Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zložitý proces trávenia: Ako dlho trvá nášmu telu, kým spracuje chlieb, kura či zemiaky?

reklama:
Zložitý proces trávenia: Ako dlho trvá nášmu telu, kým spracuje chlieb, kura či zemiaky?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako dlho trvá jedlu, kým prejde vašim tráviacim traktom? Iste, presné časy spracovania stravy sú veľmi individuálne a závisia od mnohých faktorov. Tento prehľad vám však umožní urobiť si predstavu o tom, ako dlho sa v priemere jednotlivé potraviny zdržia vo vašom tele.

Dlhá cesta tráviacim traktom

Strava, ktorú prijímame, musí prejsť dlhú cestu tráviacim ústrojenstvom. Cez ústa a pažerák sa dostáva do žalúdka, ktorého úlohou je rozložiť bielkoviny a tuky. Odtiaľ putuje do tenkého čreva, kde dochádza k spracovaniu a ďalšiemu štiepeniu cukrov, a napokon do hrubého čreva. Práve tam sa jedlo zvykne zdržať najdlhšie, až kým sa nestrávené zvyšky potravy a nahromadený odpad nevylúči z tela opäť von. Celý proces tak môže trvať od zopár hodín, až po niekoľko dní.

Trávenie každého jedinca je individuálne. Treba brať v úvahu, že čas, za ktorý jedlo prejde tráviacim traktom, závisí od mnohých faktorov, ako je metabolizmus konkrétneho človeka, jeho zdravotná kondícia, či množstvo a zloženie prijatej stravy.

Na to, aby bolo vaše trávenie čo najoptimálnejším, odborníci radia dodržiavať niekoľko základných zásad. Odporúča sa piť veľa vody, konzumovať probiotiká a jesť menšie porcie.

Chlieb

Žalúdku trvá asi 3 hodiny, kým sa popasuje s chlebom. Ten následne putuje do tenkého a hrubého čreva.

Obilniny

Počítajte s tým, že obilniny ostávajú v žalúdku asi 90 minút Ich priechod črevami môže zabrať od jednej až do desiatich hodín.

Zemiaky

Škroby, ako zemiaky, v žalúdku zotrvávaju približne hodinu, kým dôjde k ich posunu do čriev.

Surové ovocie a zelenina

Jablkám či hruškám, ako zástupcom ovocia, trvá asi 40 minút, kým prejdu žalúdkom. Podobne to funguje aj v prípade zeleniny. Rýchlosť ich ďalšieho spracovania závisí od čriev. Ak nie je tráviaci trakt ničím zaneprázdnený, je možné, že v priebehu jednej až dvoch hodín vyprázdnite obsah týchto potravín.

Syr

V priemere môže trvať aj 3 až 4 a pol hodiny, kým spracujete syr. Tento čas zahŕňa aj jeho premenu na tekutinu v žalúdku.

Červené mäso

Tento typ mäsa je ťažšie stráviteľný a v závislosti od mmnožstva, ktoré zjete, môže chvíľu “sedieť” vo vašom trakte. Žalúdok ho môže zdržiavať 3 až 5 hodín a v rozmedzí ďalších 3 hodín až niekoľkých dní môže prechádzať črevami.

Kura

Kuracie či morčacie mäso má nižší obsah tuku, a tak je aj celková doba trávenia pomerne rýchla v porovnaní s inými živočíšnymi proteínmi. Trvá približne dve hodiny, kým sa kuracina rozpadne v žalúdku.

Ryba

Spracovanie rýb v žalúdku zvyčajne zaberie 45 až 60 minút. Predtým, ako sa dostane z tela von, však ešte ostáva niekoľko hodín v črevách.

Morské plody

Makkýše spracováva ľudské telo dlhšie ako klasické varené ryby. Celý proces trvá zvyčajne 8 hodín.

Foto: pixabay.com

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 6. júna 2023Zdroj tiphero.com

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.