Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zakázané! Keď je vonku zima, môžete to horko ľutovať

reklama:
Zakázané! Keď je vonku zima, môžete to horko ľutovať

Káva, pre jej chuť a rad zdraviu prospešných vlastností, je oceňovaná mnohými ľuďmi po celom svete. Piť tento obľúbený povzbudzujúci nápoj však nie je vždy dobrý nápad. Zistite, kedy je lepšie to vzdať.

Mnoho z nás si nedokáže predstaviť začiatok dňa bez vypitia šálky obľúbenej kávy. Vďaka obsahu kofeínu sa prestaneme cítiť ospalí, okysličíme mozog a zlepšíme koncentráciu. Káva tiež obsahuje polyfenoly so silnými antioxidačnými vlastnosťami. Tieto zlúčeniny nás chránia pred škodlivými účinkami voľných radikálov a znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny.

Káva obsahuje aj ďalšie cenné zložky, ako sú vitamíny B, horčík, draslík, fosfor, vápnik a vláknina. Napriek všetkým výhodám, ktoré tento obľúbený nápoj má, by sme po ňom nemali vždy siahať.

V zimných mesiacoch, keď je teplota za oknom nízka, pijeme častejšie horúce nápoje, ako je káva alebo čaj. Výsledky najnovšieho výskumu zverejneného v The Wall Street Journal potvrdzujú, že v zime by ste pred odchodom z domu nemali piť horúcu kávu.

Kofeín v káve má diuretické vlastnosti a močenie znižuje telesnú teplotu. Okrem toho, po vypití horúceho nápoja je naša telesná teplota vyššia ako teplota okolia. Pokiaľ potom pôjdeme von, pocítime zimnicu a naše telo stratí všetko uložené teplo.

Ďalšou chybou mnohých ľudí je pitie alkoholu v mraze, aby sa zahrial organizmus. V niektorých prípadoch to môže viesť až k podchladeniu. Treba tiež pripomenúť, že alkoholické nápoje majú diuretický účinok. V zimnom období je preto lepším riešením popíjať horúcu čokoládu alebo bylinkový čaj.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 10. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.