne objavujú výjavy, ktoré vaše smerovanie môžu ovplyvniť. Viac ako o budúcnosti však hovorí o vás, o nádejách, myšlienkach či udalostiach, ktoré ste zabetónovali hlboko v mysli a vytesnili zo života.

Americká spisovateľka a psychologička Carmen Harrová vysvetľuje, že týmto spôsobom s nami komunikuje podvedomie. V náznakoch, nejasne, zahmlene. Sny majú často úplne iný význam, než sa na prvý pohľad zdá a dôležité je skôr, ako ich prežívate, než čo presne ukazujú. „Môžu odhaliť naše najhlbšie potreby, obavy, túžby,“ hovorí Harrová. „Nútia nás skúmať pocity a stavy mysle. Hoci si ich často nezapamätáme, každú noc sa odohrajú štyri až sedemkrát.

Prenasledovanie

Pokiaľ vás v spánku naháňa človek, zviera alebo napríklad postava z hororového filmu, signalizuje to, že v bdelom stave trpíte určitou formou úzkosti či strachu. Podľa Carmen sa pravdepodobne vyhýbate niektorým problémom v živote. Namiesto toho, aby ste sa čelom postavili nepríjemnej situácii, ľuďom či problému, radšej konfrontáciu odkladáte. „Tento sen môže tiež znamenať, že nechcete otvárať svoju myseľ novým možnostiam alebo odmietate akceptovať určitú, potlačovanú súčasť vlastného JA,“ komentuje doktorka a ponúka aj opačné garde: „Ak ste prenasledovateľom vy, je to znakom vášho odhodlania v niečom dohnať ostatných. ”

Nevera

Dobrou správou je, že zahýbanie drahej polovičky väčšinou neznamená, že tak skutočne robí. Tieto sny hovoria hlavne o vašej vnútornej neistote, nízkom sebavedomí. „Ak vás niekto vo sne podviedol, možno sa vo vzťahu cítite zanedbávaní. Vnímate nedostatok pozornosti alebo dôvery zo strany blízkej osoby, prípadne máte strach, že vás opustí.” Faktom je, že zriedka môžu signalizovať aj to, čo v reáli nechcete vidieť. Teda, že vaša láska sa skutočne chová neštandardne a pozerá po iných.

"Ak ste to naopak vy, kto má pomer, zrejme zápasíte s pocitmi viny z vlastnej zrady, prípadne si uvedomujete, že vás partner dostatočne neuspokojuje."

Pády do neznáma

Určite ste to už počas noci zažili. Pád zo strechy, z lietadla, útesu alebo len tak vo vzduchoprázdne. „Tieto sny znamenajú stratu kontroly nad udalosťami v ktorých sa nachádzate alebo neistotu v súčasnom postavení,“ hovorí psychologička. "Môžu tiež naznačovať, že robíte zlé rozhodnutia a idete zlým smerom." Tu sa o slovo hlási aj Sigmund Freud. Podľa takzvanej Freudovskej psychológie sa zrejme zbavujete konvencií, a chystáte sa podľahnúť pokušeniam.

Lietanie

Vznášanie sa v povetrí je vzrušujúce nielen v skutočnom svete, ale aj vo sne. A v oboch prípadoch je skôr pozitívne. Vo vašich predstavách to znamená, že ste v osobnom či pracovnom živote nadobudli kontroly, oslobodili ste sa, zbavili niečoho, čo vás ťažilo. "Je to uvedomenie, že ste získali vnútornú silu a dokážete znovu čeliť výzvam, ste motivovaní, plní nádejí a stres sa z vášho života vytráca." Tu je však, ktoré sme naznačili v úvode. Teda, že interpretácia závisí od toho, ako svoj nočný zážitok prežívate. "Ak počas lietania pociťujete strach, naznačuje to vaše obavy z výziev, keď sa pri spánkovom plachtení stretnete s problémami, v ceste za úspechom vám zrejme stoja ľudia či okolnosti, ktoré by ste v bdelom stave mali identifikovať."

Nahota

Predstavte si, že prídete ráno na pracovisko, všetkých pekne pozdravíte, usmejete sa a namiesto pozitívnej odozvy sa dočkáte len zaskočených kolegov, ktorí na vás hľadia s otvorenými ústami. Pozriete na seba v zrkadle a zistíte, že vám chýba podstatná časť odevu, alebo ste úplne nahí. Prebudenie je v takom prípade určite úľavou. Čo ale tento sen znamená? „Príčinou môže byť, že sa cítite zraniteľní, odhalení, bezmocní. Alebo vás na ďalší deň čaká úloha, na ktorú nie ste dostatočne pripravení,“ hovorí Harrová. „Oblečenie je formou krytia a pokiaľ sa pri tom pohľade cítite zahanbení, nahota vyjadruje odhalenie vašich emócií, myšlienok, zámerov iným. Naopak, ak sa vo svojej obnaženosti cítite úplne pohodovo, signalizuje to buď potrebu pozornosti okolia alebo fakt, že ste otvorení, úprimní a bezstarostní.”

Hady

Tieto slizké tvory sa v nočných morách objavujú relatívne často, ale znova je dôležité, ako ich vnímate. „Ak máte pri pohľade na hady negatívne pocity, sen môže odkazovať na očakávané hrozby či zradu. Ale ak v spánku plaza zabijete, prípadne ho nájdete mŕtveho, znamená to, že nebezpečenstvo pominulo. Had môže byť tiež signálom, že vo vašom okolí je zradný alebo zlý človek.” Iná vec je, keď sú vaše pocity voči plazu pozitívne. V tom prípade si uvedomujete vlastnú kreativitu alebo zlepšovanie zdravotného stavu. A keďže had zhadzuje svoju kožu, podvedomie vám zrejme naznačuje aj fakt, že sa meníte a rastiete. Tu nám do toho opäť zasahuje Freud. Pre neho boli hady symbolom sexuality a teda strach z nich by mal upozorňovať na vaše obavy z intimity či záväzkov vo vzťahu.

Absolvovanie testu, skúšok

Ako by neboli dostatočne stresujúce v skutočnosti, niekedy nám lezú aj do postelí. Čo je horšie, neraz pri nich nepoznáme odpovede, zasekneme sa, stratíme pero… skrátka pohoríme. „V tomto prípade môže sen znamenať presne to, čo v reáli. Že vás niekto naozaj bude testovať alebo vás čaká nejaká skúška. A tiež vyjadruje vašu neistotu z nadchádzajúcej výzvy.” Pokiaľ počas testovania pociťujete strach, podľa odborného výkladu sa obávate, že nie ste pripravení na niečo, čo sa blíži a nedôverujete svojim schopnostiam. Testy v snoch tiež naznačujú, že si nastavujete príliš vysoké štandardy, a preto sa vopred pripravujete na zlyhanie.

Paralýza

Zažili ste v spánku, že ste sa v kritických momentoch nedokázali ani pohnúť, brániť sa útočníkom, utiecť z nebezpečnej situácie, dokonca ste nevedeli vysloviť jediné slovo? Žiadny stres, nie ste v tom sami. Aj tieto sny sú vcelku obvyklé a niekedy môžu súvisieť s prirodzenou paralýzou počas cyklu REM. „Neschopnosť pohybu alebo vykonávania bežných činností naznačuje problémy, v ktorých sa cítite uviaznutí,“ vysvetľuje Harrová. „V skutočnom svete ste zrejme brzdení pri dosahovaní určitého cieľa alebo ste pod silným tlakom. Či už pre nedostatok peňazí, problémy v práci, roztržky a nezhody v rodine.”

Zuby

V tomto prípade je opäť po ruke niekoľko možností výkladu. Doktorka Harrová hovorí napríklad o potrebe snívajúceho byť pre okolie atraktívny, príťažlivý. „Podľa tejto teórie by predstavy o (peknom) chrupe mali súvisieť s márnivosťou. Môžu však naznačovať aj neschopnosť vyjadrovať sa a efektívne komunikovať.” Skazené alebo vyzerajúce zuby zase v lepšom prípade signalizujú rozpaky a bezmocnosť, v horšom varujú pred zlou životosprávou, chorobou, dokonca smrťou.

Smrť a návštevy zo záhrobia

Patria k najdesivejším, ale nemusia predstavovať vážnu hrozbu. Aj tentoraz záleží na tom, ako ich sami vnímate. Doktorka Carmen hovorí: „Snívanie o vlastnej smrti naznačuje napríklad, že ste v štádiu sebarozvoja, prechádzate transformáciou. Časť z vás zomrela, aby sa zrodilo niečo nové. Možno zásadne meníte správanie, zbavujete sa zlozvykov.“ Iná interpretácia naznačuje, že sa vo svojom živote obetujete, vzdávate sa niečoho v prospech iných. Pokiaľ vo sne vidíte vlastný koniec, je možné, že sa chcete zbaviť nejakej náročnej, nepríjemnej povinnosti a ťažkostí v živote. Smrť najbližších zase hovorí aj o tom, že sa váš vzťah s nimi vyvíja, ale ak je umierajúcim váš EX, väčšinou v predstavách skoná preto, že k nemu správate odpor a pozitívne city k nemu sú naozaj mŕtve. „Keď v spánku stretnete niekoho, kto už zomrel, pravdepodobne sa vaše podvedomie snaží zmieriť s jeho odchodom. Tento druh sna vám pomáha vyrovnať sa so stratou milovanej osoby alebo uzavrieť to, čo sa nepodarilo, kým bol nažive.“

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 10. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.