Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Že sú kyslé? To by vám rozhodne vadiť nemalo. Citróny sú veľmi prospešné pre vaše zdravie. Dokonca môžeme povedať, že vedia aj zachrániť život. Takto účinné sú látky, ktoré obsahujú. Prečo ich pravidelne jesť?

Že sú kyslé? To by vám rozhodne vadiť nemalo. Citróny sú veľmi prospešné pre vaše zdravie. Dokonca môžeme povedať, že vedia aj zachrániť život. Takto účinné sú látky, ktoré obsahujú. Prečo ich pravidelne jesť?

reklama:
Že sú kyslé? To by vám rozhodne vadiť nemalo. Citróny sú veľmi prospešné pre vaše zdravie. Dokonca môžeme povedať, že vedia aj zachrániť život. Takto účinné sú látky, ktoré obsahujú. Prečo ich pravidelne jesť?

Bývate často prechladnutí a potrebujete sa dať dostať do formy? Nechcete však do seba ládovať žiadnu chémiu vo forme najrôznejších práškov? Vyskúšajte citróny. Trpíte cukrovkou a radi by ste sa s ňou nejako vysporiadali? Vyskúšajte citróny. Máte opicu po dlhom a divokom večere? Skúste citróny. Ako je vidieť, citróny môžu pôsobiť ako zázračný liek na všetko. V mnohých prípadoch tomu naozaj tak je. Vďaka vitamínu C má citrón jednu z najúčinnejších zbraní proti zdravotným a ľudským neduhom.

Malé, žlté, okrúhle a kyslé

O výhodách a kvalitách citrusov ste určite všetci počuli. Keď sa povie citrus, väčšina ľudí si predstaví citrón. Malé okrúhle žlté ovocie, ktoré je svojou kyslosťou známe po celom svete. A práve o tom bude dnes reč.

Užitočný doplnok domácnosti

Súčasná moderná kuchyňa sa bez kvalitných citrónov nezaobíde. Používajú sa do spústy pokrmov a sú úžasným osviežovačom chuti. Citrón predstavuje symbol zdravia, sviežosti a sily, preto je tak obľúbenou potravinou zdravého životného štýlu. Rovnako tak sa citróny hodia aj do lekárničky, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Samotný citrón by vám bol asi k ničomu, ide skôr o citrónovú šťavu a kôru, ktorá je veľmi dôležitá a mnohokrát prínosná pre ľudské zdravie a organizmus. Citróny sú bohaté na:

  • vitamíny
  • antioxidanty

A sú k dostaniu prakticky celý rok. Ak žijete niekde v exotickej krajine, alebo rastú vám citróny priamo na záhrade, máte to jednoduchšie. My smrteľníci zo strednej Európy si musíme pre dovážané citróny do obchodu. Možností je samozrejme vypestovať citróny doma, na domácom citrónovníku, ale o tom dnes reč nebude.

O tom, že citróny sú veľmi užitočným zdravým ovocím nemusí byť reč, to je všetkým jasné. Vedeli ste ale, že toto báječné ovocie v sebe skrýva oveľa väčšiu silu a úžitok?

Citrónová šťava, vitamín C a výhody pre ľudský organizmus

Veľmi často sa citróny spracovávajú ako citrónová šťava. Keď ju zriedite s vodou a pridáte trochu medu, dostanete úžasný nápoj, ktorý vás osvieži. Jeho zázračná a liečivá sila existuje vďaka tomu, že citrón je najbohatším zdrojom vitamínu C. Okrem toho obsahuje mnoho minerálov:

  • horčík
  • draslík
  • vápnik

S citrónmi sa stretnete takmer v každej domácnosti. Patrí do základnej ovocnej výbavy každej stravy. Viete, že majú báječný vplyv na ľudské telo? Vzhľadom k tomu, že sú známe svojou kyslosťou, nemusia byť pre všetkých ľudí priamo obľúbené, avšak ich pozitívny vplyv na telo je neopísateľný. Citrón je považovaný za prírodný liek, ktorý pomáha zlepšovať a naprávať imunitný systém. Ako už bolo spomenuté vyššie, je bohatým zdrojom veľmi silných antioxidantov. Vďaka tomu je toto ovocie schopné očistiť krv a cievy v ľudskom tele. Viete ale, že citrón je možné upraviť a jeho účinky sa potom znásobia?

Liečivá sila z mrazničky

Kúpite si citrón, časť spracujte, ale čo so zvyškom, resp. nenačatými kusmi? Je dokázané, že ako čerstvé, sú oveľa zdravšie citróny mrazené. Viete prečo? Ide o citrónovú kôru. Keď citrón zamrazíte, môžete ho potom zjesť spolu s kôrou, ktorá v sebe obsahuje 5krát niekedy až 10-krát viac vitamínov ako za čerstvého stavu. Kôra je veľmi často vyhadzovaná, lebo je považovaná za zbytočnú a odpadovú. Opak je však pravdou, pretože kôra má svoju dôležitú úlohu. Vďaka tejto mrazenej vychytávke, je citrón schopný čistiť krv a stimulovať funkcie vylučovania toxínov z tela. Čo je potreba, v opačnom prípade by sa nám v tele hromadili nečistoty. Hlavné však je, že týmto spôsobom možno zabrániť mnohým srdcovým ochoreniam.

Baktérie a vírusy nemajú šancu

Vďaka svojim užitočným vlastnostiam dokáže citrón spoľahlivo ničiť škodlivé baktérie a vírusy. Pomáha odstraňovať nebezpečné mikróby a parazity z gastrointestinálneho traktu, čím sa zlepšujú jeho funkcie. Zároveň tiež pomáha pri spracovaní potravy a pomáha so vstrebávaním živín.

Mnoho pozitívnych účinkov

Je evidentné, že pozitívnych účinkov má citrón mnoho. Poďme sa pozrieť ešte na ďalšie. Konzumácia mrazeného citrónu, resp. mrazená citrónová kôra pomáha v boji s obličkovými kameňmi. Presnejšie povedané, pomáha s ich rozpúšťaním. Vzhľadom na vysoký obsah vitamínu C pomáha spomaľovať proces starnutia a tiež zvyšuje produkciu kolagénu. Existuje predpoklad, že látky, ktoré sú v citrónoch prítomné, môžu byť užitočným pomocníkom v boji proti rakovine. Pomáhajú ničiť rakovinové bunky a súčasne zachovávajú zdravé bunky bez akýchkoľvek vedľajších účinkov. Samozrejme nejde o fakt, ktorý by bol vedecky dokázaný. Je to len predpoklad, a teda v prípade akýchkoľvek problémov je potreba kontaktovať odborníka (lekára).

Akým spôsobom citróny mraziť

O tom, že mrazený citrón môže byť pre ľudský organizmus veľmi užitočný už vieme. Je však potrebné tiež vedieť, ako správne citrón zamraziť. Spôsobov je niekoľko, ale my si predstavíme len tie najdôležitejšie.

Najjednoduchším spôsobom je: poriadne umyť citróny, osušiť a na niekoľko hodín vložiť do mrazničky. Následne je potrebné oškrabať kôru aj s dužinou, ktoré sa výborne hodia do spústy pokrmov. Jedlu to dodá ľahkú citrónovú arómu, báječnú chuť a zvýši hodnoty vitamínov. Ďalším spôsobom je nakrájať citrón na plátky, poskladať na tanier či tácku a vložiť na niekoľko hodín do mrazničky. Plátky sa výborne hodia na ochladenie nápojov. Možnosťou je tiež samostatne zmraziť kôru a citrónovú šťavu. Samozrejme, ak chcete aby účinok citrónov bol maximálny a efektívny, je potrebné citróny konzumovať pravidelne. Dôležitá je však miera, lebo nič sa nemá preháňať. Každopádne sa jedná o výborné a zdravé spestrenie vašej stravy a životného štýlu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 26. júla 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.