Portál pre mamičky a ich detičky
- Michaela D.

Zložitý proces trávenia: Ako dlho trvá nášmu telu, kým spracuje chlieb, kura či zemiaky?

subpage-img

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako dlho trvá jedlu, kým prejde vašim tráviacim traktom? Iste, presné časy spracovania stravy sú veľmi individuálne a závisia od mnohých faktorov. Tento prehľad vám však umožní urobiť si predstavu o tom, ako dlho sa v priemere jednotlivé potraviny zdržia vo vašom tele.

Dlhá cesta tráviacim traktom

Strava, ktorú prijímame, musí prejsť dlhú cestu tráviacim ústrojenstvom. Cez ústa a pažerák sa dostáva do žalúdka, ktorého úlohou je rozložiť bielkoviny a tuky. Odtiaľ putuje do tenkého čreva, kde dochádza k spracovaniu a ďalšiemu štiepeniu cukrov, a napokon do hrubého čreva. Práve tam sa jedlo zvykne zdržať najdlhšie, až kým sa nestrávené zvyšky potravy a nahromadený odpad nevylúči z tela opäť von. Celý proces tak môže trvať od zopár hodín, až po niekoľko dní.

Trávenie každého jedinca je individuálne. Treba brať v úvahu, že čas, za ktorý jedlo prejde tráviacim traktom, závisí od mnohých faktorov, ako je metabolizmus konkrétneho človeka, jeho zdravotná kondícia, či množstvo a zloženie prijatej stravy.

Na to, aby bolo vaše trávenie čo najoptimálnejším, odborníci radia dodržiavať niekoľko základných zásad. Odporúča sa piť veľa vody, konzumovať probiotiká a jesť menšie porcie.

Chlieb

Žalúdku trvá asi 3 hodiny, kým sa popasuje s chlebom. Ten následne putuje do tenkého a hrubého čreva.

Obilniny

Počítajte s tým, že obilniny ostávajú v žalúdku asi 90 minút Ich priechod črevami môže zabrať od jednej až do desiatich hodín.

Zemiaky

Škroby, ako zemiaky, v žalúdku zotrvávaju približne hodinu, kým dôjde k ich posunu do čriev.

Surové ovocie a zelenina

Jablkám či hruškám, ako zástupcom ovocia, trvá asi 40 minút, kým prejdu žalúdkom. Podobne to funguje aj v prípade zeleniny. Rýchlosť ich ďalšieho spracovania závisí od čriev. Ak nie je tráviaci trakt ničím zaneprázdnený, je možné, že v priebehu  jednej až dvoch hodín vyprázdnite obsah týchto potravín.

Syr

V priemere môže trvať aj 3 až 4 a pol hodiny, kým spracujete syr. Tento čas zahŕňa aj jeho premenu na tekutinu v žalúdku.

Červené mäso

Tento typ mäsa je ťažšie stráviteľný a v závislosti od mmnožstva, ktoré zjete, môže chvíľu “sedieť” vo vašom trakte. Žalúdok ho môže zdržiavať 3 až 5 hodín a v rozmedzí ďalších 3 hodín až niekoľkých dní môže prechádzať črevami.

Kura

Kuracie či morčacie mäso má nižší obsah tuku, a tak je aj celková doba trávenia pomerne rýchla v porovnaní s inými živočíšnymi proteínmi. Trvá približne dve hodiny, kým sa kuracina rozpadne v žalúdku.

Ryba

Spracovanie rýb v žalúdku zvyčajne zaberie 45 až 60 minút. Predtým, ako sa dostane z tela von, však ešte ostáva niekoľko hodín v črevách.  

Morské plody

Makkýše spracováva ľudské telo dlhšie ako klasické varené ryby. Celý proces trvá zvyčajne 8 hodín.

Foto: pixabay.com

 

Zlý text
Dobrý text

Ďalšie články na ukulele.sk

Študent pomohol priviesť na svet bábätko na stanici metra

Zbláznené hormóny, alebo prečo aj muži v tehotenstve priberajú?

Tehotenstvo Serene náramne pristane! Tenisová hviezda celá žiari

Tínedžerka ostala po záchvatoch v umelom spánku. Keď sa o 4 dni zobudila, zistila, že má bábätko

Čo všetko riskujete, keď necháte vynaliezavých oteckov osamote s deťmi