Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Tiež máte neustále strach o svoje deti? Odporúčame si zapamätať týchto 5 krokov, ako postupovať pri hmyzom bodnutí, najmä pri osiach

Tiež máte neustále strach o svoje deti? Odporúčame si zapamätať týchto 5 krokov, ako postupovať pri hmyzom bodnutí, najmä pri osiach

reklama:
Tiež máte neustále strach o svoje deti? Odporúčame si zapamätať týchto 5 krokov, ako postupovať pri hmyzom bodnutí, najmä pri osiach

Je tu čas , kedy už lieta hmyz a stane sa, že nám skončí na tele a ich uhryznutie môže byť pre naše zdravie nesmierne nebezpečné.

Aby ste sa uistili, že vy aj vaše ratolesti zostanete v bezpečí, rozhodli sme sa s vami podeliť o 5 životne dôležitých opatrení, ktoré je potrebné poznať, ak vás uštipne hmyz, najmä osa, včela či sršeň.

Okamžite zavolajte sanitku

Keď vás uštipne sršeň, osa či včela a ste náchylní k alergickým reakciám budete potrebovať okamžitú lekársku pomoc. Rovnako postupujte v prípade, že máte jeden z týchto príznakov:

  • závrat
  • opuchnutý jazyk
  • kožné vyrážky
  • ťažké dýchanie

Odstránte bodnutie

Včely zanechajú po uhryznutí za sebou žihadlo. To môže byť následne odstránené dvojicou pinziet, alebo nechtov, alebo zoškrabnutím plochým predmetom, napr. kreditnou kartou. Nezabudnite nástroje vždy vydezinfikovať. Nezabudnite jednať s najvyššou opatrnosťou a netlačte na viditeľnú časť žihadla, čím by ste mohli spôsobiť vnikanie ďalšieho jedu do tela.

Vytvorte studený obklad

Zápal a opuch po uhryznutí sú nevyhnutné, ale môžu byť minimalizované použitím studeného obkladu na postihnuté miesto. Najlepšou voľbou je napr. ľad zabalený v kuse látky, ale ak ho nemáte práve po ruke, môžete použiť akýkoľvek kovový predmet.

Upravte oblasť uhryznutia

Začnite tým, že postihnutú oblasť umyjete mydlovým roztokom. Prípadne môžete pripraviť hustú zmes sódy a vody. Med alebo zubná pasta poslúži tiež perfektne. Aplikujte jeden z liekov a zakryte postihnutú oblasť kusom handričky, alebo gázy. Med by ste mali nechať pôsobiť hodinu a zubnú pastu cca 20-30 minút, potom oblasť opláchnite.

Vezmite liek

Analgetiká a antihistaminiká sú nevyhnutné na zmiernenie nepohodlia a zníženia alergickej reakcie. Avšak akýkoľvek liek by sa mal užívať len v súlade s pokynmi a predovšetkým analgetiká sa nepodávajú malým deťom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 21. apríla 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.