Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zdravý životný štýl? Týchto desať pravidiel už neplatí

reklama:
Zdravý životný štýl? Týchto desať pravidiel už neplatí

Niektoré pravidlá ako žiť zdravo nám boli podsúvané tak často, že sme ich prestali spochybňovať a začali sme ich brať ako fakty. To však bola chyba. Veda sa neustále posúva vpred a to čo sme si mysleli pred desiatimi rokmi, dnešné výskumy vyvracajú a popierajú. Ktorých desať mýtov nás stále prenasleduje?

1. Musíme spať osem hodín: Americká akadémia pre výskum spánku (American Academy of Sleep Medicine) najnovšie uvádza, že nám pred zdravé fungovanie postačí sedem hodín.

Tínedžeri a dospelí po prekonaní choroby by si mali ale dopriať trochu viac – približne deväť hodín spánku.

​​​​

2. Raňajky jednoducho nesmieme vynechať: Poznáte to ľudové porekadlo – Raňajkuj ako kráľ, obeduj ako sedliak a večeraj ako žobrák? Keď si hneď poprebudení nadelíte kalorickú bombu, nemusí to podľa nových poznatkov vypáliť najlepšie, najmä ak sa k tomu musíte nútiť.

Ak vám ráno nechutí jesť, nevadí. Doprajte si dostatok tekutín a začnite jesť vtedy, keď sa u vás ohlási hlad.

3. Beh je najefektívnejší ráno a nalačno: Opäť platí, že nútiť telo do niečoho, čo sa mu prieči, nemá žiaden zmysel. Aj keď behanie s prázdnym žalúdkom znie ako rozumný argument,pretože to evokuje lepšie spaľovanie tukov, môžete si privodiť zdravotné problémy, nehovoriac o tom, že hladný človek jednoducho nevládze.

Dajte si pokojne ľahké raňajky, počkajte pol hodinu, dobre sa rozcvičte a vyrazte. Rovnako neexistuje žiaden výskum, ktorý by potvrdzoval, že beh ráno je pre telo lepší ako beh večer.

4. Sladkému by sme sa mali vyhýbať ako čert krížu: Nie, toto nie je výzva na vyrabovanie skrinky so sladkosťami. Ak sa snažíte schudnúť, musíte byť v kalorickom deficite, ku ktorému vám nutela ani Kit Kat nepomôžu. Cukor však má nezastupiteľnú funkciu, dodáva nám energiu a potrebuje ho aj mozog.

Vyberajte si však zdravšie alternatívy, ako tmavá čokoláda, ovocie a orechy. A keď raz za čas po tej nutele zatúžite, hlavne žiadnu paniku. Zobkanie s mierou diéte ublíži menej ako stres a pocit zlyhania.

5. Trénovať sa má až do vyčerpania: „Pokiaľ na druhý deň vieš vstať z postele, necvičil si dosť.“ Áno, aj toto si niektorí ľudia stále myslia. Nemajte výčitky svedomia, keď sa na druhý deň nezobudíte so svalovkou.

To, ako telo reaguje na záťaž bolesťou, je čiastočne dané geneticky a preto sa môže stať, že svalovku často necítite. Bolesť zároveń nemusí byť dobrým signálom, že ste „zamakali,“ ale príznakom zranenia. Ak pretrváva, nemali by ste si gratulovať, ale vybaviť návštevu lekára, alebo fyzioterapeuta.

6. Počas jedenia by sme nemali piť vodu: Aj toto sme už počuli. Nepi počas jedenia, lebo ti to rozriedi žalúdočné kyseliny a bude ti tráviť pomalšie.

Doktor Raj na stránke Health naopak tvrdí, že by sme si pohár vody k obedu dopriať mali. Prečo? Tvrdí, že to pomôže pri rozklade jedla na tekutinu a zabráni zápche, či nadúvaniu.

7. Mali by sme jesť vždy presne o tom istom čase: Aj tu nás presviedčali pádne argumenty, ktoré zneli jednoducho logicky – keď jeme pravidelne v určitú hodinu, telo si na to zvykne a ľahšie sa s tým vysporiada. Zabúdame však na to, že nie každý deň raňajkujeme, obedujeme a večeriame to isté, rôzne druhy potravín a živín majú rôzny čas rozkladu a vstrebávania. A keď už sme pri tom, neustále opakovanie tých istých jedál dietológovia ani neodporúčajú.

Ak teda už niejaký ten čas hypnotizujete hodiny, v bruchu vám škvŕka ako v letnom rybníku a neviete sa sústrediť, pokojne si naložte na tanier skôr. Najnovšie pravidlo totiž znie: Jedzte vtedy, keď ste hladní. Nechceme hovoriť, že máte zakaždým, keď vás to prepadne, vyrabovať celú chladničku, iba vám radíme, aby ste pri rozdeľovaní denného príjmu živín mysleli trochu intuitívne.

8. Zuby sa umývajú po každom jedle: Prekvapení? Nie, ani toto neplatí, alebo aspoň nie pri všetkých jedlách. Keď konzumujeme kyslé jedlá ako citrón, nakladanú zeleninu, ale napríklad aj dresingy a sladkosti, kyselina v nich naruší zubnú sklovinu, ktorá je na krátko, ale predsa, citlivá. Vtedy nie je ideálne dotýkať sa jej zubnou kefkou a stačí si ústa prepláchnuť čistou vodou.

9. Pečivo je zlo: Dobrá správa pre všetkých milovníkov chrumkavých bagiet a chleba s maslom – už si ich nemusíte odopierať ani počas diéty. Celozrnné varianty dodajú telu potrebnú vlákninu a sacharidy dôležité pre fungovanie.

Ak sa vám teda zmestí cestovinový šalád do denného príjmu a vyvážite to čerstvou zeleninou a dostatkom proteínu, žiadna katastrofa ani muffinové boky sa nekonajú.

10. Denne by sme mali vypiť dva litre vody: Nejdeme tvrdiť, že pitie vody je zlá vec, no zlaté číslo dva litre denne skutočne nie je zárukou, že pijete akurát dosť.

Množstvo tekutín, ktoré máte denne prijať, dostanete po zohľadnení svojej váhy (približne 30ml/kg), aktuálneho počasia a fyzickej námahy. Niejaké to deci pripočítajte, ak počas dňa pijete kávu a silný čas. Sladké malinovky do pitného režimu nepočítajte.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 6. júna 2023Zdroj Bright Side

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.