Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tetovací atrament ako príčina rakoviny? Vedci bijú na poplach a upozorňujú širokú verejnosť na problém

reklama:
Tetovací atrament ako príčina rakoviny? Vedci bijú na poplach a upozorňujú širokú verejnosť na problém
Foto: www.gettyimages.com

Rakovina je jednou z najzákernejších chorôb, ktoré môžu človeka stretnúť. Nie je preto nič neobvyklé, že lekári majú veľké obavy. Ako preto, že samotné prejavy sú pomerne nepríjemné, tak hlavne preto, že zatiaľ neexistuje liečba, ktorá by mala akokoľvek veľkú úspešnosť. Z tohto dôvodu je na mieste nebrať varovanie lekárov na ľahkú váhu. A posledné zistenie je skutočne celkom alarmujúce.

Pozor na tetovanie

Na čo lekári upozorňujú? Je to tetovanie. Dnes je veľký trend, kedy ľudia neváhajú pomaľovať si celé svoje telo. Berú to ako ozdobu, ale aj ako vyjadrenie určitého názoru. Treba však dodať, že tetovanie môže mať aj zdravotné riziká. Na to teraz začala výrazne upozorňovať široká škála lekárov. V čom vidia problémy? Ani nie tak v technológii aplikácie, ale naopak v používaných farbách, ktoré sú v niektorých tetovacích štúdiách úplne bežné.

Nanočastice ako veľké riziko

Pri tetovaní dochádza k tomu, že sa do ľudskej kože vpracuje pomocou ihly špeciálny atrament. Ten tu následne drží a to má za následok to, že na tele vznikajú zaujímavé umelecké diela. Nutné ale povedať, že atrament sa nemusí držať len na tom mieste, kde má. Môže obsahovať rôzne nano častice, ktoré následne putujú celým telom. A to nie je všetko. Tieto častice postupne putujú ďalej. A môžu sa v tele usadzovať. To už je veľké riziko. Podľa skúmania vedcov dochádza k tomu, že sa tieto častice nenachádzajú iba v krvi, ale že sa môžu nachádzať aj v slezine, ale aj v obličkách alebo v iných orgánoch.

K čomu tieto problémy vedú?

Akonáhle je v ľudskom tele niečo nežiaduceho, je to problém. Telo môže byť prirodzene oslabené a následne nefunguje tak, ako by malo. Môžu sa objavovať problémy s imunitou, metabolizmom, rovnako ako s dostatkom energie. Tým ale nekončíme, pretože vedci varujú tiež pred tým, že dané častice z tetovacích farieb môžu mať vplyv aj na vznik jednej z najzákernejších chorôb na svete, ktorou je pochopiteľne rakovina. Tu už je na mieste byť na pozore. Rakovina je problémom súčasného ľudstva a každý dúfa, že ju vo svojom tele nemá. Tí, ktorí majú tetovanie však môžu ísť tejto chorobe celkom výrazne naproti.

Nie je farba, ako farba

Vedci zároveň dodávajú, že nechcú do sveta vypúšťať poplašnú správu, ktorá by spôsobovala paniku. Veľmi totiž záleží na type farby. Sú také, ktoré sú nezávadné a potom také, ktoré sú rizikové. Tu preto veľa záleží na výbere tetovacieho štúdia a toho, akú farbu používa. Všeobecne lekári neodporúčajú využívať služby rôznych samozvaných tatérov, ktorí danú prácu vykonávajú u seba doma, bez potrebných hygienických pravidiel. Tu je riziko, že použitá farba nemusí zodpovedať požadovaným štandardom. Najviac rizikové sú potom výtvory realizované s rôznymi náhradami, čomu zodpovedá typické väzenské tetovanie, kde vznikajú najväčšie riziká s rakovinou spojené.

Keď sa pozrieme aj na to, aké farby sú najrizikovejšie, je treba povedať, že na základe analýz je hlavným problémom farba čierna. To preto, že obsahuje látku, ktorá je označená ako takzvaná benzoapyren. Táto látka bola už v minulosti laboratórne testovaná a bolo preukázané, že práve ona môže mať priamy vplyv na vznik rakoviny. Látka bola testovaná na myšiach, ktoré však majú s človekom veľa spoločného. Pokiaľ ide o analýzu súčasnej ponuky, tak je treba povedať, že celých 13 farieb z 21 túto látku obsahovalo. Samozrejme v rozdielnom množstve. Zaujímavým zistením je v súvislosti s touto informáciou to, že ak sa používajú farebné odtiene, je tu riziko obsahu tejto nebezpečnej látky podstatne menšie. A tak sa znižuje aj riziko vzniku rakoviny.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 17. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.