Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vedci zistili, čo s telom robí štvrtá dávka vakcíny. Bombastické odhalenie

reklama:
Vedci zistili, čo s telom robí štvrtá dávka vakcíny. Bombastické odhalenie

Štvrtá dávka vakcíny proti covidu 19 vedie u očkovaného týždeň od podania k päťnásobnému navýšeniu hladiny protilátok. V utorok to s odvolaním sa na prvé zistenie izraelskej štúdie uviedol izraelský premiér Naftali Bennett.

"Za týždeň od podania štvrtej dávky s veľkou mierou istoty vieme, že štvrtá dávka je bezpečná," uviedol podľa agentúry Reuters premiér v nemocnici Šeba, ktorá svojim zamestnancom v rámci štúdie začala podávať štvrtú dávku vakcíny koncom decembra. "Druhou správou je, že týždeň po podaní štvrtej dávky pozorujeme päťnásobný nárast v počte protilátok u očkovanej osoby," dodal Bennett. Podľa neho to s veľkou pravdepodobnosťou výrazne zvýši ochranu pred infikovaním, hospitalizáciou a vážnym priebehom ochorenia COVID-19.

Izrael, ktorý má zhruba deväť miliónov obyvateľov, zohral kľúčovú úlohu v sledovaní účinkov očkovania proti covidu. Pred rokom začal najrýchlejšie na svete s rozsiahlou očkovacou kampaňou a bol tiež jedným z prvých štátov, ktorý začal podávať tretiu dávku. Teraz Izrael očkuje štvrtou dávkou vakcíny od firiem Pfizer a BioNTech osoby staršie ako 60 rokov, zdravotníkov a ľudí s oslabenou imunitou.

Najmenej jednu dávku vakcíny proti koronavírusu v Izraeli dostalo viac ako 6,5 milióna ľudí, dve dávky cez 5,9 milióna a viac ako 4,2 milióna osôb má za sebou aj tretiu, posilňujúcu dávku. Štvrtú, niekedy označovanú ako druhú posilňujúcu, podľa izraelského ministerstva zdravotníctva dostalo približne 24 600 ľudí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. februára 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.