Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Učiteľ jedenásťročnému dievčaťu počas jej dní nedovolil ísť na záchod. Vzápätí sa stal tento okamih

reklama:
tento okamih
Učiteľ jedenásťročnému dievčaťu počas jej dní nedovolil ísť na záchod. Vzápätí sa stal tento okamih Foto: www.gettyimages.com

Ako deti sme museli sedieť v školských laviciach a behom hodiny počúvať výklad učiteľa. Keď sa nám chcelo na záchod, museli sme sa prihlásiť o dovolenie. Učitelia to samozrejme nemali moc radi, vždy argumentovali, že sme mali ísť počas prestávky alebo, že sme už veľkí a tú chvíľu to vydržíme. Väčšinou nás však pustili a my si mohli odbehnúť. Boli aj takí, ktorí si na svojich zásadách pevne stáli, neposlúchali. Napríklad tento učiteľ nepustil 11ročné dievča počas hodiny na záchod. Dievča však potrebovalo, pretože zrovna prechádzala obdobím menštruácie. Vzhľadom k tomu, že ju nepustil, nasledujúce situácie na seba nenechala dlho čakať.

Povolenie neudelené

Dievčina opakovane žiadala učiteľa o povolenie k odchodu na záchod, ale učiteľ bol neúprosný a žiačke to nepovolil. Bola tak nútená zostať v triede, čo sa samozrejme prejavilo na tele. Vzhľadom k tomu, že sa práve nachádzala v období periódy, jej telo to nevydržalo a začalo krvácať do spodnej bielizne, a to priamo v triede, pred spolužiakmi.

Zlý prístup učiteľa

V dôsledku tohto incidentu sa dievča cítila veľmi ponížene. Mala na sebe zakrvavené oblečenie, ktoré samozrejme aj začalo trochu páchnuť. Z toho dôvodu nechcela chodiť do školy vždy, keď jej toto obdobie nastalo. Niet divu, ale môže si za to učiteľ sám. Učiteľ by mal byť vzorom a ukážkou správneho človeka s ľudským prístupom, a nie pedant a diktátorom, ktorý bude deťom rozkazovať čo môžu a čo nemôžu. V takom prípade nemá učiteľ na škole čo robiť. Bohužiaľ je stále veľké množstvo takých učiteľov. Neuvedomujú si, že práve oni majú ísť deťom vzorom a majú im ukazovať správny ľudský prístup. Namiesto toho zakazujú ísť na záchod tým, ktorí to naozaj potrebujú.

Situácia sa opakovala

Dievčinina matka bola týmto incidentom samozrejme pobúrená. Dievča z toho mala veľkú traumu, ktorá ju ovplyvnila na dlhú dobu. Matka preto zavolala do školy a na prístup učiteľa sa sťažovala. Zrejme to však nepomohlo, pretože situácia sa opakovala. Riaditeľ školy to obhajoval tým, že žiaci nemôžu behom hodiny opustiť triedu a ísť na záchod kvôli bezpečnostným pokynom. Je to silný až smiešny paradox. Bezpečnostné pokyny, ktoré by mali udržiavať deti v bezpečí, im vo finále pôsobia traumu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 25. júla 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.