Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vydržal celých 11 dní nespať. Čo sa následne stalo s jeho telom? Neuveríte, aké následky to malo

reklama:
Vydržal celých 11 dní nespať. Čo sa následne stalo s jeho telom? Neuveríte, aké následky to malo

Každé malé dieťa vie, že spánok je pre ľudské telo veľmi dôležitý. Že si vďaka spánku odpočinie myseľ, že si oddýchnu svaly, telo regeneruje, rovnako ako načerpá energiu. O to viac mnohí z nás nechápu, že niekto vydrží nespať skutočne dlhú dobu. To je príbeh aj tohto muža, ktorý to dokázal niekoľko dní. Teda presne 11, po ktorých nespal a bol stále hore a stále bdelý. Chcel si dokázať, ako dlho to zvládne, rovnako ako bol zvedavý, ako sa jeho telo zmení. A z týchto zmien budete dosť možno prekvapení aj vy.

6 hodín

Tie sú ešte hračkou, keďže dochádza k tomu, že sa telo snaží so spánkovým deficitom pobiť. A to tým spôsobom, že začne vylučovať hormón zvaný kortizol, ktorého je razom v tele viac. Vďaka tomu sa organizmus nejaví ako toľko vyčerpaný a daný stav sa dá celkom bez problémov zvládnuť. Môže sa však objaviť úzkosť a zmätenosť.

12 hodín

V tejto dobe už mozog funguje skutočne len vo veľmi obmedzenom režime. Človek nedokáže riešiť iné úkony, než tie, ktoré robí každodenne a ktoré má úplne zafixované. Sú veľmi obmedzené akékoľvek rozhodovacie schopnosti, je eliminovaná schopnosť rozumne premýšľať, alebo schopnosť vybavovať si spomienky.

21 hodín

Nastáva úplne unikátna situácia, pretože telo je po tejto dobe opäť svieže. V organizme je dostatok energie, mozog celkom dobre funguje a produktivita je úplne bezproblémová. Objavujú sa tiež pozitívne pocity a myšlienky. Človek sa cíti ako vyspatý. Vplyv na to má takzvaný dopamín, ktorý telo začína produkovať vo veľkej miere a tým stavy únavy efektívne potláča.

36 hodín

Telo sa celkovo spomaľuje. Má veľmi dlhú reakčnú dobu na akékoľvek podnety, rovnako ako sa spomaľuje aj jeho metabolizmus. Človeku robí problém vybaviť si niektoré veci. Všetko je akoby v úspornom režime. Ten je navyše spojený s tým, že sa človek cíti veľmi unavene a úplne bez energie. A teda nie úplne príjemne.

45 hodín

Objavujú sa prvé výraznejšie psychické problémy. Jedná sa predovšetkým o rôznorodé druhy strachov. Tiež sa môžu pridávať rôzne halucinácie a vidiny niečoho, čo okolo človeka nie je. K tomu sa pridáva aj paranoidný stav. Človek sa viac prepadá do psychických problémov, ktoré úplne eliminujú schopnosť rozumne a tiež normálne fungovať.

Zostávajúce obdobie

Dochádza k ďalšiemu prehlbovaniu vyššie popísaných stavov. A to v tom zmysle, že sa mozog stále viac vypína a všetko je pomalšie. Zároveň sa prehlbujú psychické problémy spojené s tým, že človek vidí aj počuje nereálne veci. Oproti tomu je pre neho stále ťažšie si vybaviť veci bežné, ako sú spomienky, ale napríklad aj osoby blízke,alebo seba samého.

Ide o úplne unikátny stav

Experiment, ktorý prekonal Randy Gardner už v roku 1964 je unikátny aj v tom, že aj keď sú klasické schopnosti človeka potláčané, môžu sa objaviť iné, ktoré sú naopak podporené. Výsledkom experimentu je fakt, že veci, ktoré sa človek naučil a ktoré počas života získal sa postupne utlmujú. Namiesto toho sa naopak môžu zosilňovať rôzne pudy a schopnosti, ktoré naopak odrážajú vrodené veci súvisiace s tým, že sa chce človek udržať na žive.

Pravdou je, samozrejme, aj to, že aj keď bol experiment ktorý Randy Gardner podstúpil zaujímavý a pre vedeckú komunitu veľmi prínosný, bol tiež veľmi rizikový. Aj preto, že môže byť spojený s trvalými následkami. Preto ho neskúšajte, a to ani v dĺžke niekoľkých dní. Tento experiment samozrejme prebehol za jasne stanovených podmienok, v laboratóriu a s napojením na rad prístrojov, ktoré monitorovali zdravotný stav tohto vedca, ktorý obetoval sám seba. Jedine tak mohlo byť zaručené, že v prípade veľkých komplikácií bude možné ihneď zakročiť a prípadné životné funkcie obnoviť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. júna 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.