Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vedci analyzovali vzťahy: Fakty o láske, o ktorých ste možno ani netušili

reklama:
Vedci analyzovali vzťahy: Fakty o láske, o ktorých ste možno ani netušili

Téma lásky a vzťahov je nekonečná. Nezaujíma iba bežných smrteľníkov, jej tajomné zákutia sa snažia odhaliť aj vedci. Pomocou rôznych výskumov či experimentov prinášajú stále viac nových a nevšedných poznatkov o partnerstvách. Veď posúďte sami.

Muži s vyšším IQ sú menej náchylní k podvádzaniu

Vedci z Univerzity v Saint Louis sa zaoberali inteligenčným quocientom u mužov v súvislosti s neverou. Prieskumy, na ktorých sa podieľali tisícky dospelých mužov i tínedžerov, ukázali, že jedinci s vyšším IQ si viac cenili monogamiu.

U žien sa nepreukázal súvis medzi úrovňou inteligencie a sklonmi k nevere.

Fotografia milovanej osoby zmenšuje bolesť

Ďalší z výskumov poukazuje na blahodárny účinok fotiek. Zo zaujímavého experimentu vyplynulo, že zábery milovaných mužov pomohli ich nežnejším polovičkám skutočne prekonať bolesť.

Všetko závisí od prvého bozku

Vedci vyvrátili hypotézu o tom, že základnou funkciou bozkávania je iba zvýšiť vzrušenie. Podľa štúdie Oxfordskej univerzity má prvý dotyk pier medzi potenciálnymi partnermi oveľa hlbší zmysel.

Bozk môže byť podľa odborníkov tým určujúcim faktorom, ktorý nám napovie, či je náš nový objav pre nás vhodný alebo nie.

Ľudia, ktorí žijú spolu viac ako 25 rokov, majú podobné črty tvárí

Vedci z michiganskej univerzity sa zaoberali fyzickým zjavom manželov. Prišli s tvrdením, že po 25 rokoch spolužitia dochádza u párov k zjavnej podobnosti. A čo viac, nárast príbuzných čŕt bol spojený so šťastím v manželskom živote.

Vedci predpokladajú, že tento jav je spôsobený emocionálnymi procesmi, vplyvom ktorých dochádza k cievnym zmenám regulovaným práve tvárovým svalstvom.

Romantické filmy pomáhajú zachrániť vzťah

Jedna z novších štúdií hovorí o tom, že partneri by mali spolu pozerať romantické filmy a následne o nich diskutovať. Vďaka tejto aktivite dokážu lepšie pochopiť jeden druhého i chyby, ktorých sa sami dopúšťajú. Medzi dvojicami tak vzniká menej konfliktov a nedorozumení.

Vek prvej sexuálnej skúsenosti vplýva na budúce partnerstvá

Výskumníci z Texaskej univerzity v Austine dospeli k záveru, že u ľudí, ktorí mali prvý sexuálny zážitok až po 19. roku, je väčšia pravdepodobnosť vybudovania šťastných vzťahov v dospelosti.

Neskorší vstup do sexuálneho života má z nás robiť spoľahlivejšie osoby, čo má pozitívny vplyv aj na dlhodobé vzťahy. Experiment tiež ukázal, že títo ľudia lepšie zvládajú konflikty a svojim partnerom dávajú viac lásky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 9. júna 2023Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.