Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Užívate ibuprofen? Lekári vás varujú, aby ste okamžite prestali

reklama:
Užívate ibuprofen? Lekári vás varujú, aby ste okamžite prestali

Ibuprofen je nesteroidné protizápalové liečivo (NSAID), ktoré sa používa ako liek proti bolesti, antipyretikum a protizápalové liečivo.

Jedná sa o jeden z najčastejšie používaných liekov na Slovensku. Keď sa však pozrieme na výsledky štúdie vykonanej v Dánsku, mali by sme si dvakrát rozmyslieť, než znovu vezmeme tento liek alebo iný NSAID.

Nedávno prebehla diskusia o sprísnení kontroly dostupnosti ibuprofénu potom, čo ďalšia štúdia ukázala zvýšené riziko náhlej srdcovej zástavy u pacientov užívajúcich tento liek.

Podľa nedávnej štúdie uskutočnenej v Dánsku sa riziko takejto nehody zvyšuje až o 31%. Diclofenac, ďalší obľúbený liek z rovnakej skupiny, ktorý je dostupný aj bez lekárskeho predpisu, zvýšil riziko zástavy srdca až o 50%!

Profesor Gunnar Gislason z kodanskej univerzity vyzval k väčšej kontrole predaja ibuprofénu a NSAID. uviedol: "Skutočnosť, že tieto lieky sú voľne predajné a bez akýchkoľvek obmedzení, dáva verejnosti svedectvo, že musia byť v bezpečí. Diklofenak a ibuprofén, oba široko používané, významne zvýšili riziko náhlej srdcovej zástavy"

Nejedná sa o prvú štúdiu, ktorá ukazuje škodlivé účinky NSAID. V minulom roku publikoval British Medical Journal článok popisujúci zvýšené riziko srdcového zlyhania. Dokonca aj skoršie štúdie zistili súvislosť medzi NSAID a zvýšeným rizikom arytmií, a dokonca aj s rizikom mŕtvice alebo srdcového záchvatu, ak sa používajú pravidelne.

Gislason odporučil, aby sa ľudia so srdcovými problémami vyhýbali užívaniu ibuprofenu a ďalších NSAID. "NSAID by mala byť používaná s opatrnosťou. Pravdepodobne by sa im mali vyhýbať ľudia s vyšším rizikom vzniku srdcových chorôb." Navrhol tiež, aby sa pacienti poradili so svojím lekárom alebo lekárnikom.

"NSAID by mali byť k dispozícii len v lekárňach, v obmedzenom množstve a v malých dávkach. Správa, ktorá je v súčasnej dobe distribuovaná verejnosti, je zlá. Ak si môžete kúpiť drogu v bežnom obchode, možno si myslíte, že je to pravdepodobne bezpečný liek, však naše štúdia ukázali, že NSAID majú negatívny vplyv na riziko srdcovej príhody. Tiež potvrdzuje, že lieky z tejto skupiny by mali byť používané s opatrnosťou a len po konzultácii s lekárom ".

Táto štúdia sa zamerala na históriu takmer 29 000 pacientov, u ktorých došlo v rokoch 2001 až 2010 k zástave srdca. Záver tejto štúdie bol, že NSAID zvyšujú riziko náhlej srdcovej zástavy o 31%. Gislason dodal, že ľudia by nemali užívať viac ako 1 200 mg ibuprofénu denne. Je dôležité si uvedomiť riziká užívania niektorých liekov, najmä ak sú široko dostupné a používané. Z tohto dôvodu by ľudia, ktorí majú zvýšené riziko kardiovaskulárnych ochorení, mali užívanie NSAID konzultovať so svojimi lekármi.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 13. septembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.